Žudynes Ilinojaus universitete surengė protingas, tačiau nestabilios psichikos studentas, teigia pareigūnai

Penktadienį nustatyta, jog penkis žmones Ilinojaus universitete nušovęs vyras buvo negandų nepatyręs „pavyzdingas” daktarantas, kuris tačiau pastarąsias dvi savaites pasižymėjo permainingu elgesiu.
Pareigūnai sudarė įvairiapusį 27 metų Stepheno Kazmierczako (Stiveno Kazmerčako) portretą. Šis vaikinas ketvirtadienį Šiaurės Ilinojaus universitete nušovė penkis studentus, dar 16 sužeidė ir nusišovė pats.

„Jis buvo pavyzdingas studentas, – spaudos konferencijoje sakė universiteto policijos viršininkas Donaldas Grady (Donaldas Greidis). – Jis buvo iš tų, kuriuos gerbė tiek dėstytojai, fakulteto darbuotojai, tiek studentai”.

„Net neįtarėme, jog toks žmogus gali užsiimti nusikalstama veikla”, – pridūrė jis.

Pareigūnų teigimu, S.Kazmierczakas praėjusiais metais buvo įtrauktas į Šiaurės Ilinojaus universiteto studentų sąrašus, tačiau nelaimės dieną buvo socialinių mokslų daktarantas kitoje aukštojoje mokykloje, Ilinojaus universitete Urbanoje Čampeine.

„Jis buvo gana normalus, nestresuojantis žmogus”, – sakė D.Grady. Tačiau jis pridūrė, jog S.Kazmierczako šeima pranešė, esą vaikinas kurį laiką vartojęs kažkokius vaistus, bet pastaruoju metu jų atsisakęs.

„Pastarąsias dvi savaites jis buvo gana irzlus”, – sakė policijos viršininkas, tačiau daugiau detalių neatskleidė. Anot jo, S.Kazmierczakas nepaliko raštelio, o masinės žmogžudystės priežastys kol kas nežinomos.

Nėra įrodymų, kad S.Kazmierczakas būtų pažinojęs nors vieną iš 162 registruotų geologijos studentų. Be to D.Grady atmetė gandus, jog Valentino dieną įvykdytas nusikaltimas susijęs su nelaiminga meile.

Protingas, ne vieną apdovanojimą pelnęs straipsnių apie kalinių žalojimąsi ir religijos reikšmę kalėjimuose autorius S.Kazmierczakas neatitiko įprasto žudiko įvaizdžio.

„Pažinojau jį kaip šiltą, jautrų, labai protingą studentą”, – el. laiške rašė profesorius Kristenas Myersas (Kristenas Majersas).

„Netikiu, kad jis galėjo padaryti ką nors panašaus. Žinau, kad tokių nelaimių atveju visi ieško priežasčių. Tačiau šįkart, deja, jų nežinau”, – pridūrė jis.

Kriminologijos profesorių Jimą Thomasą (Džimą Tomasą), kuris ne vienus metus buvo S.Kazmierczako vadovas, ištiko šokas sužinojus, jog toks „švelnus, ramus vaikinas” taip pasielgė.

Nors S.Kazmierczakas sakęs J.Thomasui, jog jo nepriėmė į kariuomenę dėl psichologinių priežasčių, dėstytojui jis „atrodė toks pats normalus, kaip aš ir jūs”.

JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) apgailestavo dėl „tragiško” įvykio. „Akivaizdu, jog universiteto miestelyje įvyko tragiška nelaimė, todėl aš paprašiau gyventojų pasimelsti”, – sakė jis.

Pareigūnai ir liudininkai teigė, jog šautuvu ir trimis pistoletais ginkluotas S.Kazmierczakas ramiai išlindo iš už užuolaidos priešais auditoriją, kai iki paskaitos pabaigos buvo likusios kelios minutės.

Jam pradėjus šaudyti į žmones, į vakarus nuo Čikagos esančio Dekalbo universitetų miestelio auditoriją pripildė kelių dešimčių čia buvusių studentų riksmai.

„Jis tiesiog ėmė šaudyti tiesiai į auditoriją”, – sakė studentas Johnas Giovanni (Džonas Džiovanis).

„Jis nepasakė nė žodžio. Neatrodė, jog į ką nors būtų taikęsis. Manau, jis norėjo nušauti kuo daugiau žmonių”, – pridūrė jis.

Klykiantys studentai puolė slėptis, krito ant grindų, lindo už kėdžių ar bėgo durų link.

Nors viskas truko mažiau nei porą minučių, S.Kazmierczakas spėjo vėl užtaisyti ginklą. Policija rado 48 gilzes ir šešias šautuvo šovinių tūteles, išmėtytas po auditoriją.

Tai buvo penktoji aukštojoje mokykloje per pastarąją savaitę surengta žmogžudystė. Panašios penkių žmonių gyvybes nusinešusios nelaimės įvyko Ohajyje, Luizianoje, Tenesyje ir Kalifornijoje.

Prieš 10 mėnesių psichiškai nesveikas studentas Virdžinijos Technikos universitete nušovė 32 studentus ir administracijos darbuotojus. Pastarasis atvejis laikomas kruviniausiu JAV universitetų istorijoje.

Šiaurės Ilinojaus universitete saugumas buvo sustiprintas gruodį, kai paskutinėmis semestro dienomis policija rado vieno tualeto sienas išrašinėtas rasistiniais šūkiais, nuorodomis į susišaudymą Virdžinijos universitete ir įspėjimais, jog „netrukus viskas pasikeis”.

Tačiau universiteto rektorius Johnas Petersas (Džonas Petersas) teigė nesiejantis ketvirtadienį surengto šaudymo su šiais grasinimais. Anot jo, buvo sustiprintas saugumas, ir nieko daugiau pareigūnai negalėjo padaryti.

„Nežinau, koks planas būtų galėjęs padėti išvengti tragedijos”, – sakė jis žurnalistams. – Žmones apsaugotume nebent užrakinę visas duris”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.