Jų vardas byloja gyvybę ir meilę

Šiandien vienus Valentinus ir Valentinas galima čiupti į glėbį ir išbučiuoti, kitų geriau neliesti, nė žodeliu neužsiminti, kokia šventė jų laukia.

Ne vienam Valentinų sveikintojui tikriausiai kyla klausimas, kaip atskirti pastaruoju metu itin išpopuliarėjusios šventės mėgėjus nuo skeptikų. Todėl „Lietuvos žinios” pakalbino įvairių profesijų Valentinas ir Valentinus, kad sužinotų, ką jiems reiškia vasario 14-oji.

Šventei priešintis neverta.
Vieną dieną Valentinas ir Valentina Sventickai pro savo virtuvės langą pamatė daugybę raudonų popierinių širdelių. Po šios staigmenos jiedu nebežino, ar švenčia vardo dieną, ar tiesiog prisimena slapta įsimylėjėlius tuokusį šventąjį Valentiną.

Laiptinės kaimynų sumanytas sveikinimas literatūros kritikui V.Sventickui taip patiko, kad nuo tada jis su žmona Valentina kasmet rengia pasisėdėjimus Šv. Valentino dienos proga. „Sutikome žaisti Valentino žaidimą”, – paaiškino V.Sventickas. Ir šįvakar jų namuose susirinks tradicinė kompanija. Pora sugalvoja visokių žaidimų, skaito „Giesmių giesmės” ištraukas. „Šiemet planuojame sukeisti poras: kas ką išsitrauks, su tuo Valentinu ar Valentina ir bus, rašys ketureilius likimo pasiūlytoms damoms”, – pasakojo V.Sventickas.

Jam vardą išrinko mama. Laukdama kūdikio ji skaitė romaną (literatūros kritikas jau nebepamena kokį), kurio vienas herojų buvo Valentinas. „Tik to veikėjo lemtis nekokia. Karininkas žuvo krisdamas nuo žirgo. Vargšelis…” – šito pakartoti Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiasis redaktorius nenorėtų.

V.Sventickui Šv. Valentino dienos simboliai kelia šypseną, nes nėra įaugę į mūsų tautos tradicijas. „Bet jie atsirado, ir ko čia per daug priešintis. Graži šventė”, – įsitikinęs literatūros kritikas.

Iškilmių nereikia

Garsus teisininkas Valentinas Mikelėnas, priešingai, šventėmis nesižavi – kuo jų daugiau, tuo mažiau darbo. „Nemėgstu švęsti, juolab vardadienio. Nors vardu esu patenkintas”, – LŽ teigė profesorius.

Italijoje jis – Valentino, angliškai kalbančiose šalyse – Valentain, Rusijoje – Valentin. Tarptautinį vardą V.Mikelėnui išrinko senelė. Matyt, per kokį nors pamokslą ją sužavėjo šventojo Valentino dorybės.

V.Mikelėnui vasario 14-oji – paprasta darbo diena: rytą 6 val. išlipa iš lovos, paskui vyksta į paskaitas, teismo posėdžius. „Sveikinimai sukelia papildomų nepatogumų. Kas mane pažįsta, tas nesveikina”, – tikino teisininkas.

Be didelių iškilmių vardo dieną sutinka ir žurnalistė Valentina Paukštelytė. Po saldų kąsnelį gaus tik jos bendradarbės – jau keletą metų V.Paukštelytė šią dieną į darbą atsineša vardadienio tortą.

„Namie nešvenčiame, nes visą gyvenimą šios šventės nebuvo. Manau, kiekviena diena – proga mylėti, – sakė V.Paukštelytė. – Valentino diena gali būti komercinė. O kai Kalėdos, Vėlinės būna komercinės, mane erzina.”

Pakanka šypsotis

Iš normalaus vardo virto ne visai normalus, išskirtinis. Taip LŽ kalbėjo Seimo narys Valentinas Mazuronis. Jis vardo dienos nešvęs.

„Gerai, kad šventė atsirado ir jau tampa kone nacionalinė. Žmonės atranda meilę, draugystę ir įformina tai šia diena”, – svarstė politikas ir architektas.

Nors, jo įsitikinimu, mylimam žmogui padovanoti gėlę, pasveikinti reikėtų kasdien. „Tai ir padarysiu. Įteiksiu gėlę, pakelsime taurę šampano – ir už vardo dieną, ir už meilę”, – žadėjo daugiau kaip 30 metų meilėje ir santarvėje su žmona Danute gyvenantis vyras. V.Mazuronis linkėjo žmonėms daugiau šypsotis vienas kitam, ir pats tikino nesidrovėsiantis.

Mylėti reikia kasdien

„Nelabai suprantu masinės Valentino dienos. Jonines, senovines šventes suprantu, o šitos – ne. Atrodo dirbtinai. Jaunimui tai – šventė, kaip meilės diena, bet, atsiprašau, kodėl tokia diena tėra viena. Norėtųsi visą laiką mylėti”, – dėstė savo požiūrį Klaipėdos dramos teatro aktorė Valentina Leonavičiūtė.

Jai vasario 14-oji praeina neramiai, pažįstami dažniausiai pasveikina moterį telefonu. „Ir pati pasveikinu. Bet dėl to, kad Valentinas, o ne dėl meilės dienos. Valentina sveikina Valentiną”, – pasakojo moteris.

Jaunystėje, kai gyveno su tėvais, V.Leonavičiūtė nešvęsdavo gimtadienio, bet linksmindavosi per vardadienį. Ateidavo draugai, atnešdavo dovanų, tėvai paruošdavo šventinius pietus. Dabar aktorės vardadienis nebent spontaniškai virsta švente.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.