Per sukilėlių išpuolį sužeistas Rytų Timoro prezidentas

Rytų Timoro prezidento ir Nobelio premijos laureato Jose Ramoso-Hortos (Žozė Ramušo-Hortos) namuose Dilyje sukilėlių kareiviai pirmadienį šovė jam į pilvą, o premjerui Xananai Gusmao (Šananai Gusmaunui) per kitą išpuolį pavyko išvengti sužeidimų, sakė pareigūnai.

Dėl šių išpuolių prieš du įžymiausius nepriklausomybės veikėjus, per kuriuos žuvo svarbus sukilėlių lyderis, analitikai perspėja, kad šioje mažytėje Pietryčių Azijos valstybėje gali atsinaujinti smurtas ir politinis chaosas.

J.Ramoso-Hortos būklė po bandymo nužudyti yra stabili, sakė užsienio reikalų ministras Zacarias da Costa (Zakarijas da Kosta), o Dilio gyventojai tuo tarpu pranešė, kad sostinėje viskas atrodo ramu.

Prezidentą, kuris 1996 metais drauge su tėvynainiu vyskupu Carlosu Belo (Karlušu Belu) už taikią kovą dėl Rytų Timoro nepriklausomybės nuo Indonezijos gavo Nobelio taikos premiją, Dilyje operuoja australų kariškių medikai.

„Buvau toje sraigtasparnių aikštelėje … Jo būklė stabili, gyvybei pavojus negresia”, – televizijai CNN sakė Z.da Costa, paminėdamas sraigtasparnių aikštelę Australijos kariškių bazėje Dilyje, į kurią buvo nugabentas J.Ramosas-Horta.

Rytų Timoro prezidentas bus nuskraidintas į ligoninę Australijos Darvino mieste, žurnalistams sakė australų premjeras Kevinas Ruddas (Kevinas Radas).

Buvęs J.Ramoso-Hortos patarėjas ir buvęs Australijos konsulas Dilyje Jamesas Dunnas (Džeimsas Danas) Australijos radijui sakė, kad į prezidentą buvo šauta du kartus ir kad viena kulka, pataikiusi jam į nugarą, sužalojo pilvo organus.

„Jis galėjo kalbėti, (bet) mes nežinome, kokio sunkumo yra sužalojimai”, – Australijos radijui sakė J.Ramoso-Hortos svainė Maria Gabriella Carrascalao (Marija Gabriela Karaskalaun).

Per šį išpuolį buvo nukautas sukilėlių lyderis Alfredo Reinado Alfredu Reinadu), be to, buvo sunkiai sužeistas vienas Rytų Timoro kareivis, sakė kariškių atstovas Domingosas da Camara (Domingušas da Kamara).

„Reuters” reporteris matė dviejų užpuolikų lavonus ir nustatė, kad vienas žuvusysis yra A.Reinado.

Pasak kariškių, prezidento namus anksti ryte atakavo dviem automobiliais atvažiavę užpuolikai. Tarptautinės saugumo pajėgos aptvėrė namą ir patruliuoja Dilio gatvėse, norėdamos užkirsti kelią tolesniam smurtui.

Pirmadienį ryte taip pat buvo užpultas premjeras X.Gusmao, sakė vienas jo apsaugininkas Alfredo de Araujo (Alfredu di Araužu).

„Niekas nebuvo sužeistas, bet kulkos apgadino Gusmao automobilį”, – sakė šis pareigūnas ir pridūrė, kad X.Gusmao šeima buvo nuvežta į vieną kariškių kompleksą saugoti.

Jungtinės Tautos nurodė, kad X.Gusmao derina savo veiksmus su JT misija šioje šalyje ir tarptautinėmis pajėgomis.

Po to, kai 2006 metais regioniniu pagrindu skilo armija, Rytų Timoras stengiasi atsistoti ant kojų.

Kraujo liejimas prieš dvejus metus pareikalavo 37 žmonių gyvybių, o dar 150 tūkst. žmonių turėjo palikti savo namus. Tvarkai atkurti prireikė užsienio pajėgų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.