Plikyti arbatą turi tyros sielos žmogus

Specialistė pataria svarbias derybas vesti su kokybiškos arbatos puodeliais rankose

Mažas ornamentais puoštas stalelis, kiek­vienam svečiui skirti puodeliai ir šalia parimęs arbatos dievukas kviečia pažinčiai su penkių tūkstančių metų senumo tradicijas menančia kinų arbatos gėrimo ceremonija.

Kinijoje gimusi, iš pradžių vartota kaip vaistas, ilgainiui arbata tapo ypatingu gėrimu. Šiandien jos suvartojama beveik tiek pat, kiek ir vandens.

Kokybiškos kinų arbatos Lietuvoje rasti gana sunku. Dažnai į mūsų šalį atkeliavusios arbatžolės būna pasenusios ir sutrupėjusios. Tai pastebi profesionalo akis. Bet nusipirkti tikros geros kiniškos arbatos lietuviai jau turi galimybių. Svarbu mokėti paruošti šį gėrimą. „Kinų arbata švelni tarsi aksomas”, – sako kinų arbatos specialistė Irena Savickienė.

„Didžioji dalis Lietuvos gyventojų nėra ragavę tikros kokybiškos arbatos. Gal todėl juos gąsdina ir gerokai didesnė kaina? Keista, kad mūsų šalyje vis dar nesuvokiama, kad už kelis litus pirkta arbata nėra kokybiška ir gera”, – sakė arbatos žinovė.

Specialistė tinkamiausiu arbatos amžiumi vadino dvylika mėnesių: „Gera arbata – tik šviežia. Žinovai labiausiai vertina arbatą, kuri ne jaunesnė kaip dviejų savaičių ir ne senesnė kaip dviejų mėnesių. Vėliau arbata praranda gerąsias savybes. Daugeliu atvejų tokia arbata aromatizuojama ir siunčiama į prekybos centrus.”

„Visai neseniai gėriau spalio mėnesio arbatos”, – sakė penkerius metus arbatos ceremonijas organizuojanti I.Savickienė. Jos teigimu, arbata iš Kinijos keliauja sandariuose maišeliuose, yra geros kokybės ir neužsiguli ilgiau nei du mėnesius.

Arbatos žinovė tikina, kad kokybiška ir tinkamai paruošta bei kasdien vartojama arbata suteikia žvalumo ir energijos: „Kiekviena arbata turi vitaminų, tačiau šviesioje arbatoje jų išlieka daugiau nei tamsesnėje. Todėl gerdami šviežią ir šviesią arbatą gausite vitaminų, išsaugosite ilgaamžiškumą bei gerą nuotaiką.”

Kinijoje arbatos gėrimo ceremonija vadinama arbatos menu. Lietuvoje tokia ceremonija trunka apie porą valandų. Jos metu žmonės supažindinami su arbatos istorija, mokomi teisingai pasiruošti šviežią arbatą.

Anot I.Savickienės, labai svarbu, kad žmogus, kuris pliko arbatą, būtų tyros sielos. Kinijoje iki šiol populiaru vesti derybas prie puodelio arbatos: atsigėręs arbatos žmogus tampa sukalbamesnis, labiau atsipalaidavęs, ramiau reaguoja į aplinkos dirgiklius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.