Lietuvos prezidentas sveikina Kosovo nepriklausomybę, ragina ją pripažinti

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus pasveikino Kosovo apsisprendimą paskelbti nepriklausomybę, manydamas, kad tai yra vienintelis būdas užtikrinti ilgalaikį stabilumą šiame krašte.
„Lietuva, būdama Europos Sąjungos ir NATO narė, visuomet pabrėžė saugumo bei stabilumo svarbą, – sakė šalie vadovas. – Esu įsitikinęs, kad saugumas Europoje neįmanomas be stabilios situacijos Kosove”, – cituojamas V.Adamkus Prezidentūros pranešime.

Pirmadienį ES valstybės paskelbė vieningą deklaraciją dėl Kosovo nepriklausomybės pripažinimo. Joje teigiama, kad ES valstybės, grindžiančios savo poziciją nacionaline praktika ir tarptautine teise, gali laisvai apsispręsti dėl santykių su Kosovu, kaip nepriklausoma valstybe, plėtojimo.

„Todėl prašau Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą Petrą Vaitiekūną artimiausiu metu kreiptis į Seimą ir prašyti pradėti Kosovo pripažinimo procedūrą. Tokiu pat keliu ketina žengti ir dauguma Europos Sąjungos valstybių”, – sakė prezidentas V.Adamkus.

Lietuvos vadovo nuomone, Kosovo atvejis yra unikalus ir negali būti vertinamas kaip precedentas kituose kraštuose, kurie iš esmės skiriasi nuo šios valstybės.

V.Adamkus pabrėžė ir būtinybę dar labiau plėtoti ES ir Serbijos santykius.

„Europos Sąjungai labai svarbu atrasti daugiau ir platesnių bendradarbiavimo su Serbija galimybių ir dar kartą patvirtinti europinę perspektyvą visoms Vakarų Balkanų šalims”, – sakė Lietuvos prezidentas.

Kosovas, kuriam paskelbus nepriklausomybę Belgrade kilo riaušės, o Rusija nusprendė blokuoti šį žingsnį Jungtinėse Tautose, pirmadienį pradėjo siekti pasaulio pripažinimo.

„Kartu su prezidentu mes išsiuntėme prašymus visoms pasaulio vyriausybėms pripažinti suverenų ir nepriklausomą Kosovą”, – sakė ministras pirmininkas Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) pirmajame vyriausybės posėdyje, surengtame po nepriklausomybės paskelbimo sekmadienį.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija ir Italija, kaip tikimasi, greit suteiks diplomatinį pripažinimą.

Nepriklausomybė sekmadienį buvo paskelbta parlamente, kuriame dominuoja Kosovo gyventojų daugumą sudarančių albanų atstovai.

Kosovo nepriklausomybei kategoriškai priešinasi Serbija, kuri šią teritoriją laiko savo kultūros ir religijos lopšiu, ir Rusija. Daugelis tų šalių, kuriose esama separatistinių judėjimų, taip pat turi abejonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.