Kosovo atgarsiai pasieks Lietuvą

Europos centre atsiradusi nauja valstybė, dėl kurios pripažinimo susikirto pasaulio galingųjų interesai, Lietuvai gali reikšti papildomų politinių ir finansinių įsipareigojimų. Manoma, kad mūsų šalis padėtų Kosovui atsistoti ant kojų.

Sveikindami sekmadienį paskelbtą Kosovo nepriklausomybę Lietuvos politikai ir politologai pabrėžė, kad tai vienintelis galimas kelias, vedantis į ilgus metus trunkančio konflikto laimingą pabaigą.

Kartu atkreiptas dėmesys, kad Balkanuose atsiradusi nauja valstybė pareikalaus dar didesnės tarptautinės bendruomenės, ypač Europos Sąjungos (ES) narių, atsakomybės. Tačiau tokia našta negąsdina Lietuvos, pasirengusios pripažinti Kosovo nepriklausomybę.

Geriausias variantas.
Pasak Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) vadovo Justino Karoso, Kosovo nepriklausomybę derėtų vertinti optimistiškai ir pasidžiaugti, kad pagaliau rastas gana kruvinos problemos sprendimo būdas. „Kita vertus, galima spėti, kad šį įvykį lydės tam tikri tolesni konfliktai. Todėl labai svarbios lieka bendros ES pastangos. Matyt, idealaus varianto iš viso nėra, tad šiuo atveju rastas geriausias”, – LŽ vakar sakė J.Karosas. Jis nemano, kad Kosovo nepriklausomybė galėtų sukelti naują tarptautinį konfliktą.

Slovėnijos sostinėje Liublianoje šiuo metu viešintis Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) vadovas Andrius Kubilius pažymėjo, kad ERK iš esmės pritarė Vyriausybės pozicijai netrukus teikti Seimui sprendimą, kuriuo būtų pripažinta Kosovo nepriklausomybė. Pasak parlamentaro, visai taip pat elgiasi ir kitos ES šalys. „Visi Rusijos ar Serbijos gąsdinimai nepagrįsti, nes viskas daroma įgyvendinant vadinamąjį Jungtinių Tautų įgaliotinio Marčio Ahtisaario planą”, – LŽ sakė A.Kubilius.

Kosovui reikės padėti

„Europos centre neeilinis įvykis – atsirado nauja valstybė, kuri demokratinius pagrindus deklaruoja nuo pat pirmųjų valandų. Tad šio fakto reikšmė didžiulė, ypač Europai”, – mano URK narys Vaclavas Stankevičius. Kartu jis neabejojo, kad dėl to visoms ES narėms teks prisiimti naujų įsipareigojimų – tiek politinių, tiek finansinių. „Reikės padėti naujai valstybei atsistoti ant kojų. Be to, atsakomybės ir veiklos prisidės ES šalių diplomatams, kurie turės pasistengti, kad Balkanai vėl netaptų konfliktų židiniu”, – LŽ sakė V.Stankevičius.

Parlamentaro teigimu, reikia turėti galvoje ir dar vieną svarbų momentą. Paskelbus Kosovo nepriklausomybę pasaulyje gali kilti separatistinio judėjimo banga. „Labai svarbu diplomatinėmis ir politinėmis priemonėmis suvaldyti šį procesą”, – įsitikinęs jis.

Pavojingas precedentas

Politologas Kęstutis Girnius mano, kad Kosovo nepriklausomybę pripažins dauguma ES valstybių, ją taip pat palaikys pasaulio musulmoniškos šalys. „Tikrai nelaukiu, kad regione vėl įsižiebs naujas konflikto židinys. Ir Rusija, ir Serbija yra pasakiusios, kad jokių karinių priemonių nesiims”, – sakė politologas. Kita vertus, anot K.Girniaus, pripažįstant Kosovo nepriklausomybę sukuriamas pavojingas precedentas tuo atžvilgiu, kad pažeidžiamas teritorinis Serbijos vientisumas. Tai daroma be JT Saugumo Tarybos pritarimo. „Reikia prisiminti rezoliuciją, kuri sureguliavo santykius po Kosovo karo. Joje aiškiai pabrėžta, kad Kosovas – Serbijos dalis. Saugumo Tarybos veikla iš tiesų turi įvairių trūkumų, tačiau tai yra vienintelis forumas, kuriame gali būti svarstomi tokie sudėtingi klausimai. Dabar vėl priimamas sprendimas be jos pritarimo”, – aiškino politologas. K.Girnius neabejoja, kad Lietuva pripažins Kosovo nepriklausomybę. Paskelbti savo poziciją šiuo klausimu mūsų šalis turėtų po ES valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimo, kuris prasidėjo vakar.

Šventė taikiai

Nuo 2007-ųjų spalio Kosovo provincijoje tarnauja jau aštuntasis Lietuvos taikdarių būrys KFOR-17, kuriame yra 30 savanorių. Vakar LŽ pavyko pasikalbėti su Lietuvos vyriausiuoju nacionaliniu kariniu atstovu Kosove majoru Rimantu Jasinevičiumi. Pasak karininko,

Kosove nuotaikos dvejopos. „Dauguma gyventojų – albanai – džiaugiasi nepriklausomybės paskelbimu. O serbai nenori su tuo susitaikyti ir nerimauja dėl savo ateities”, – pasakojo majoras.

R.Jasinevičiaus teigimu, nepriklausomybė Kosove švenčiama kaip įprasta šiame krašte – dangų raižo ne tik fejerverkų, bet ir įvairių ginklų salvės. „Kaip įprasta, KFOR pajėgos užtikrina saugumą ir stabilumą Kosovo regione. Vykdomos įprastos užduotys, žinoma, veiksmai šiek tiek suintensyvėjo. Kariams pavojus nebuvo kilęs”, – sakė karininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.