R.Brazauskas: „Su Trifunovičiumi priešais netapome”

Romualdas Brazauskas, vienintelis iš lietuvių patekęs tarp arbitrų, teisėjausiančių krepšinio varžyboms Pekino olimpinėse žaidynėse, neprisimena, kada pirmą sykį jam teko išvaryti iš aikštės trenerį. Paskutinįkart tai įvyko sausio pabaigoje. Tačiau iš aikštės išvarytas Vilniaus „Lietuvos ryto” strategas Aleksandras Trifunovičius po varžybų arbitrų dėl savo elgesio atsiprašė.

Tąkart Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšininkai savo arenoje nesunkiai 93:70 nugalėjo ketvirtoje vietoje esančius „Šiaulius”. A.Trifunovičius per paprašytą minutės pertraukėlę priekaištavo rungtynių arbitrams, ir vienas susitikimo teisėjų R.Brazauskas skyrė vieną techninę pražangą, o netrukus – ir antrą. Teisėjai pareikalavo, kad treneris paliktų areną.

Ne viename pasaulio ir Europos čempionate švilpęs 47 metų Romualdas BRAZAUSKAS su „Lietuvos žiniomis” kalbasi apie technines pražangas, konfliktiškus žaidėjus ir Pekino olimpines žaidynes.

Treneris nesusitvardė

– Esate Baltijos krepšinio lygos (SEB BBL) direktorius. Būnant tokiame poste teisėjauti tenka mažiau?

– Stengiuosi viską suderinti. Gal kiek mažiau dabar teisėjauju Baltijos lygoje. Elito divizione neteisėjauju, o kad neprarasčiau formos, pašvilpiu per Iššūkio taurės varžybas. Bet Lietuvos krepšinio lygos ir Eurolygos čempionatuose dirbu išsijuosęs.

– Ar dažnai tenka iš aikštelės išvaryti trenerius?

– Paskutinį atvejį puikiai prisimenu. O ar anksčiau yra buvę panašių dalykų – nepamenu (juokiasi). Vadinasi, nedažnai tokie dalykai pasitaiko.

– Kodėl treneriai per rungtynes nesivaldo?

– Dėl įvairių priežasčių. Ir dėl to, kad rungtynės būna labai svarbios, nes nuo vieno teisėjo švilpuko kartais priklauso trenerio ateitis – po pralaimėjimo jis gali netekti darbo. Būna ir teisėjų klaidų. Bet būna, kad ir treneris nepamato momento, dėl kurio arbitrai sušvilpė.

– Pastaruoju atveju A.Trifunovičius gavo antrą techninę pražangą už tai, kad metė plaketę ant grindų?

– Taip, nes tai buvo jo nekorektiškas elgesys. Treneris negali nepagarbiai elgtis nei su žiūrovais, nei su teisėjais, nei su žaidėjais.

– Po šių rungtynių tapote A.Trifunovičiaus priešu?

– Tikrai nesusipykome. Manau, kad ir komandos, ir žaidėjai, ir treneriai labiausiai vertina principingus teisėjus.

A.Trifunovičius iškart po rungtynių aikštelėje atsiprašė. Po to dar visi trys rungtynių teisėjai su juo kalbėjosi. Jis nežinojo, kad padarius dvi technines pražangas reikia palikti aikštelę. Todėl jam buvo labai keista, kad mes kategoriškai jį išprašėme iš salės.

Etatiniai konfliktuotojai

– Prieš varžybas teisėjai žino, kurie žaidėjai ar treneriai gali nesusivaldyti, ir atidžiau juos seka?

– Likus valandai iki rungtynių teisėjai susirenka ir rengiasi varžyboms. Sykiu ir pasikalba apie galimas konfliktines situacijas, apie ginčytis ir nesivaldyti mėgstančius žaidėjus. Aptaria, ko galima iš jų tikėtis.

– Galite sudaryti labiausiai konfliktuojančių žaidėjų ir trenerių penketuką?

– Sudaryti penketuką galėčiau iškart, bet įvardyti – ne (juokiasi).

– Jei krepšininko karjeros nebūtų baigęs skandalais pagarsėjęs Rolandas Skaisgirys, jis greičiausiai ir būtų pirmas sąraše?

– Nežinau. Bet dabar jo sąrašuose nėra (juokiasi). Jei jis ir dabar rungtyniautų, neabejoju, kad į tokį sąrašą nepatektų, nes žmonės keičiasi – daro išvadas.

Intriguojantis čempionatas

– Kuo jums įdomus šis LKL čempionatas?

– Ne aš vienas pasakysiu, kad šį sezoną LKL pirmenybės įdomios, nes yra intriga. Vien „Alytaus” komandos užimama trečioji vieta ką reiškia! Be to, intrigos netrūksta ir Baltijos krepšinio lygos Elito divizione ir Iššūkio taurės varžybose. Komandų pajėgumas tapo panašus. Kad ir Marijampolės „Arvi-Sūduva”, kuri dabar yra paskutinėje LKL lentelės vietoje. Nebūtų nuostabu, jei ji įveiktų kurią nors lentelės pirmoje dalyje esančią komandą.

„Karšta” vasara

– Jūs patekote tarp 30 FIBA arbitrų, teisėjausiančių Pekino olimpinėse žaidynėse. Mūsų šalies sportininkai į žaidynes patenka iškovoję kelialapius arba įvykdę A ir B normatyvus. Kokį „normatyvą” reikėjo įvykdyti jums?

– Ž normatyvą (juokiasi).

– Jums tai būtų jau ketvirtoji olimpiada?

– Taip. Pradėjau nuo 1992-ųjų Barselonos olimpiados. Paskui teisėjavau Atlantos ir Sidnėjaus žaidynėse. Paskutinėje – Atėnų olimpiadoje nedalyvavau dėl „šaltojo karo” tarp FIBA ir Eurolygos.

Kaip ir sportininkams, teisėjams olimpinės žaidynės yra aukščiausio rango varžybos, apie kurias visi svajoja.

– Tad vasara vėl bus skirta ne poilsiui?

– Tai būtų jau penkioliktoji tokia vasara (juokiasi).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.