Muzikinis V.V.Landsbergio sapnas

Pasirodė naujausia Vytauto V.Landsbergio kompaktinė plokštelė „Sapnas”, kurioje klausytojai kviečiami keliauti po dabartį ir protėvių laikus.

Rašytojas, kino ir teatro režisierius V.V.Landsbergis prieš ketverius metus dviguba kompaktine plokštele „Kaimiečių mantros” debiutavęs kaip bardas, praėjusių metų pabaigoje išleido jau penktąjį dainuojamosios poezijos ir liaudies dainų albumą „Sapnas”. Iki tol buvo įrašytos dar trys muzikinės kompaktinės plokštelės: „Žiauriai gražūs romansai”, „Aš visai nežinau kodėl” ir „Angelas ant stogo”. Negalima pamiršti ir gausybės šio autoriaus išleistų pasakų plokštelių. Dauguma V.V.Landsbergio sukurtų pasakų jau yra įgarsintos įvairių aktorių ar paties rašytojo ir mielai klausomos vaikų bei jų tėvelių.

Meilės nebus per daug

Kompaktinės plokštelės pavadinimą „Sapnas” autorius pasirinko neatsitiktinai. „Pavadinimo idėją padiktavo titulinė albumo daina. Be to, sapnas perteikia bendrą plokštelės nuotaiką – suvienija liaudies dainų temas ir mano autorinę kūrybą. Man pačiam labai patinka sapno būsena – tai tarsi gebėjimas tuo pačiu metu būti ir protėvių gyvenamais laikais, ir dabartyje”, – LŽ pasakojo V.V.Landsbergis.

Apdainuodamas visas meilės rūšis: gražiąją, liūdnąją, romantiškąją, pakylėtąją, autorius susimąsto apie dabartinę Lietuvos situaciją, ką vis dėlto žmonės nori dabar matyti. „Kaip dainuoja Andrius Mamontovas – „niekada man meilės nebus per daug”. Tas jausmas išties yra būtinas”, – teigia V.V.Landsbergis. Anot jo, šis albumas bus tinkamas ir Valentino dienai, ir visoms kitoms dienoms: „Nes mylėti reikia kiekvieną dieną lygiai taip pat karštai.”

Nesenstančios liaudies dainos

Kūryboje V.V.Landsbergis atskleidžia savo santykį su lietuvių liaudies tradicija. „Studijuodamas Vilniaus universitete, o baigęs studijas dar ilgai – daugiau nei dešimt metų – dainavau bei šokau šio universiteto etnografiniame ansamblyje „Ratilio”. Vėliau ėmiau su vaikais dainuoti ansamblyje išmoktas ir ekspedicijose surinktas lietuvių liaudies dainas, pritardamas gitara”, – apie muzikinį pašaukimą pasakojo V.V.Landsbergis.

Taigi neatsitiktinai tradiciniai lietuvių liaudies dainų motyvai ir sąskambiai eina iš vieno V.V.Landsbergio albumo į kitą, o paties autoriaus sukurtos bei gitara aranžuotos liaudies dainos darniai skamba tarpusavyje. „Tai yra mėginimas liaudies dainas padaryti artimesnes šiuolaikiniam jaunimui parodant jų meditacines, psichologines ir kitokias, galbūt dar neatrastas savybes, – naująjį darbą pristatė V.V.Landsbergis. – Liaudies daina nėra skambanti vien močiučių ir senelių prisiminimuose, juk kiekvienas šiuolaikinis žmogus, pasiėmęs gitarą, gali jas dainuoti, prisiminti ir išgyventi gražių būsenų.”

Šeiminis duetas

Albumo dainas kūrėjas įdainavo kartu su žmona Ramune Landsbergiene, muzikinį apipavidalinimą atliko ir akompanavo kompozitorius Raimondas Rašpoliauskas, su kuriuo V.V.Landsbergis jau ne kartą bendradarbiavo kurdamas muziką filmams ir spektakliams. Kai kuriuose kūriniuose liaudies motyvai sumišę su švelniomis pianino improvizacijomis – tokiu būdu dainuojamoji poezija praturtinama džiazo skambesiu, vokalistų balsai itin darniai suskamba harmonijoje, taip pat ir atkartodami vienas kitą sutartinėse.

Albume „Sapnas” – keturiolika dainų, iš jų keturios sukurtos V.V.Landsbergio ir dešimt – naujai aranžuotos liaudies dainos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

2 atsiliepimai į "Muzikinis V.V.Landsbergio sapnas"

  1. nijole

    Kartais mes patys nesuprantame, kokius lobius mums paliko proteviai…Tos dainos tokios gilios, isiskverbia i siela,palikdamos zymes, supurto.Deja,masine kultura,nieko neverti popsai,patriotizmo ir kt.vertybiu niekinimas, dali tautieciu palieka dvasios skurdziais…Todel ACIU V.V. Landzbergiui uz jo kuryba,mielai klausysiuos ir turesiu ka padovanoti dukroms.

  2. we

    8)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.