Mūsų kariams Afganistane – išbandymas šalčiu

Goro provincijoje oro temperatūrai nukritus žemiau 30 laipsnių, mūsų karių bazėje dingo elektra. Sanitariniame bloke dėl šalčio susproginėjo vamzdžiai. Bazę prižiūrintys italai sugebėjo elektros tiekimą atkurti tik laikinai.

Artimiausiu metu į Afganistaną, Goro provinciją, išvyks kariuomenės ekspertų grupė, kuri šiomis dienomis yra skubiai formuojama. Šalia Goro sostinės Čagčarano esančioje Provincijos atkūrimo grupės (PAG) bazėje dingo elektra – stovyklą prižiūrinčios italų bendrovės ES-KO specialistai per kelias dienas šiaip taip atnaujino energijos tiekimą, tačiau iki galo sutvarkyti sistemos gedimo nesugeba. Šiuo metu Gore oro temperatūra naktimis nukrinta iki 30 laipsnių šalčio.

Kaip LŽ pasakojo kariuomenės Logistikos valdybos vadas pulkininkas Giedrius Vasiliauskas, elektra bazėje dingo sausio 18-osios naktį, prasidėjus didiesiems šalčiams (iki sausio vidurio laikėsi gan švelnūs orai, bet paskui temperatūra per porą dienų nukrito žemiau minus 30). Sausio 19-ąją italams pavyko elektros tiekimą atnaujinti tik trumpam. Sausio 20-ąją nuo generatorių buvo nutiesta laikinoji linija, ji vis dar veikia, bet pagrindinė linija nefunkcionuoja iki šiol.

ES-KO darbuotojai nesugeba nustatyti gedimo priežasties: galbūt kalta elektros perdavimo sistema, galbūt kvailioja modernūs, savaime susireguliuojantys kompiuterizuoti generatoriai (stovyklą elektra aprūpina 3 tokios mašinos, dar 1 yra atsarginė), kuriems ši žiema – pirmoji.

Pasak pulkininko, dėl gedimo žmonės nenukentėjo. Prie dalies gyvenamųjų konteinerių buvo prijungti mobilūs generatoriai, kariai iš nešildomų konteinerių perkelti į šildomus (gyvenę po du, dabar kariai gyvena po 3-4 viename konteineryje). Veikia dušai ir tualetai. Trečiadienio naktį Gore buvo minus 24, dieną – 18 laipsnių šalčio.

Dėl šalčio sanitariniame bloke sprogo keletas vamzdžių ir vandens čiaupų, sugedo boileris.

LŽ žiniomis, pernai PAG įrangos konkursą laimėjusi lietuvių bendrovė „Elsis” bazėje pastatė keletą pastatų, sudarytų iš konteinerių. Dar neprasidėjus žiemai buvo nuogąstaujama, kad šių konteinerių šilumos izoliacija yra nepakankama, o dabar tai pasitvirtino. Jiems šildyti buvo naudojami papildomi elektriniai šildytuvai. Spėjama, kad praėjusio penktadienio naktį avarija galėjo įvykti dėl pernelyg didelio apkrovimo neatlaikiusio kabelio.

Dabar šildomi tik anksčiau stovykloje pastatyti konteineriai, kurių šilumos izoliacija kur kas geresnė.

Anksčiau bazę aptarnavo amerikiečių kompanija, bet JAV kariuomenei pasitraukus iš Centrinio Afganistano, pasitraukė ir civiliai. Teko skelbti bazės aptarnavimo konkursą. Jį laimėjo italų ES-KO. Lietuvių stovyklą ji pradėjo aptarnauti nuo gruodžio 1-osios.

Mūsų kariai jau turi nemažai nusiskundimų italų kompanijos darbu. Į Lietuvą siunčiami pranešimai apie kontrakto vykdymo nesklandumus. Pavyzdžiui, varveklius nuo stogų kompanija privalo valyti kasdien, o nevalė ištisas 3 dienas, sykį teko pusantros paros laukti, kol bus nuvalyti užsnigti keliai bazėje ir pan.

Ir Lietuvos, ir kitų valstybių kariai, tarnaujantys šioje bazėje, teigia, kad nuo gruodžio labai pablogėjo maistas – ES-KO virėjai karius maitina daug prasčiau nei amerikiečiai.

„Kariuomenė buvo pripratusi prie amerikinio aptarnavimo būdo, gal todėl dabar kyla nepasitenkinimas”, – sakė G.Vasiliauskas.

Iš Lietuvos atvykę ekspertai kariuomenės vadui turės pateikti ir italų kompanijos darbo įvertinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Mūsų kariams Afganistane – išbandymas šalčiu"

  1. x

    „Kariuomenė buvo pripratusi prie amerikinio aptarnavimo būdo, gal todėl dabar kyla nepasitenkinimas”, – sakė G.Vasiliauskas.
    Turbut ponui Vasiliauskui normaliai nuskilo nuo sanderio su ELSIS, kad taip kalba. Arba zmogelis net neisivaizduoja kaip kareiveliai maitinami

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.