Čado sostinėje aplink prezidento rūmus nesiliauja mūšiai

Čado sostinėje antrą dieną nesiliauja neramumai po to, kai prezidentą Idrissą Deby (Idrisą Deby) nuversti siekiantys sukilėliai įsiveržė į miestą ir apsupo prezidento rūmus bei lojalistų pajėgas.
Sukilėlių atstovas, I.Deby pavadinęs korumpuotu diktatoriumi, teigė, kad kovotojai naktį nutraukė mūšį, siekdami leisti užsieniečiams evakuotis iš šios centrinės Afrikos valstybės ir suteikti I.Deby galimybę išvykti.

Tačiau užsieniečiai ir vietos gyventojai teigė, jog pabūklų ir kulkosvaidžių garsai nuo rūmų, kuriuos gina tankai ir pėstininkai, pradėjo aidėti auštant. Rūmai yra netoli dviejų viešbučių, kur apsistojo keli šimtai užsieniečių.

„Naktis buvo rami, tačiau nuo 5 val. ryto vėl prasidėjo susišaudymas”, – naujienų agentūrai „Reuters” sakė „Novotel” viešbučio darbuotojas.

Gabrielis Stauringas, priklausantis humanitarinės pagalbos organizacijai „Stop Genocide Now”, teigė, kad jis ir kiti užsieniečiai evakuacijos laukė viešbutyje „Meridien”, kurį saugo Prancūzijos pajėgos.

„Nuo rūmų pusės buvo girdėti pabūklų (šūviai). Sraigtasparniai taip pat dalyvavo… Esmė ta, kad I.Deby vis dar yra rūmuose ir nesiliauja kovoti, – naujienų agentūrai „Reuters” atsiųstame el.laiške sakė jis. – Susišaudymai vyko prie pat viešbučio, šiandien mums virš galvų vėl skriejo atsitiktinės kulkos”.

Prancūzija Čade yra dislokavusi karių ir „Mirage” naikintuvų, tačiau teigia konflikte išliksianti neutrali. Nuo šeštadienio vakaro prancūzai evakavo apie 400 užsieniečių iš Ndžamenos, Prancūzijos radijui sakė šalies užsienio reikalų ministras Herve’as Morinas (Ervė Morenas).

Šiaurės Kamerūno valdžios atstovai pranešė, kad tūkstančiai čadiečių ir užsieniečių bėga nuo mūšio pietų kryptimi ir kerta pasieniu einančią upę.

H.Morinas teigė manantis, kad I.Deby ginkluotųjų pajėgų štabo vadas žuvo per kovą, sukilėliams prasiveržus į sostinę sunkvežimiais, ginkluotais pabūklais ir kulkosvaidžiais. H.Morinas pareigūno neįvardijo.

NAFTA IR KORUPCIJA

Buvusi Čado kolonijinė valdytoja Prancūzija, Afrikos Sąjunga (AS) ir Jungtinės Valstijos pasmerkė Ndžamenoje įvykdytą išpuolį, kurį surengė sukilėlių grupuočių aljansas, daugelį metų vykdantis partizaninį karą prieš I.Deby.

Pastarąjį kartą 2006 metais kovotojams nepavyko užimti sostinės. AS pagrasino pašalinti Čadą iš 53 valstybių organizacijos, jeigu valdžią perims sukilėliai.

Tarp Čado sukilėlių vadų yra buvęs I.Deby valdančiojo klano narys Timane’as Erdimi (Timanas Erdimis) ir buvęs gynybos ministras Mahamatas Nouri (Mahamatas Nuris).

Jie yra tarp keleto aukšto rango pareigūnų, pastaraisiais metais perbėgusių pas sukilėlius ir kaltinančių I.Deby autokratija ir naudos siekimu savo šeimai bei draugams.

Pasak jų, prancūzų apmokytas buvęs karo pilotas I.Deby, kuris į valdžią atėjo perversmo keliu 1990 metais ir laimėjo rinkimus 1996, 2001 bei 2006 metais, švaisto šalies naftos išteklius, kuriuos eksploatuoja JAV naftos konsorciumas.

„Transparency International” 2005 metų Korupcijos suvokimo indekse Čadas buvo pripažintas labiausiai korumpuota pasaulio valstybe kartu su Bangladešu.

I.Deby vyriausybė kaltina kaimyninį Sudaną ginkluojant ir remiant sukilėlius, kurie 300 automobilių kolona kirto šalį nuo rytinės sienos, kuri ribojasi su Sudano Darfūro regionu.

Vyriausybės teigimu, pastarąjį Čado sukilėlių puolimą Chartumas pradėjo siekdamas sutrukdyti Čado rytuose dislokuoti Europos Sąjungos taikos palaikymo misiją.

Pasak ES, mūšiai Čado sostinėje sustabdė taikos palaikymo pajėgų dislokavimą. Pajėgos turi Jungtinių Tautų mandatą ginti pabėgėlius nuo konflikto Darfūre.

Sekmadienį Sudanas paneigė rėmęs Čado sukilėlius ir paragino abi puses būti santūresnes.

Kamerūno valdžios pareigūnai teigia, jog tūkstančiai Ndžamenos pabėgėlių, tarp jų ir užsienio diplomatai, atvyko į šiaurinius Kamerūno miestus – Kuserį ir Maruą.

„Vakar naktį suskaičiavome apie 3 tūkst. (žmonių). Visi viešbučiai ir moteliai perpildyti, o tie, kuriems viešbučiai yra per brangūs, apsistoja pradinėse mokyklose ir laikinose pastogėse”, – sakė vyresnysis Kuserio administracijos pareigūnas Alainas Fritzas Ndibi (Alenas Fricas Ndibis).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.