Naujieji metai – pavasarį

Kinijoje – šventinė savaitė. Žmonės pasitinka 2008-uosius, kurie pagal Rytų horoskopą yra Žiurkės metai.

Populiariausia Kinijoje Pavasario šventė, arba Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių, prasidėjo naktį iš vasario 6 į 7 dieną. Tačiau vienos dienos linksmybėmis čia neapsiribojama. Šventė oficialiai bus švenčiama nuo vasario 6 iki 12 dienos. Šis laikotarpis vadinamas „auksine savaite”.

Šįkart Kinijos miestiečių laukė devynių dienų darbo savaitė: paskutinės dienos prieš šventę – šeštadienis ir sekmadienis – buvo paskelbtos darbo dienomis. Užtat dabar šventės truks lygiai septynias dienas.

Pavasario šventės, vadinamos „čusi”, išvakarėse, visa šeima susirenka drauge, valgo gausią šventinę vakarienę, kurios pagrindinis patiekalas – koldūnai. Savo forma jie panašūs į sidabro luitus, kurie senovėje kinams buvo pinigai. Šis patiekalas itin svarbus kinams – jis siejamas su būsimos gerovės linkėjimu.

Daugelyje šeimų neinama miegoti visą naktį – laukiama ateinant Naujųjų metų. Kitos dienos rytą būtina aplankyti giminaičius, artimus draugus, juos pasveikinti ir palinkėti gerovės.

Pavasario šventės dienomis rengiami tradiciniai masiniai vaidinimai: liūtų ar drakonų šokiai, dainuojama ir šokama ratelį, žygiuojama su kojūkais. Tačiau gražiausia, nors ir triukšminga, pramoga – sprogdinti petardas ir pliauškes, kurios turi nubaidyti piktąsias dvasias.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.