UR ministrui P.Vaitiekūnui už „blūdinėjimą po sąvokas” pagrasinta interpeliacija

Užsienio reikalų ministrui Petrui Vaitiekūnui Seimo konservatorius Saulius Pečeliūnas už „blūdinėjimą po sąvokas” kalbant apie sovietų okupacijos padarytos žalos atlyginimą pagrasino interpeliacija.
„Jeigu P.Vaitiekūnas būtų bent jau tik Seimo narys, tai jis galėtų, atleiskite už pasakymą, po sąvokas „blūdinėti”, mes galėtume jį pataisyti. (…) Bet kai mūsų užsienio reikalų ministras tampa Rusijos interesų gynėju Lietuvoje, drįstu atkreipti jūsų dėmesį į jo, kaip ministro, kaip signataro, kaip buvusio Seimo nario, duotas priesaikas, ar manau, mes artėjame į kitą etapą, mes artėjame į interpeliacijos etapą”, – po ministro atsakymų į konservatorių jam pateiktus klausimus ketvirtadienį Seimo posėdyje sakė Tėvynės sąjungos frakcijos narys S.Pečeliūnas.

Jo teigimu, Seimas rezoliuciją su atsakymų įvertinimu turėtų priimti pavasario sesijoje ir ši rezoliucija esą gali būti ir interpeliacijos formos.

Konservatoriai ketvirtadienį antrą kartą atakavo P.Vaitiekūną klausimais apie pernai gruodį vykusios viešnagės Kaliningrado srityje metu neva jo išsakytus teiginius, esą Rusija nekalta/neatsakinga už sovietų Lietuvos valstybei padarytas skriaudas.

Pats ministras teigė nematantis savo kaltės.

„Manau, kad savo pareiškimuose, susijusiuose su buvusios Rusijos federacijos teisėmis ir pareigomis buvusios SSRS atžvilgiu, vadovaujuosi tomis sąvokomis, kurias apibrėžia tarptautinė teisė ir Lietuvos įstatymai. Takoskyra tarp to, ką jūs vadinate valstybė tęsėja ir valstybė perėmėja, nebrėžiama”, – Seimo posėdyje dėstė P.Vaitiekūnas.

Pirmieji klausimai šia tema 10-ties konservatorių būrio ministrui buvo pateikti dar gruodžio 6 dieną, tačiau gauti atsakymai jų netenkino, todėl jie surašė antrąjį kreipimąsi.

Konservatoriai remiasi nepatvirtintais duomenimis, jog Kaliningrado srities Svetlogorsko mieste gruodžio 3-4 dienomis vykusiame tarpvyriausybinės Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimo komisijos posėdyje P.Vaitiekūnas pareiškė, jog „Rusija nėra Sovietų Sąjunga ir ji neatsakinga už Lietuvai padarytas skriaudas bei prievartinį įjungimą į SSRS”.

Tuo tarpu ministras ne kartą yra teigęs, jog savo kalboje jis tuomet pabrėžė esą Rusija „ne kalta, bet atsakinga dėl SSRS padarytos skriaudos Lietuvai ir prievartinio įjungimo į SSRS sudėtį”.

1939 metais Lietuvą okupavo Sovietų Sąjunga, vėliau vykstant Antrajam pasauliniam karui Lietuvos teritoriją užėmė nacių Vokietija, 1944-45 metais Raudonajai armijai iš Lietuvos išstūmus vokiečių kariuomenę Lietuva vėl priverstinai tapo viena Sovietų Sąjungos respublikų.

Lietuva per sovietų okupaciją dėl trėmimų, žudynių, priverstinės emigracijos neteko iki trečdalio gyventojų. Pusę amžiaus trukusios sovietinės okupacijos žalą Lietuva įvertino 80-čia milijardų litų.

Rusija iki šiol kategoriškai atsisako dėl to derėtis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.