Finalo organizatoriai spjaudo per petį

Šį vakarą, Lietuvos televizijos eteryje išvydę visus keturiolika nacionalinio „Eurovizijos” konkurso etapo finalininkų, išrinksime atlikėją, atstovausiantį šaliai Serbijoje.

Nacionalinė atranka šiemet pralėkė itin greitai – vos per mėnesį. Šiandien 21 val. Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) didžiojoje studijoje susirungs Ingrida Žiliūtė, Vilma Voroblevaitė, Julija Ritčik & Girma, „Laiptai”, „Funny Beat”, Augustė, Mini Me, „Pokeris”, Justas, Jeronimas Milius, Aistė Pilvelytė, Raimonda, Nerri bei Sasha Son.

Pastarasis, atrankoje jausmingai atlikęs dainą „Miss Kiss”, tapo dažno lietuviškos „Eurovizijos” gerbėjo šių metų atrankos favoritu. Po Sasha Son slapyvardžiu slepiasi Dima Šavrovas, vaikystėje nuskynęs daugybę laurų su lyriška daina „Mamai”, o vėliau kelerius metus gyvenęs ir mokęsis Anglijoje. Pernai Dima jau mėgino jėgas nacionalinėje atrankoje su projektu „U-Soul”, kuriame jam talkino vokalistas Hywel Sam.

„Žaliam” – per sunku

Anot klaipėdiečio muzikos prodiuserio Gintaro Bendžiaus, vokalo požiūriu ir savitumu Sasha išsiskiria iš visų kitų. „Tinkamai parengus pasirodymą, pasirūpinus sceniniu vaizdu, jis, manau, nepadarytų gėdos ir Belgrade”, – sakė jis.

Muzikantas ir vokalo dėstytojas Steponas Januška šiemet „Eurovizijos” pusfinalių nežiūrėjo, tad ir komentuoti ko nors teigė negalįs. „Tačiau viena galiu pasakyti – mano tvirtu įstikinimu, „žaliam” atlikėjui tokiame konkurse būtų per sunku. Patirties stoka pakiš koją”, – mano jis.

Audra stiklinėje

Finalą stebės komisija, kurią sudaro kultūros ministras Jonas Jučas, muzikologai Zita Kelmickaitė ir Darius Užkuraitis, choreografas Jurijus Smoriginas ir dainininkė Rosita Čivilytė. Lemiamas balsas, ką siųsti į Belgradą, kuriame šiemet vyksta 53-asis tarptautinis teleivizijos dainų konkursas, teks žiūrovams – komisija šį klausimą spręs tik tuo atveju, jeigu sutriks balsavimas telefonu.

Atrankos koordinatorius, Lietuvos televizijos muzikos laidų prodiuseris Jonas Vilimas nusiteikęs pozityviai. Jo nuomone, šiųmečio nacionalinio finalo situacija yra įdomi ir turinti intrigos.

„Labiausiai noriu, kad viskas vyktų sklandžiai. O kaip klausytojas, turiu savo favoritą”, – vakar sakė organizavimo rūpesčiuose paskendęs J. Vilimas.

Kaip apsidraudžiama nuo balsavimo telefonu trukdžių, kurie akimirksniu sukelia sumaištį ir dalyvių bei žiūrovų gretose kursto spėliones apie sąmokslų teorijas? „Belieka triskart spjauti per petį ir pabelsti į stalą, – sakė koordinatorius. – Visa kita jau padaryta.”

Šią savaitę žiniasklaidoje nuskambėjusius 4FUN Julijos Ritčik nuogąstavimus, kad televizijos technikos specialistai nepakankamai geranoriškai sutinka prašymus koreguoti apšvietimą jos ir Girmos pasirodymo metu, J. Vilimas pavadino „audra stiklinėje”. „Tarp mūsų jokio dialogo šia tema nebuvo. Keista, kai sprendžiant tokius reikalus pirmiausia kreipiamasi į žiniasklaidos atstovus”, – lakoniškai kalbėjo jis.

Euroįvairovė

* Kadangi šiemet didžiosios „Eurovizijos” dalyvių skaičius išaugo iki 43 šalių, Belgrade vyks ne vienas, o du pusfinaliai. Lietuvos atstovas pasirodys antrajame, drauge su konkurentais iš dar 18-os šalių. Kitos 19-a šalių pasirodys pirmajame pusfinalyje.

* Prie dvidešimties išrinktų finalininkų galutiniame konkurso etape prisidės dar penki dalyviai: šalių-grandų (Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos) ir praėjusio konkurso nugalėtojos Serbijos atstovai.

* Šį vakarą savo atstovą iš dešimties pretendentų rinks estai. Šių metų naujovė – galimybė dalyvauti konkurse suteikta ir kol kas nepripažintiems talentams. Iš jų pasiūlytų kūrinių penkis finalininkus atrinko speciali muzikos ekspertų – radijo laidų vedėjų, muzikos kūrėjų – komisija. Dar penkias dainas į finalą pateikė autoritetingi šalies kompozitoriai ir prodiuseriai. Anksčiau Estijos nacionalinis transliuotojas tiesiog užsisakydavo iš muzikos grandų sukurti dainų, o šie patys nuspręsdavo, kas jas atliks.

* Latvijoje šiandien vyks pirmasis nacionalinės atrankos į „Eurovizijos” dainų konkursą pusfinalis. Kitas vyks po savaitės, o šalies finalas – kovo 1 d. Iš abiejų pusfinalių, kuriuose dalyvaus po dešimt atlikėjų, į finalą pateks po penkis dalyvius.

* Rusijoje iki vasario 1 d. dar vyksta paraiškų dalyvauti „Eurovizijoje” priėmimas, o nacionalinis finalas bus surengtas kovo 9 d.

* Baltarusija jau turi savo atstovą – tai dar vienas jaunų ir gražių vaikinų armijos atstovas Ruslanas Alehno, kuris konkurse atliks popstiliaus dainą „Hasta La Vista”. Ji jau skamba kai kurių Lietuvos radijo stočių eteryje. Kad labiau atitiktų aistringo pietiečio įvaizdį, Rusijos muzikiniuose realybės šou dalyvavęs ir išgarsėjęs vaikinas persidažė plaukus juodai.

* Ukrainai konkurse atstovaus atlikėja Ani Lorak. Populiarią dainininkę, kuri jau yra išleidusi septynis albumus, yra Jungtinių Tautų organizacijos geros valios ambasadorė Ukrainoje ir turi savo barą Kijevo centre, pasirinko nacionalinis šalies transliuotojas. Vasario 16 d. bus išrinkta daina, kurią ji atliks konkurse.

* Kovo 1-ąją savo atstovą į „Euroviziją” rinks Suomija. Tarp dvylikos pretendentų nėra šalies superžvaigždžių, tačiau čia rasite muzikos bet kokiam skoniui: šlagerių atlikėjų, dainuojančių fotomodelių, transvestitų „electro pop” pažibų ir t. t.

* Vokietijos nacionalinis finalas vyks kovo 6 d., jame dalyvaus penkios grupės ir atlikėjai: miuziklo vokalistė, paauglių grupė, stiliumi primenanti populiariuosius „Tokio Hotel” bei keli dailūs popdainininkai, kurių gretose – jau septynerius metus gyvuojantis merginų kolektyvas „No Angel”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.