Kipre vyksta prezidento rinkimai, kurių baigties numatyti neįmanoma

Kipre sekmadienį vyksta prezidento rinkimai, kurių baigties numatyti neįmanoma, nes rinkimų kova yra atkakliausia per visą šios padalytos salos istoriją.
Šios trijų pretendentų varžybos vadinamos pasirinkimu tarp apdairios ir griežtos dabartinio prezidento Taso Papadopulo (Tassos Papadopoulos) politikos ir radikalaus nukrypimo nuo jo kompromisų nepripažįstančios pozicijos dėl tris dešimtmečius trunkančio salos padalijimo.

Rinkimų apylinkės atsidarė 5 val. Grinvičo (7 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 15 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku, o rezultatai turėtų būti paskelbti apie 18 val. 30 min. Grinvičo (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

„(Rinkimų kova) labai atkakli, matome apklausų rengėjų košmarą. Nepaprastai sunku daryti kokias nors prognozes, kai trys kandidatai yra taip arti vienas kito”, – sakė Pambas Papajeorgijas (Pambos Papageorgiou) iš Kipro Europos universiteto.

Kai visi trys kandidatai savo pusėje turi maždaug po trečdalį rinkėjų, svarbus bus kiekvienas balsas.

T.Papadopulas, kuris 2003 metais įveikė prezidentą veteraną Glafką Kleridį (Glafcos Clerides), vos lenkia savo varžovus, rodo daugelis apklausų.

Antroje vietoje yra komunistų partijos AKEL lyderis ir parlamento pirmininkas Demetris Christofijas (Demetris Christofias), o trečias – buvęs užsienio reikalų ministras ir parlamentaras Joanis Kasulidis (Ioannis Kasoulides), kurį remia dešiniosios pakraipos partija DISY.

„Neįmanoma prognozuoti, kas laimės, bet itin reikšminga tai, kas laimės”, – sakė Nikosijos universiteto dėstytojas Hubertas Faustmannas (Hubertas Faustmanas).

„Iš Papadopulo galime tikėtis maždaug to paties, nebus reikšmingos pažangos dėl Kipro problemos, – sakė jis. – Bet iš Christofijaus ir Kasulidžio galime tikėtis reikšmingos plėtotės ir daug konstruktyvesnės Kipro graikų prieigos”.

Rinkėjų sąrašuose yra maždaug 516 tūkst. Kipro gyventojų. Jei aiškaus laimėtojo nebus, kitą sekmadienį bus surengtas antras rinkimų ratas. Laimėtoju bus paskelbtas kandidatas, surinkęs bent 50 proc. ir vieną balsą.

Ši Viduržemio jūros sala į graikų ir turkų dalis yra padalyta nuo 1974 metų, kai Turkija, reaguodama į Atėnų surežisuotą perversmą jau su Graikija suvienyti, įsiveržė į jos šiaurinį trečdalį.

Tarptautiniai tarpininkai laiko T.Papadopulą atsakingu už tai, kad Kipro graikai 2004 metais per referendumą atmetė Jungtinių Tautų gaires salai vėl suvienyti. Kipro turkai balsavo už šį planą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.