Eurolygos elito klubuose lietuviai klesti

Pasibaigus pirmajam Eurolygos kovų etapui LŽ apžvelgia, kaip sekėsi žaisti Lietuvos krepšininkams užsienio komandose.

Žvaigždė tarp žvaigždžių

Ramūnas Šiškauskas, Maskvos CSKA

Statistika po 13 rungtynių: minutės (vidutiniškai per rungtynes) – 27; taškai -13; rez. perdavimai -1,4; naudingumo balai – 15,6.
Komanda: 12 pergalių ir 2 pralaimėjimai, A grupėje – pirmoji vieta.

2007 metų Eurolygos nugalėtojas Ramūnas Šiškauskas nesutriko ir naujajame superklube. Jis lengvai įsiliejo į žvaigždžių kolektyvą ir demonstruoja patikimą bei brandų žaidimą. Kaip įprasta, aikštelėje Ramūnas atlieka daug įvairių funkcijų: vadovauja komandiniam žaidimui, dengia pavojingiausius varžovus, patikimai atakuoja. Jo statistiniai rodikliai netgi geresni nei praėjusiais metais, o pagal naudingumo koeficientą R.Šiškauskas – vienintelis iš lietuvių legionierių patenka į naudingiausių Eurolygos žaidėjų dvidešimtuką.

Maskvos CSKA keliamas tik vienas tikslas – laimėti Eurolygą. Pirmąją turnyro dalį komanda įveikė be didelių nesklandumų, ramiai ir užtikrintai judėdama finalinio ketverto varžybų link.

Nebe generolas, bet svarbus

Šarūnas Jasikevičius, Atėnų „Panathinaikos”

Statistika po 14 rungtynių: minutės – 22; taškai – 14; rez. perdavimai – 3,1; naudingumo balai – 14,4.
Komanda: 12 pergalių ir 2 pralaimėjimai, C grupėje – pirmoji vieta.

Prieš sezoną praradę vieną iš savo lyderių – R.Šiškauską, graikai sugebėjo prisivilioti kitą charizmatišką lietuvį, pasiūlę jam 3,5 mln. eurų už sezoną. Nors sezono pradžia patyrusiam krepšininkui buvo nelengva, atsakingiausiais rungtynių momentais kamuolys atsidurdavo lietuvio rankose. Vis dėlto, palyginti su auksiniais „Maccabi” laikais, Š.Jasikevičiaus vaidmuo pasikeitęs. Atėnuose jis nebėra aikštės generolas. Čia konkurencija tarp įžaidėjų labai didelė, žaidimo metu Šarūnui tenka dalytis kamuoliu su graikų numylėtiniais: Dimitriu Diamantidžiu, Vasiliu Spanouliu ir slovėnų krepšinio žvaigžde Sani Bečirovičiumi. Tačiau Š.Jasikevičiaus statistiniai rodikliai neleidžia abejoti jo įtaka komandai – lietuvis rezultatyviausias ir vienas naudingiausių komandoje. Baudas jis meta beveik šimtaprocentiniu taiklumu ir, netiksliai atlikęs vos vieną metimą, pagal šį rodiklį pirmauja Eurolygoje.

Atėnų „Panathinaikos” tikisi pakartoti pernykštį laimėjimą ir dar metams pasilikti Eurolygos nugalėtojų taurę. Š.Jasikevičiaus meistriškumas gali turėti lemiamos įtakos siekiant šio tikslo.

Galėjo tapti naudingiausiu

Arvydas Macijauskas, Pirėjo „Olympiacos”

Statistika po 9 rungtynių: minutės – 28; taškai – 19,3; rez. perdavimai – 2,1; naudingumo balai – 23,8.
Komanda: 7 pergalės ir 7 pralaimėjimai, A grupėje – 5 vieta.

Jau per pirmąsias rungtynes su Vitorijos „Tau Ceramica” lietuvis ne tik pelnė 21 tašką, bet ir perėmė 7 kamuolius, o pergalę įtvirtino paskutinėmis rungtynių sekundėmis įdėjęs kamuolį į varžovų krepšį. Tikrasis Maco sugrįžimas į krepšinio elitą buvo paženklintas naudingiausio Eurolygos lapkričio mėnesio žaidėjo titulu. A.Macijausko pavardės Eurolygos geriausių žaidėjų statistinėse lentelėse nėra tik dėl to, kad jis nesužaidė reikiamo rungtynių skaičiaus. Pagal dabartinius rodiklius, Macas būtų naudingiausias Eurolygos krepšininkas, o rezultatyviausiųjų sąrašuose užimtų antrąją poziciją.

