Kas trečias – „pelėda”

Vis daugiau žmonių didelę nakties dalį praleidžia prie televizorių, kompiuterių, naktiniuose klubuose.

Pagal biologinius ritmus vieni ryte iš karto esame žvalūs ir pasiruošę veikti. Daug padarome ankstyvosiomis valandomis, tačiau po pietų darbingumas mažėja ir pamažu tampame mieguisti. Tai būdinga ryto žmonėms, vadinamiems „vyturiams”. Kitus rytais vos galima prakalbinti. Geriau dirbti jiems sekasi po pietų ir iš tikrųjų žvalūs jie pasijunta tik tada, kai visi „vyturiai” miega – gerokai po 22-os valandos. Tai „pelėdos”.

Vokietijoje atlikti tyrimai parodė, kas trečiasis gyventojas yra „pelėda”.

Tikriausiai tai priklauso nuo kūno temperatūros kaitos. Naktį organizmas ilsisi ir temperatūra vidutiniškai nukrenta iki 36,4 laipsnio C. Norint išjudint dienos darbui, kūno temperatūrą reikia pakelti iki 37 laipsnių.

„Vyturių” kūno temperatūra pakyla greitai pakyla, todėl pažadinti ryte jie tuoj pat šoka iš lovos ir būna darbingi. „Pelėdų” kūno apšilimas trunka ilgiau.

Taigi, „vyturiu” būti geriau, nes jie visuomenėje labiau vertinami. Manoma, kad jie darbingi visą dieną, nors iš tikrųjų taip nėra. Mokykloje „vyturiai” gauna geresnius pažymius.

Negalima pakeisti įgimto biologinio ritmo. Tačiau jį žinantys gali sėkmingai tvarkyti savo šiokiadienius. Jei esate „vyturys”, turėtumėte rytais valgyti lengvus pusryčius; anksti eiti į darbą ir iki pietų atlikti sukiausius darbus; vidurdienį 30 min. pailsėti. Miegoti eikite 22 val., nes miegas prieš vidurnaktį pats sveikiausias.

Jei esate „pelėda”, rytais išjudinkite kūną mankštindamiesi, prausdamiesi po dušu pakaitomis šiltu ir šaltu vandeniu, išgerdami puodelį kavos. Ryte atlikite tik paprastas užduotis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , .

2 atsiliepimai į "Kas trečias – „pelėda”"

  1. @

    taip as esu „peleda”,nors reikia gyventi „vyturiu”ritmu.Mano darbingumas,kurybiskumas,atsiranda energija tik apie 21 val,taigi iki tol as tik dirbu kad reikia,o po 21 val tikras darbo ir kurybos protrukis-viskas pasidaro aiku,darbas einasi kaip is pypkes,bet…23 val privalau eit miegot,nes 6 val ryte reikia keltis,toks darbas,nieko negaliu pakeist kol kas.Sako zmones,kad galima priprast,jei gulsi ir kelsies tuo paciu metu.Ne velnio nesigauna.Jau geri metai kaip enu miegot ir keliuosi tuo paciu metu net ir iseiginemis,galvojau priprasiu,bet ne-ryte kai keliuos tai galvoju na jau vakare 21 val ir einu miegot,kaip norisi miego net saldu.Ateina ta 21 val ir vel didziausias darbingumas,nors iki 10 val mieguistumas ziaurus.O jau per atostogas tai tikras poilsis,atsigulu 1 val,keliuosi 8 val,na jau visa diena jauciuosi labai puikiai,nors nuo 21 val energijos padaugeja.Toks tas gyvenimas „peledos”,juk turi prisitaikyt.

  2. peleda2

    as ir peleda. kad ir ka bedaryciau (sportuociau, prausciausi ir t.t.) niekaip negaliu atsikelti 7 val… na o iki 23 valandos dirbti visus darbus be problemu… galiu nors ir sienas versti
    bet tenka eiti miegoti, nes reikia issimiegoti pries darba… kuriame tika atsibundu, kai atsisedu i darbo kede ir perskaitau visas naujienas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.