„Liūtui” siūlomas tvirtesnis apynasris

Priežiūros ir kontrolės institucijų vadovai įspėjo apie privataus kapitalo, dalyvaujančio „Leo Lt” projekte, keliamus pavojus.

Vasario 1-ąją Seimo valdančiųjų ir „darbiečių” palaimintos Atominės elektrinės įstatymo pataisos ir nacionalinio investuotojo „Leo LT” steigimas – pagrindinė tema tiek prezidentūroje, tiek už jos ribų. Prezidentas Valdas Adamkus, kuriam teks sunki pareiga įstatymą pasirašyti arba vetuoti, šiomis dienomis susitinka su visais, kurių nuomonė, pozicija ar patarimai gali padėti priimti teisingą sprendimą. Vieną nuomonę šalies vadovas gali sužinoti pažvelgęs pro prezidentūros langus – keli šimtai nepritariančiųjų „liūto” gimimui piketuoja Daukanto aikštėje.

Apie atsistatydinimą nekalba

Vakar rytą V.Adamkus priėmė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), Valstybės saugumo departamento (VSD), Vertybinių popierių komisijos, Valstybės kontrolės, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos, Konkurencijos tarybos atstovus, Ūkio ministerijos, Europos teisės departamento vadovus, finansų specialistus, konsultantus. Po pietų pas šalies vadovą atvyko privačios investuotojos UAB „NDX energija” valdybos narys Žilvinas Marcinkevičius.

Ūkio ministras Vytas Navickas, žurnalistų paklaustas, ar žmonių protestai, raginantys prezidentą vetuoti Atominės elektrinės įstatymo pataisas, neverčia jo jaustis kalto, teigė, kad Lietuvos interesams derybų metu buvo atstovauta puikiai, pasiekta tiek, kiek buvo galima. „Mes tikrai turime priimtiną variantą, kuris valstybei užtikrina visišką atstovavimą jos teisėms nacionalinio investuotojo bendrovėje, suteikia blokuojantį akcijų paketą svarbiausiais bendrovės valdymo klausimais”, – tikino V.Navickas. Tačiau ministras taip ir neatsakė, ar atsistatydins, jei prezidentas vetuos pataisas. „Palaukime sprendimo”, – sakė jis.

Rizika prognozuojama

VSD vadovas Povilas Malakauskas, paklaustas, ar esąs tikras, kad už priimtas įstatymo pataisas „Maximos” savininkai tikrai nemokėjo nė vienam politikui, teigė, kad šitai nėra VSD kompetencija. „Jei turėčiau tokios informacijos, ji nedelsiant atsidurtų STT ir prokurorai pradėtų ikiteisminį tyrimą”, – patikino P.Malakauskas.

VSD vadovo teigimu, vienas esminių projekto dalykų – kontrolė, nes tai yra susiję su gyvybiškai svarbia energetikos sritimi.

Valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė nacionalinio investuotojo steigimo projekto riziką siejo su tinkamu atstovavimu valstybės interesams bendrovės valdymo organuose. „Nuo to, kokia bus įmonės vadovo atsakomybė, kaip protingai ir sąžiningai elgsis valdybos nariai, stebėtojų taryba, kuri yra pagrindinis priežiūros organas toje įmonėje, labai priklauso, kaip bus atstovaujama valstybės interesams”, – sakė valstybės kontrolierė.

Dviejų partnerių projektas

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys pripažino, kad projektas, kuriame dalyvauja ir privatus kapitalas, yra rizikingas. „Tai yra dviejų verslo partnerių projektas. Mano vidinės baimės, patirtis stebint panašius projektus verčia abejoti, ar valstybė, kaip akcininkė, realiai sugebės tinkamai ginti savo interesus”, – sakė V.Poderys.

Europos teisės departamento vadovas Deividas Kriaučiūnas prezidentui sakė paaiškinęs, kad ES teisės aktams naujasis įstatymas neprieštarauja.

Elektrinę statys

Vakar V.Adamkus priėmė bendrovės „NDX energija” valdybos narį Ž. Marcinkevičių, atstovaujantį privataus investuotojo interesams kuriamoje nacionalinio investuotojo bendrovėje. Ž.Marcinkevičius tikino prezidentą, kad „NDX energija” tikrai dalyvaus naujos atominės elektrinės statyboje ir tiesiant elektros tiltus į Lenkiją bei Švediją. „Labai aiškiai įsipareigojame ir patvirtiname, kad dalyvausime”, – po susitikimo su prezidentu žurnalistams sakė Ž.Marcinkevičius. Paklaustas, apie ką prezidentas ir „Maximos” atstovas kalbėjosi prieš pusmetį vykusiame susitikime, apie kurį oficialioje V.Adamkaus darbotvarkėje nebuvo skelbta, Ž.Marcinkevičius teigė neprisimenąs pokalbio turinio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.