Trauma A.Macijauską privertė praleisti paskutinius keturis Eurolygos turus, o komanda smuktelėjo į penktąją vietą grupėje. Jei Macas bus sveikas, komandos rezultatai antrajame etape pasitaisys.

Oficialus komandos lyderis

Rimantas Kaukėnas, Sienos „Montepaschi”

Statistika po 9 rungtynių: minutės – 28; taškai – 14,1; rez. perdavimai – 2,6; naudingumo balai – 13,6.
Komanda: 10 pergalių – 4 pralaimėjimai, A grupėje – 2 vieta.

Trečią sezoną Sienoje rungtyniaujantis Rimantas Kaukėnas yra oficialus komandos lyderis. Naudingiausias Italijos lygos finalų žaidėjas sezoną pradėjo pakiliai, jo komanda skynė pergales, o lietuvis, kaip įprasta, buvo vienas naudingiausių žaidėjų. Jis pirmavo pagal žaidžiamas minutes, pelnomus taškus, išprovokuojamas varžovų pražangas.

R.Kaukėnui ir komandai šį sezoną buvo keliami aukščiausi tikslai Italijos čempionate ir Eurolygoje. Tačiau lietuviui krepšinio sezonas jau baigėsi. Per Italijos lygos rungtynes patirta sunki kelio trauma nepaliko vilčių. Tačiau valingasis krepšininkas tiki, kad iki Pekino olimpiados jis sugebės atsigauti.

Išskirtinis aukštaūgis

Kšyštofas Lavrinovičius, Sienos „Montepaschi”

Statistika po 12 rungtynių: minutės – 20; taškai – 12,4; atkovoti kamuoliai – 4,2; naudingumo balai – 15.

Kelis sezonus praleidęs įvairiose Rusijos komandose Kšyštofas Lavrinovičius pagaliau debiutavo ir stipriausiame Europos turnyre. Netrukus K.Lavrinovičiaus varžovai įsitikino, kad prie tritaškio linijos jis yra vienas pavojingiausių aukštaūgių. Šį sezoną 209 cm ūgio krepšininkas tritaškius meta neįtikėtinu 60 proc. taiklumu. Pagal šį rodiklį jam nėra lygių komandoje, o Eurolygoje su juo konkuruoja tik Maskvos CSKA aukštaūgis Davidas Andersenas.

Puikų Kšyštofo startą aptemdė sezono viduryje patirtų traumų virtinė, dėl kurių krepšininkas buvo priverstas praleisti du Eurolygos turus. Tačiau paskutiniajame Lietuvos sportininkas jau žaidė visa jėga ir, pelnęs 16 taškų, svariai prisidėjo prie Sienos „Montepaschi” pergalės Pirėjuje. Ši pergalė leido italams užimti antrąją vietą A grupėje ir tęsti žygį išsvajotojo finalinio ketvertuko link.

Žaidžia gerai, bet nestabiliai

Donatas Slanina, Sopoto „Prokom Trefl”

Statistika po 14 rungtynių: minutės – 28; taškai – 11,1; rez. perdavimai – 1,9; naudingumo balai – 8,5.
Komanda: 4 pergalės – 10 pralaimėjimų, A grupėje – 7 vieta.

Jau antrąjį sezoną lietuviškiausioje Lenkijos komandoje žaidžiančio Donato Slaninos statistiniai rodikliai neblogi, tačiau jo žaidimas nebuvo stabilus. Lietuvis per ketvirtojo turo varžybas su Bolonijos „Vidi Vici” komanda pelnė 28 taškus ir padėjo lenkų klubui iškovoti pirmą pergalę. Antrosios teko laukti iki 11 turo, kai prieš tuos pačius italus D.Slanina įmetė 18 taškų. Palyginti su praėjusiu sezonu, D.Slaninos statistiniai rodikliai iš esmės nepasikeitė – tie patys 11 taškų, 2 atkovoti ir tiek pat rezultatyviai perduotų kamuolių. Gerokai skiriasi tik komandos rezultatai – po pernykštės sėkmės ir dalyvavimo „Top 16” etape šiemet teko pasitenkinti septintąja vieta grupėje.

Veteranas pavargo

Tomas Masiulis, Sopoto „Prokom Trefl”

Statistika po 13 rungtynių: minutės – 21; taškai – 2,9; atkovoti kamuoliai – 3,6; naudingumo balai – 4,5.

