Palangai liepta užsičiaupti

Ateinančią vasarą Palangos poilsiautojams teks pratintis ne prie triukšmo, bet prie tylos.

Šią savaitę Palangos miesto tarybos patvirtintos Triukšmo prevencijos viešose vietose taisyklės kurorto verslininkus padalijo į dvi stovyklas: viena barikadų pusė neslepia džiaugsmo, jog ateinantį sezoną nereikės policininkams ir Savivaldybės administracijai skųsti triukšmaujančių kaimyninių barų, kita – piktinasi Tarybos trumparegiškumu ir „pastangomis kirsti šaką ant kurios sėdi visa Palanga”.

Pavargo klausytis skundų

Palangos politikai nusprendė, jog viešose vietose nuo 24 iki 6 valandos ryto bus draudžiama leisti muziką ir groti muzikiniais instrumentais.

Nutarta dienos ir vakaro metu be specialios garso stiprinimo aparatūros leisti muzikuoti lauke prie viešo maitinimo įstaigų ir pramogų įrenginių tiek, kiek tai netrikdys kitų asmenų ramybės, poilsio, miego ar įprasto darbo.

Nebus galima garsiai leisti muziką automobiliuose, pravėrus automobilių duris ar langus.

Net šienauti vejas žoliapjovėmis vasarą bus galima pradėti tik nuo aštuntos valandos ryto.

Apribojimai bus taikomi neuždarose patalpose ir atvirose teritorijose įrengtiems žaidimų, cirko ir kitiems atrakcionams – jie galės veikti tik dienos ir vakaro metu. Naktį jiems būtų leidžiama veikti tik tuo atveju, jeigu apsieitų be garsios muzikos ar jei jų keliamas triukšmas netrukdytų gyventojams.

Pasak taisykles rengusios Palangos savivaldybės sanitarijos inspekcijos inspektorės Irmos Drakšaitės, parengti naują tvarką triukšmui tramdyti imtasi dėl palangiškių skundų ir dėl politikų noro pažaboti kasmetinę kakofoniją.

Ypač nuo decibelų kenčia J. Basanavičiaus gatvės ir jos prieigų gyventojai.

„Pernai raštu skundėsi tik 5, bet skambučių buvo daug”, – dienraščiui sakė I. Drakšaitė. Beje, taisyklėse buvo numatytos kitas ramybės valandų laikas – nuo 22 iki 6 valandos, tačiau trečdaliui tarybos narių nusprendus, jog Palangos taip anksti migdyti nederėtų, ramybės pradžia nukelta į 24 valandą.

Cirkas

Palanga primena pigų cirką, – įsitikinęs J. Basanavičiaus gatvėje esančios kavinės „Elnio ragas” savininkas Raimundas Kubilius.

„Kas gali važiuoti į tokią Palangą, kur tik įvažiavus nuo garsų galva paskausta? Juk į Basanavičiaus gatvę dabar žmonės kaip į cirką eina. O kontingentas, kurį garso kolonėlės čia atvilioja, tai tik šiurpą kelia – ne daugiau. Paaugliai – nemoki klientūra. Prisėda kiekvieną vasarą tokių pilna gatvė, perka parduotuvėse svaigalus, o geria kavinėse. Tie, kurie gali išleisti savo poilsiui daug, mus ratais aplenkia”, – kurorto politikų sprendimu buvo patenkintas verslininkas.

Ne kartą bandęs gražiuoju susitarti su muziką leidžiančių aplinkinių barų šeimininkais R. Kubilius liko it musę kandęs.

Pasak palangiškio, draugystės ir kompromisai tarp J. Basanavičiaus gatvės verslininkų baigėsi jau seniai, nes judriausioje kurorto vietoje vasarą vyksta „decibelų konkursas”.

Jis kartu su būriu restoranų savininkų, norinčių Palangoje matyti solidžius poilsiautojus, ketina kreiptis į kurorto gyventojus.

„Raginsime kurti kitokią atmosferą ir sugrąžinti Palangai padoraus miestelio vardą, Tik bijau, jog įsisenėjusių pažiūrų nepakeisiu ne aš, nei politikai”, – svarstė R. Kubilius.

Jį nustebino vieno iš Tarybos narių, beje, mediko, Salvijaus Jodkos, pasisakymas per posėdį,esą ramybė Palangoje tik atbaidys turistus.

Kenkia sau

Tuo tarpu pernai ne vieną kartą už normą viršijančius decibelus baustos kavinės „Floros simfonija” vadybininkas Žanas Mongirdas naują tvarką vertina kaip verslo žlugdymą.

„Kam reikia ramybės, tegul važiuoja į Druskininkus arba Birštoną, o mes juk dešimtmečiais buvome patrauklūs tik dėl gyvos muzikos. Palanga net buvo vadinama vasaros pramogų sostine. Noras mus užmigdyti prasilenkia su sveika logika. Maža to, tokia tvarka kirs per kišenę visiems, kurie vasarą gyvena iš poilsiautojų, juk jie dabar vietoj mūsų pajūrio šturmuos kokius Turkijos paplūdimius, kur linksmintis nedraudžiama”, – kategoriškai kalbėjo Ž. Mongirdas.

Jei nepadės – dar griežtins

Ar verslininkai laikysis naujų taisyklių, ateinantį sezoną tikrins gausus būrys policininkų ir Savivaldybės Sanitarijos inspekcijos inspektorių.

I. Drakšaitė mano, jog šiemet kontroliuoti nebus sudėtinga, nes pirmą kartą Palanga ryžosi nustatyti vadinamąsias ramybės valandas.

„Juodu ant balto parašyta, jog leisti muzikos nebus galima nuo 24 valandos. Pereisime gatvėmis ir iš karto bus aišku”, – mano inspektorė.

Jeigu praktika parodys, kad taisyklės neveikia palangiškių, kitąmet, peržvelgę sezono klaidas, politikai ir vėl bandys tvarką įvesti naujais ir dar griežtesniais triukšmo apribojimais, – tikino I. Drakšaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.