Socialliberalai nusitaikė į Seimo pirmininką

Socialliberalas Antanas Valionis ketina rinkti parlamentarų parašus dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku Viktoru Muntianu.

Vakar valdančiajai koalicijai priklausančios Pilietinės demokratijos frakcijos seniūnas Algis Ivanauskas išgirdo Naujosios sąjungos prezidiumo nario A.Valionio pareiškimą dėl galimos interpeliacijos Seimo pirmininkui „pilietininkui” V.Muntianui.

Pasinaudos įrašu.
Pretekstu jai turėtų tapti prieš kelias savaites socialliberalų surinkti parlamentarų parašai, reikalaujant iškilmingo Sausio 13-osios posėdžio metu transliuoti tragiškai žuvusio savanorio Juro Abromavičiaus 1991 metų sausio 13 dieną duotą interviu Lietuvos radijui.

Iniciatyvą parėmė 72 parlamentarai, daugiausia iš valdančiųjų ir opozicinės Darbo partijos frakcijų. Tačiau Seimo valdyba, vadovaujama V.Muntiano, ją atmetė, motyvuodama iš anksto sudaryta iškilmingo posėdžio dienotvarke ir laiko stoka.

Spaudimas dėl komiteto

„Pilietininko” A.Ivanausko manymu, toks A.Valionio žingsnis greičiausiai yra susijęs su Pilietinės demokratijos frakcijos sprendimu nenusileisti dėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko posto, kuriame dabar yra frakcijos narys Algimantas Matulevičius. „Vis dėlto manau, kad surengti interpeliaciją jiems būtų sunkoka, nes daugelis žmonių iš įvairių partijų sveikina, kad mes galų gale susipratome, parodėme savo tvirtą poziciją, nesileidome stumdomi”, – svarstė A.Ivanauskas.

Su saviškiais nesitarė

A.Valionis savo iniciatyvą sieja tik su esą ignoruojamu 72 parlamentarų pageidavimu. „Kalbėsiu su reikalavimą dėl J.Abromavičiaus kalbos transliavimo pasirašiusiais parlamentarais. Ar rengsime interpeliaciją, priklausys nuo jų sprendimo”, – sakė jis LŽ.

NS lyderis Artūras Paulauskas neigia, kad A.Valionio sumanymas rengti interpeliaciją V.Muntianui buvo aptartas jų frakcijoje, tačiau neatmeta galimybės, kad tai bus padaryta.

Socialliberalų vadovas taip pat tvirtina, kad ši A.Valionio iniciatyva nesusijusi su siekiu perimti parlamentinio NSGK vadovo postą. „Mes suderėjome (postą su valdančiaisiais – red.), bet matome, kad kyla įtampa koalicijoje, tai tegu jie ir išsprendžia viduje visas tas įtampas. Tikrai nesikišime ir nepradėsime aiškintis, kas ką turi daryti ir kaip daryti. Mes lauksime, ir jeigu matysime, kad ten nėra pasiryžimo dirbti ir vykdyti mūsų suderėtus darbus, tai mes dar pagalvosime”, – užsiminė A.Paulauskas.

Galimybė yra

Kaip šios savaitės pradžioje rašė LŽ, valdantieji jau svarsto, kad valdančiąją koaliciją papildyti besirengiantys socialliberalai gali siekti ne tik aplinkos ministro, parlamentinio NSGK vadovo, bet ir Seimo pirmininko postų.

Neatmetama galimybė, kad A.Valioniui pradėjus rinkti parašus dėl interpeliacijos V.Muntianui, iniciatyvos rėmėjų užtektų. Ją galėtų paremti ne tik valdančiųjų partijų atstovai, bet ir opoziciniai „darbiečiai” bei „Tvarkos ir teisingumo” atstovai. Kaip LŽ sakė Darbo partijos frakcijos seniūnė Virginija Baltraitienė, nepasitenkinimas dabartinio Seimo pirmininko darbu – didelis. „Mes svarstytume frakcijoje šią iniciatyvą. Bet ją paremtume tik tada, jeigu už V.Muntiano atstatydinimą balsuotų dauguma. Jeigu valdantieji neleistų savo žmonėms balsuoti, manau, nebūtų reikalo dar kartą žaisti tų pačių žaidimų”, – pabrėžė ji.

„Tai yra jų nešvarių žaidimų dalis, – LŽ sakė Tėvynės sąjungos vicepirmininkė Rasa Juknevičienė. – Mes jau susidūrėme su klanelio, kurį kai kas vadina „valstybininkais” ir kuriam priklauso ponas A.Valionis, metodais. Manau, socialliberalai bandys į tai eiti, bet tada taptų akivaizdu, kad valdžios jie siekia ne dėl mokytojų atlyginimų, bet būtent norėdami susigrąžinti įtaką.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.