Lukašenka grasina būsimų protesto akcijų dalyviams

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka antradienį pažadėjo neleisti naujų verslininkų akcijų sostinėje, pažymėdamas, kad neseniai vykusioms protesto akcijoms netiesiogiai vadovavo jo politiniai priešininkai.
Prezidentas komentavo sausį vykusias mažojo verslo atstovų protesto akcijas. Jas išvaikė milicija, o jų dalyviai pateko į administracinį areštą ir gavo nuobaudas.

„Mes neleisime, kad tylus ir ramus Minskas taptų kunkuliuojančiu”, -sakė A.Lukašenka, kurio žodžius cituoja vietos agentūros.

Prieš trejus metus smulkūs prekiautojai 10 milijonų gyventojų turinčioje Baltarusijoje surengė virtinę protesto akcijų, tarp jų streiką visoje šalyje, ir pasiekė, kad būtų atšaukti kai kurie verslo suvaržymai.

Tačiau prezidentas primygtinai teigia, kad protestuojantys verslininkai negali turėti plačios socialinės paramos, o jų akcijas inspiravo destabilizuoti šalį siekianti negausi Baltarusijos opozicija.

„Pinigai, verslininkai nemėgsta vaikščioti po aikštes… O jiems (opozicijai), matyt, reikia šios destabilizacijos”, – sakė prezidentas, lankydamasis sostinės rotušėje.

Maždaug 2 tūkst. mitingo dalyvių pirmadienį pareikalavo, kad vyriausybė panaikintų priimtas 2008 metais verslininkystės taisykles, pagal kurias individualūs verslininkai turi arba atsisakyti naudoti samdomąją darbo jėgą, arba, užregistravę savo įmones, mokėti mokesčius bendrais pagrindais.

Dalis demonstrantų mėgino eiti prie vyriausybės rūmų, bet ypatingosios paskirties milicijos būrys sutrukdė jiems tai padaryti.

„Kai tik ekranuose parodoma jų pusantro tūkstančio, jie sako, jog jų yra 20 tūkstančių, ir pareiškia, kad (jiems) sužlugdė verslą. Pasirodo, vakar ten verslininkų beveik nebuvo: jų buvo dešimtadalis, kurie susirinko ir išėjo, pareiškę, kad jais buvo pasinaudota”, – cituoja agentūros |A.Lukašenkos žodžius.

Mitingo dalyviai pirmadienį pareiškė, kad pradės nuo vasario 1 dienos neterminuotą streiką, ir pažadėjo kitą protesto akciją vasario 18 dieną, jeigu naujos taisyklės nebus atšauktos.

Baltarusijoje yra apie 200 tūkst. individualių verslininkų.

Vakarai uždraudė A.Lukašenkai įvažiuoti į savo teritoriją, kaltindami žmogaus teisių pažeidimu ir balsavimo rezultatų klastojimu, leidusiu jam nuo 1994 metų be pakeitimo valdyti valstybę. Minskas teigia, kad šie kaltinimai nepagrįsti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.