B.Lubys nesėkmingai bandė tarpininkauti Lietuvos ir Rusijos deryboms dėl dujų kainos

Daug Rusijos gamtinių dujų sunaudojančio koncerno „Achemos grupė” didžiausias savininkas ir prezidentas Bonislovas Lubys pripažino bandęs tarpininkauti Lietuvos ir Rusijos vyriausybių atstovų deryboms dėl gamtinių dujų kainos. Tačiau, anot jo, tokios derybos neįvyko, o Lietuva nuo šių metų moka tokią pat kainą, kaip ir Vokietija.

„Galiu pasakyti, ką tikrai žinau, kad ponas Vaitiekūnas (užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas – BNS) tikrai nebuvo susitikęs su „Gazprom” vadovybe ir ta tema jis neturėjo pokalbio su Ivanovu (Rusijos pirmasis vicepremjeras Sergejus Ivanovas – BNS). Informacijos šaltinis yra Rusijos ambasadorius, nes aš jo prašiau padėti suorganizuoti susitikimą mūsų ministro su Rusijos ministru. Atsakymas buvo toks – Lavrovas (Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas – BNS) sakė, kad jis nieko neišmano apie dujas ir, jo žiniomis, Lietuva visiškai aprūpinta pagal jos poreikius”, – ketvirtadienį žurnalistams sakė B.Lubys.

Tuo tarpu Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir kultūros departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė penktadienį BNS sakė, kad ministras P.Vaitiekūnas buvo susitikęs tiek

su „Gazprom”, tiek su Vokietijos koncerno „E.ON Ruhrgas” valdybos nariais, taip pat diplomatiniais kanalais buvo siekiama susitikimų su kitais Rusijos pareigūnais.

Ji priminė, kad dujų klausimas buvo aptartas pernai gruodį Kaliningrado srityje vykusiame Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos posėdyje.

Anot B.Lubio, Rusijos dujų giganto „Gazprom” sprendimas nuo šių metų Lietuvai smarkiai padidinti dujų kainą yra ne pats geriausias, nes rusai neatmetė kainos iki Vokietijos sienos.

„Kaina Lietuvoje turėjo būti minus 30 dolerių, nes už transportavimą moka „Gazprom”, – sakė B.Lubys. Jo teigimu, transportavimo kaina yra 26 JAV doleriai už 1000 kubų dujų 1000-čiui kilometrų.

„Aš kalbėjau, kad būtų etiška, kad mums duotų Vokietijos kainą minus transporto išlaidas. Kai kurios Vokietijos kompanijos moka mažesnę, kai kurios – aukštesnę kainą nei mes, bet vidurkis maždaug toks pat”, – pridūrė „Achemos grupės”, kurios valdoma Jonavos trąšų gamykla sunaudoja apie 1,45 mlrd. kubų dujų per metus, vadovas.

Pasak V.Gaižauskaitės, nuo 2008-ųjų „Gazprom” Lietuvai, kaip ir Latvijai bei Estijai, nustato bendrą Europos šalims taikomą dujų kainų lygį ir „tikėtis ypatingų nuolaidų tikriausiai sunku”.

„Kaip žinoma, dujų kaina tiesiogiai priklauso nuo naftos ir jos produktų kainų, kurios yra labai išaugusios. Naftos kaina pasaulio rinkoje yra pasiekusi rekordines aukštumas”, – kalbėjo V.Gaižauskaitė.

Trašų gamintoja „Achema” už 1000 kubinių metrų Rusijos gamtinių dujų sausio-vasario mėnesiais moka apie 320-330 JAV dolerių, o pernai gruodį mokėjo 286 dolerius. B.Lubys viliasi, kad balandžio-gegužės mėnesiais dujų kainos augimas sustos, nors kartu prognozuoja, kad kitais metais ji gali pasiekti ir 400 dolerių.

Premjeras Gediminas Kirkilas pernai vasario pabaigoje atšaukė iš atostogų P.Vaitiekūną ir pavedė jam skubiai pradėti derybas su Rusija dėl gamtinių dujų kainų. Iki šiol jokios oficialios informacijos apie kokias nors derybas ar susitikimus nei URM, nei Vyriausybė neteikė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.