Panevėžio biudžeto skyles tikimasi užkimšti didesniais mokesčiais

Pernai į miesto biudžetą nesugebėję surinkti planuotų pajamų, šiemet politikai apsisprendė skyles užkišti didesniais mokesčiais. Socialdemokratai ir partija „Tvarka ir teisingumas” trečiadienį ketina tartis, kaip iš panevėžiečių per metus į miesto biudžetą surinkti papildomus 2 mln. litų.

Apie bandymą šiemet „išpūsti” biudžetą ir socialdemokratų lyderis Panevėžyje vicemeras Povilas Vadopolas, ir liberaldemokratas vicemeras Kastytis Vainauskas teigė kalbėti dar nenorį, kol sprendimas nepatvirtintas frakcijoje, tačiau abu mero pavaduotojai pripažino siūlysią didinti mokesčius.

„Manau, kad mūsų pasiūlymas bus didinti biudžeto apimtį 2 mln. litų. Tam tikriausiai teks peržiūrėti rinkliavas mieste, pavyzdžiui, žemės, automobilių stovėjimo mokamose aikštelėse mokesčius.

Be abejo, kils pasipiktinimas mieste, bet, palyginti su kitomis savivaldybėmis, mes labai geri ir verslininkams, ir gyventojams – Panevėžyje žemės mokestis tėra 1,5 procento jos vertės, nors gali siekti 4 procentus”, – dienraščiui ‘Sekundė” pareiškė P.Vadopolas.

Nenormaliu reiškiniu vicemeras pavadino ir dabartinę automobilių stovėjimo aikštelėse rinkliavą, kai šiuo metu už 2 Lt mokestį mašiną galima palikti nors ir visą parą.

„Kiek Savivaldybė iš to gauna pajamų, tiek turi ir išlaidų. Tai koks čia verslas?” – stebėjosi P.Vadopolas.

Socialdemokratai ketina siūlyti kainą diferencijuoti – taikyti 1 Lt mokestį už valandą. Vicemero nuomone, tokiu būdu padidėtų įplaukos į miesto biudžetą.

Pasak P.Vadopolo, jei biudžetas būtų padidintas 2 mln. litų, didžioji šių pinigų dalis turėtų atitekti miesto ūkio reikmėms.

„Žinoma, ir kultūrai, ir švietimui pinigų neužtenka, bet ūkio reikmėms daugiausia jų trūksta. Nors tam biudžete numatyti 21 mln. litų, tačiau sumokėjus skolas už praėjusius metus realiai beliktų 12 mln. litų. Miesto ūkiui – valymo darbams, gatvėms, šaligatviams tvarkyti – tai yra labai maža suma”, – pabrėžė P.Vadopolas.

Didinti biudžetą pasiryžę ir liberaldemokratai. Pagal juos mokesčių našta turėtų užgriūti verslininkus.

„Klaipėdoje taikomas 3 proc. žemės mokestis. Panevėžyje dabar – 1,5 proc. Mes siūlysime padidinti iki 2,5 proc., tačiau tik juridiniams asmenims. Gyventojams didinti mokesčių nereikėtų”, – aiškino K.Vainauskas.

Metro pavaduotojas mano, kad šiuo metu biudžeto projekte numatyta per maža suma, kurią ketinama surinkti iš įvairių baudų. Pernai panevėžiečiai sumokėjo 1,7 mln. litų baudų. Prognozuojama, kad šiemet savo kišenes miesto gyventojai palengvins 1,5 mln. litų. Liberaldemokratai tokias prognozes laiko per daug optimistinėmis ir ketina siūlyti biudžete numatyti tokio pat dydžio įplaukas, kaip ir pernai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.