33 metų krašto puolėjas iš Lietuvos niekada nepasižymėjo rezultatyvumu, tačiau net ir jam per rungtynes vidutiniškai pelnomi 3 taškai turėtų būti ne itin geras rezultatas. Be abejo, penktus metus Sopoto klube žaidžiantis Tomas Masiulis ir šiandien atlieka didelį darbą gynyboje, o puolime apsiriboja užtvarų statymu ir kova dėl atšokusio kamuolio. Tačiau ir pastarieji veteranui nukrenta vis rečiau. Nors visas rungtynes lietuvis pradėdavo startiniame komandos penketuke, jo statistiniai rodikliai nėra įspūdingi, ypač tragiškas baudų pataikymas, siekiantis vos 39 procentus. Vienintelis T.Masiulio blykstelėjimas buvo šeštajame Eurolygos ture žaidžiant prieš Sienos „Montepaschi”, kai Tomas pelnė 16 taškų ir atkovojo 7 kamuolius.

Trenerio numylėtinis

Simas Jasaitis, Vitorijos „Tau Ceramica”

Statistika po 11 rungtynių: minutės – 14; taškai – 4,5; atkovoti kamuoliai – 1,5; naudingumo balai – 3,3.
Komanda: 9 pergalės – 5 pralaimėjimai, A grupėje – 3 vieta.

Šį sezoną Vitorijos komandos žaidėjas Simas Jasaitis tik šukuosena primena Europos čempionate Lietuvos rinktinėje žaidusį krepšininką. Pirmus šešis Eurolygos turus Simas dažniausiai stebėjo nuo atsarginių suolelio. Iki rungtynių su Kauno „Žalgiriu” lietuvio sąskaitoje puikavosi 3 taškai, o bendras naudingumo koeficientas siekė minus 4. Vis dėlto trenerio Neveno Spahijos pasitikėjimas krepšininku padėjo jam rasti savo vietą komandos žaidime. Tiesa, tai negarantuoja metimų gausos, tačiau lietuvis minutes ir komandos draugų pasitikėjimą pelno dirbdamas gynyboje ir retsykiais švystelėdamas tritaškį.

Vitorijos komanda siekia sugrįžti į Eurolygos viršūnę, tad didesnis S.Jasaičio indėlis ne tik pagerintų jo ateities perspektyvas, bet ir padėtų komandai.

Pirmieji žingsniai tvirti

Mindaugas Katelynas, Milano „Armani Jeans”

Statistika po 11 rungtynių: minutės – 10; taškai – 3,7; atk. kamuoliai – 2,8; naudingumo koeficientas – 4.
Komanda: 3 pergalės – 11 pralaimėjimų, B grupėje – 7 vieta.

Tik trečią sezoną Europoje žaidžiantis 25 metų krašto puolėjas Mindaugas Katelynas Milano „Armani Jeans” papildė jau prasidėjus prestižinės Europos lygos turnyrui, kai komandai prireikė energingo ir kovingo žaidėjo. Nors per pirmas kelerias rungtynes lietuvis žaidė tik po kelias minutes, ilgainiui jam pavyko išsikovoti vietą startiniame panketuke. Per paskutinius penkis Eurolygos turus M.Katelynas žaisdavo beveik 14 minučių, pelnydamas 6 taškus ir atkovodamas 4 kamuolius. Nors jaunojo lietuvio debiutas Eurolygoje ir nebuvo įspūdingas, tai – tik pirmas žingsnis.

Dingo snaiperio taiklumas

Simonas Serapinas, Salonikų „Aris”

Statistika po 11 rungtynių: minutės – 12; taškai – 2,5; atk. kamuoliai – 1,8; naudingumo koeficientas – 2.

Komanda: 7 pergalės – 7 pralaimėjimai, B grupėje – 5 vieta.

Pradėdamas antrąjį sezoną Salonikų komandoje Simonas Serapinas tikėjosi įsitvirtinti komandoje. Deja, likus 3 turams iki pirmojo Eurolygos etapo pabaigos Simonas buvo priverstas palikti Salonikus. Nestabilus žaidimas ir kelios iš eilės „tuščios” rungtynės nulėmė jo likimą. Šį sezoną S.Serapiną labiausiai „murkdė” jo „arkliukas” – tritaškių metimas. Snaiperis nuo trijų taškų linijos atakavo vos 30 proc. taiklumu, o baudų iš viso nemetė.

Tikėtina, kad įsiliejęs į lietuvišką „Prokom Trefl” kolektyvą, S.Serapinas suras „pasiklydusį” metimą ir atgaus pasitikėjimą savimi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.