A.Paulauskas priglaudė bičiulius

Aplinkos ministru praėjusią savaitę tapęs Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) pirmininkas Artūras Paulauskas į savo patarėjų komandą pasikvietė partijos kolegą ir seną pažįstamą.

Į valdančiąją koaliciją įsilieję socialliberalai džiaugiasi ne tik aplinkos ministro portfeliu ir pasiūlytais keliais Seimo komisijų vadovų postais. Vyriausybės nariu tapęs NS lyderis A.Paulauskas Aplinkos ministerijoje jau spėjo „apsistatyti” savo žmonėmis. Vienu jo patarėjų tapo artimas bendražygis Romas Patalavičius. Eiti šias pareigas jam nesukliudė ir iš paskos besivelkantis prieštaringos veiklos šleifas. Dar vienas patarėjo postas atiteko A.Paulausko keliolika metų pažįstamam nepartiniam saugumo politikos ekspertui Ignui Stankovičiui.

„Juos pažįstu kaip žmones ir specialistus, vertinu jų kompetenciją ir manau, kad jie man reikalingi”, – kodėl pasirinko būtent minėtus asmenis, LŽ paaiškino ministras.

Patarinėjo ir anksčiau

Neoficialiai teigiama, kad Aplinkos ministerijoje pirmąją savo darbo dieną pasirodęs A.Paulauskas paprašė pavaldinių pateikti jam laisvų etatų sąrašą. Pasak LŽ šaltinių, pastarajame NS prezidiumo posėdyje jis paprašė partijos skyrių siūlyti galimus kandidatus į ministro patarėjus. A.Paulauskui buvo pateiktos kelios kandidatūros, tačiau dėl jų dar neapsispręsta. Vieni socialliberalai nenori palikti dabar turimų darbų ir vos pusmetį eiti patarinėti A.Paulauskui, kitų kandidatūros esą neįtikusios pačiam ministrui.

Praėjusią savaitę darbą Aplinkos ministerijoje pradėjo du patarėjai. R.Patalavičius jau ne pirmą kartą atsidūrė A.Paulausko komandoje. Seimo pirmininko ir laikinai prezidento pareigas ėjusiam socialliberalų lyderiui jis patarinėjo ekonomikos klausimais. Šią sritį R.Patalavičius ketina kuruoti ir ministerijoje.

LŽ kalbintas R.Patalavičius nenorėjo kalbėti apie priežastis, kodėl naujasis aplinkos ministras patarėju pasirinko būtent jį. Tačiau patarėjas neneigė, kad tam įtakos turėjo jo priklausymas NS ir ilgametis darbas su A.Paulausku. „Manau, čia svarbus principinis dalykas, žmogus negali pasirinkti asmens, kurio visai nepažįsta”, – tvirtino jis.

Komisijų akiratyje

Tapti ministro patarėju R.Patalavičiui nesutrukdė ir praeities nuodėmės. A.Paulauskui praradus parlamento vadovo postą R.Patalavičius tapo Seimo Audito komiteto patarėju. Tačiau socialliberalo karjera šiame poste susiklostė nesėkmingai. Jo veiklą tyrė dvi Seimo kanceliarijos sudarytos komisijos.

Pirmoji nustatė, kad internetu Nekilnojamojo turto registro duomenis gauti galėjęs R.Patalavičius juos naudojo ne tik tarnybinei veiklai, bet ir atskleidė tretiesiems asmenims. Už tai jam skirta tarnybinė nuobauda – griežtas papeikimas. Antrosios komisijos išvados R.Patalavičiui taip pat nebuvo palankios. Nustatyta, kad dirbdamas Seime jis be darbdavio leidimo dirbo ir kitus darbus – dėstė Vilniaus Gedimino technikos universitete. Čia jis skaitė paskaitas tuo metu, kai turėjo dirbti parlamente, ir taip neteisėtai gavo atlyginimą iš dviejų biudžetinių įstaigų. Socialliberalas pasitraukė iš pareigų ir išvengė dar vienos nuobaudos. Tačiau dėl žalos atlyginimo jam tenka bylinėtis su Seimo kanceliarija. R.Patalavičius nemano, kad šios biografijos dėmės trukdys jam dirbant ministerijoje. „Dvejonių gali būti įvairių, bet palikime jas, nes tai dar ne faktas”, – ragino jis. Panašiai mąsto ir A.Paulauskas. Jis įsitikinęs, kad prie R.Patalavičiaus Seimo kanceliarija priekabiavo neturėdama objektyvių priežasčių.

Pažįsta kaip žmogų ir specialistą

A.Paulauskas į Aplinkos ministeriją pasikvietė ir nuo Sąjūdžio laikų pažįstamą saugumo politikos ekspertą I.Stankovičių. „A.Paulauskas kaip žmogų ir specialistą mane pažįsta jau seniai”, – LŽ tvirtino jis.

Naujasis patarėjas gamtosaugos srityje dirbo prieš 20 metų ir kaip vieną reikšmingiausių savo darbų nurodė Jonavos azoto gamykloje įvykusios avarijos padarinių likvidavimą. „Vienas iš nedaugelio turiu nusipelniusio gamtosaugos darbuotojo apdovanojimą”, – pasakojo I.Stankovičius.

Tačiau pastaraisiais metais nuo aplinkosaugos problemų A.Paulausko patarėjas buvo nutolęs. Atgavus nepriklausomybę jis prisidėjo prie Krašto apsaugos ministerijos kūrimo, o dar neseniai dirbo siūlymus NATO teikiančių ekspertų grupėse.

Aplinkos ministerijoje dar liko 2 laisvos ministro patarėjų kėdės. Pasak A.Paulausko, kas jas užims, turėtų paaiškėti jau šią savaitę. „Tai žmonės, kuriuos pažįstu ir su kuriais man teko dirbti”, – sakė ministras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "A.Paulauskas priglaudė bičiulius"

  1. Valaitis

    Įprastas reikalas. Kuo daugiau saviems išlupti iš biudžeto.Patalavičius už I nusižengimą turėtų būti baudžiamas. Deja…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.