Pirmąjį Serbijos prezidento rinkimų ratą laimėjo nacionalistai

Pirmąjį Serbijos prezidento rinkimų ratą sekmadienį laimėjo nacionalistų kandidatas, kuris antrajame rate varžysis su provakarietišku dabartiniu šalies vadovu.
Antrasis rinkimų ratas, įvyksiantis vasario 3 dieną, nulems Serbijos santykius su Europos Sąjunga (ES) po numatomo Kosovo praradimo.

Nepriklausomų stebėtojų paskelbti rezultatai rodo, kad sekmadienį Tomislavas Nikoličius surinko 39,4 proc. balsų – nepakankamai, kad pasiektų galutinę pergalę jau pirmajame rate. Antrajame rate jis varžysis su prezidentu Borisu Tadičiumi, kuris pirmajame rate gavo 35,4 proc. balsų.

„Labai gerai pagalvočiau prieš sakydamas, kas yra favoritas, – sakė politikos analitikas Džiordžė Vukadinovičius. – Šis rezultatas rodo, kad antrojo rato varžybos bus labai neprognozuojamos”.

Pasak analitikų, rekordinis 61 proc. rinkėjų aktyvumas atspindėjo liberalių serbų nuogąstavimus, kad T.Nikoličiaus pergalė sustabdytų reformas ir komplikuotų Serbijos kelią į ES.

„Žmonės suprato, kad tai labai svarbūs rinkimai, nes priklausomai nuo to, kas laimės, Serbija nuspręs savo būsimą orientaciją – į ES ar į Rusiją”, – sakė Džiordžė Vukovičius iš nepriklausomo instituto CESID.

Kad laimėtų antrąjį rinkimų ratą, kandidatams reikia pritraukti trečios šalies rinkėjus, žadant aukštesnius pragyvenimo standartus, darbo vietas ir tikslą išlaikyti Kosovą, kuris per kelis mėnesius turi paskelbti nepriklausomybę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.