Prezidentūroje įteikti valstybiniai apdovanojimai Lietuvai nusipelnusiems žmonėms

Prezidentas Valdas Adamkus šeštadienį Valstybės atkūrimo dienos proga ordinais ir medaliais apdovanojo Lietuvai nusipelnusius žmones.
Šiemet Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžius skirtas rezistentui ir signatarui Algirdui Patackui, tačiau šis ištesėjo viešai duotą pažadą ir Prezidentūroje vykusioje ceremonijoje nepasirodė.

Šią savaitę A.Patackas paskelbė, kad atsisako dalyvauti ceremonijoje, nes Lietuvos valstybinis apdovanojimas yra įteiktas ir jį sovietiniais metais tardžiusiam KGB kadriniam darbuotojui.

„Yra giliai neteisinga, kai tuo pačiu ordinu apdovanojamas kalinys ir jį tardęs KGB tardytojas (…). Neturiu nieko prieš asmenį – galbūt dabar jis labai geras darbuotojas. Tačiau man šis klausimas yra egzistencinis. Šioje akistatoje tik vienas yra teisus. Jei teisus jis – buvęs mano tardytojas – tada neteisus aš ir visas mano gyvenimas. Būti viename sąraše, stovėti greta apdovanojimų ceremonijoje – reiškia pripažinti šį savo neteisumą”, – pareiškime aiškino A.Patackas, tačiau pačio ordino jis neatsisakė.

Nors pats signataras BNS teigė nenorintis įvardinti jį tardžiusį KGB darbuotoją, tačiau interneto svetainėse skelbiama, kad tai buvo Antanas Stepučinskas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojui A.Stepučinskui Vyčio Kryžiaus ordino medalis įteiktas 2006 vasarą.

Šiemet Vasario 16-osios proga buvo apdovanota beveik 40 Lietuvos ir užsienio šalių piliečių, kai kuriems jų Lietuvos apdovanojimai buvo įteikti anksčiau.

Tarp tokių – buvusi Jungtinės Karalystės premjerė Margaret Thatcher (Tečer), ji apdovanota Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi, Latvijos premjeras Ivaras Guodnamis, kuriam skirtas ordino”Už nuopelnus Lietuvai” Komandoro didysis kryžius, Pasaulio nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos prezidentas Mario Vazquenzas Rana – jam įteiktas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžius.

Pastarasis apdovanojimas taip pat skirtas filosofui, Nepriklausomybės akto signatarui Bronislovui Genzeliui, archeologei, akmens amžiaus tyrinėtojai Rimutei Rimantienei, estų diplomatui, 1990-1991 metais vadovavusiam Estijos diplomatinei misijai Vilniuje vadovas Martui Tarmakui ir kitiems.

Tarp apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi yra

lietuvių išeivijos dailininkas tapytojas ir knygų iliustratorius, pedagogas, ilgametis lietuvių bendruomenės išeivijoje veikėjas, Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos globėjas Pranas Lapė, lietuviškosios kultūros ugdytojas, ilgametis Amerikos radijo programos „Margutis” darbuotojas ir vadovas Petras Petrutis ir monsinjoras, bažnytinės muzikos puoselėtojas, buvęs ilgametis Vokietijos lietuvių bendruomenės veikėjas, humanitarinės labdaros ir paramos organizatorius Kazimieras Senkus.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Karininko kryžius skirtas šešiems asmenims, tarp kurių poetė, prozininkė, lietuvių literatūros į latvių kalbą vertėja Daina Avotina, ilgametis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro meno vadovas ir dirigentas Stanislavas Domarkas, poetas, vertėjas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Jonas Juškaitis, žiemos olimpinių žaidynių Kalgaryje čempionė Vida Vencienė.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi apdovanota žmogaus teisių gynėja, Maskvos Helsinkio grupės steigėja ir pirmininkė, Lietuvos tikinčiųjų teisių gynėja ir nepriklausomybės siekio rėmėja Liudmila Aleksejeva, žurnalistė, Rusijos demokratinės sąjungos pirmininkė, Lietuvos interesų gynėja ir nepriklausomybės siekio rėmėja Valerija Novodvorkaja ir rašytojas, poetas, buvęs Vilniaus geto kalinys, Lietuvos žydų kultūros puoselėtojas, dabar Izraelyje gyvenantis Abrahamas Sutzkeveris. Visi trys apdovanotieji ceremonijoje Prezidentūroje nedalyvavo.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Riterio kryžius skirtas vienuolikai asmenų, tarp kurių- Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto solistė Miki Hamanaka-Paulauskas, drabužių mažmeninės prekybos verslo ir investicijų Baltijos šalyse lyderio – „Aprangos” grupės – generalinis direktorius Rimantas Perveneckas.

Tarp apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu yra žymus džiazo muzikantas Leonidas Šinkarenko.

Sveikindandamas apdovanotuosius, V.Adamkus dėkojo, kad jie savo veikla puoselėjo bendrą žmonių ir valstybės darbą.

„Dėkoju kiekvienam už jūsų pastangas, skirtas Lietuvai ir jos žmonėms, už svarbų indėlį į mūsų laisvę. Linkiu, kad valstybės apdovanojimai taptų abipusiu įsipareigojimu prasmingais darbais ir toliau kurti bei skatinti piliečių ir valstybės pasitikėjimą”, – sakė V.Adamkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Prezidentūroje įteikti valstybiniai apdovanojimai Lietuvai nusipelnusiems žmonėms"

  1. Leo.lt

    Prezidentas ordinus sėja kaip žemdirbys javus – iš kairės ir dešinės rankų. Skirtumas tik tas,kad žemdirbys žiūrėjo į kokią dirvą sėja, o Prezidentui tas neturi reikšmės. Svarbu,kad gali ir turi teisę „barstyti”.
    A. Patacko toks poelgis doram {žinoma jei jų yra daugiau} piliečiui, turėtų būti pavyzdžiu ir garbės reikalu.

  2. Lietuvis

    PONAS ADAMKAU, PIRMA SUZINOKITE APIE TUOS ASMENIS, O PASKUI DALINKITE TUOS ORDINUS. TIKRAI GEDA!!! KARTAIS JUS SAVE PASTATOTE I TOKIA PADETI, KAD SUNKU SUPRASTI , AR BISKI NEESATE ” PARAUDANAVES „. KO GERO DAR IR A. BRAZAUSKA APDOVANOSITE ???????l

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.