LVAT: Pajamų mokestis už daugiau nei vieną būsto kreditą gali būti grąžintas

Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo redakciją, galiojusią iki 2006 m. spalio 19 d., sumokėtas pajamų mokestis už daugiau nei vieną būsto kreditą grąžinamas, jei būstas naudojamas gyvenimui.

Tai antradienį pabrėžė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), darydamas išvadą, kad būsto kreditų palūkanos mažina apmokestinamąsias pajamas įrodžius gyvenamosios vietos naudojimą asmens ar jo šeimos poreikiams.

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija konstatavo, jog anksčiau galiojusioje įstatymo redakcijoje sąvoka „gyvenamasis būstas” reiškia ne turto paskirtį, užfiksuotą Nekilnojamojo turto registre, o šio turto panaudojimą ar ketinimą naudoti mokesčio mokėtojo ar jo šeimos narių poreikiams tenkinti.

LVAT pažymėjo, jog asmens gyvenamojo būsto poreikis negali būti ribojamas vienu būstu. Gyventojas gali turėti kelias gyvenamąsias vietas. Kadangi ankstesnėje įstatymo redakcijoje nebuvo numatyta kiekybinio pobūdžio ribojimų naudotis aptariama lengvata, todėl, anot teismo, kiekvienu atveju turi būti išsiaiškintas realus ketinimas naudoti būstą mokesčių mokėtojo, pretenduojančio į lengvatą, ar jo šeimos narių gyvenimui.

Jei gyvenamosios paskirties būstas įsigytas siekiant gauti pajamų iš šio turto pardavimo ar siekiant naudoti jį komercinei veiklai (pvz. išnuomoti), lengvata negali būti taikoma. Ypač tais atvejais, kai asmuo verčiasi individualia veikla, prekiaudamas nekilnojamuoju turtu.

Šiuo metu galiojanti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo redakcija taip pat numato lengvatos taikymą, tačiau palūkanos gali būti grąžinamos tik „už vieną paimtą kreditą (arba jo dalį) vienam gyvenamajam būstui statyti arba jam įsigyti”. Jeigu nuolatinis Lietuvos gyventojas paima daugiau kaip vieną kreditą gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti arba sudaro daugiau kaip vieną išperkamosios nuomos sutartį, jis iš pajamų gali atimti palūkanas už pirmąjį kreditą arba pagal pirmąją sudarytą sutartį.

Šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.