Ligoniai baiminasi, meras ramina

Pacientai ne juokais sunerimo išgirdę apie griežtėjančią gydytojų iškvietimo į namus tvarką sostinėje. Tačiau vakar Vilniaus meras Juozas Imbrasas patikino, esą tvarka kol kas nesikeis, o pacientai mediką galės išsikviesti ne tik išskirtiniais atvejais.

Praėjusią savaitę apie numatomus pokyčius prabilusi sostinės valdžia pranešė, kad Vilniuje nuo vasario 1 dienos gydytojas į namus vyks tik tada, jei jį kvies sutrikusios judėjimo funkcijos arba neįgalus ligonis. Pas sergantį vaiką bus vykstama tik tuomet, jei jam dar nėra metų, o temperatūra aukštesnė nei 38,6 laipsniai ir pasireiškė dar bent vienas iš šių simptomų: kelis kartus vėmė, viduriuoja daugiau nei 5 kartus per dieną, yra smarkiai išbertas arba nuolat klykia. Rekomendacijos, apibrėžiančios gydytojo iškvietimą į namus, buvo parengtos atsižvelgiant į sostinės gydymo įstaigų vadovų pageidavimus.

Tarsis toliau.
Nors meras J.Imbrasas tikino, kad sprendimas palikti galioti senąją tvarką nesusijęs su neigiama gyventojų reakcija, tuo labiau būsimais rinkimais, abejonių lieka. Mat miesto valdžia toliau tarsis su poliklininkų vadovais, kaip elgtis. Gydytojo vykimo į namus tvarką, remdamosi sveikatos apsaugos ministro įsakymu, privalo nustatyti pačios gydymo įstaigos. Pastarasis ministro įsakymas nėra atšauktas, tad akivaizdu, kad anksčiau ar vėliau šią tvarką joms reikės patvirtinti. Bendrų rekomendacijų prireikė norint išvengti nepasitenkinimo gydymo įstaigose atsirasiančiais skirtumais. Tai jau patyrė sostinės Šeškinės poliklinikos vadovybė. Prieš kelis mėnesius pasitvirtinusi iškvietimų į namus tvarką, sulaukė neigiamos reakcijos, tad nuostatos buvo atšauktos.

Medikai – už

Medikai iškvietimus vadina sovietine atgyvena ir remiasi vakarietiška praktika: esą išgyveno jie, išgyvensime ir mes. Argumentai „už” vienodi: daug pacientų piktnaudžiauja iškvietimais, be to, neatlikus tyrimų, kurie galimi tik gydymo įstaigoje, paslauga tampa nesaugi, sudėtinga suteikti efektyviausią pagalbą. Už viso to slypi ir medikų baimė dėl teisminių ieškinių rizikos: skiriant gydymą gerai neištyrus paciento, o vėliau kam nors nutikus, tokia tikimybė esą gerokai padidėja.

Pasak Vilniaus savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjos Inos Čebotariovos, naująja tvarka siekta atskirti tuos, kurie piktnaudžiauja gydytojų iškvietimais, nuo rimtų ligonių. „Gydytojai išvengtų prievolės vykti į namus, pavyzdžiui, išrašyti nedarbingumo lapelio ar skirti vaistų esant lėtinei ligai. Pažįstantiems savo pacientus medikams atskirti neatidėliotinus skambučius nebūtų sunku”, – sakė I.Čebotariova. Anot jos, norint išvengti nereikalingų vizitų, su pacientais galėtų bendrauti ir slaugytoja. „Svarbu, kad žmonės nesijaustų atstumti, atrastų, kam spręsti, iš pradžių veikiausiai neišvengiamus konfliktus. Tačiau pacientai taip pat turi keisti požiūrį į bendravimo kultūrą”, – sakė pašnekovė.

Budės komanda

Nepaisant to, kad sostinės valdžia atšaukė rekomendacijų svarstymą, daugelis sostinės poliklinikų ir šeimos klinikų toliau planuoja numatyti naują iškvietimų į namus tvarką, kaip tai nurodo jau minėtas sveikatos apsaugos ministro įsakymas. Vienos pažangiausiai sostinėje dirbančių Centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Audronė Račkauskienė tikisi, kad naujoji tvarka gyventojų aptarnavimo tvarka bus patvirtinta nuo vasario 1 dienos. Ja numatoma pailginti šeimos gydytojų darbo laiką, planuojama praplėsti budinčią iškvietimų registravimo ir konsultavimo grupę, dirbsiančią nuo 7 iki 20 valandos. Į ją įeitų šeimos gydytojas, slaugytoja ir vairuotojas. „Kaip vykome pas sunkiausius ligonius, taip ir vyksime”, – žadėjo A.Račkauskienė.

Poliklinikos vadovė nemano, kad įsigaliojus naujai tvarkai padidės eilės, kur stumdysis sergantys pacientai. Šioje įstaigoje veikia elektroninė pacientų registracija, kur nurodytas gydytojų priėmimo laikas. Naudojantis šia sistema, praktiškai iš karto patenkama pas gydytoją. Antplūdžio nesibaiminama ir remiantis poliklinikoje atlikta iškvietimų analize.

Mokesčio nebus?

Sunerimusieji, jog negalės išsikviesti gydytojo, kai kurie pacientai sutiktų mokėti, kad tik medikas atvyktų į namus. Daugelio sostinės įstaigų steigėja yra savivaldybė, ji ir nustato mokamų paslaugų teikimo tvarką. Savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja I.Čebotariova teigė, kad nenumatoma svarstyti galimybės įvesti mokamus iškvietimus. „Rengiant rekomendacijas dėl gydytojų iškvietimo mums buvo svarbiausia paslaugos kokybė. Namuose iš esmės teikiama nekokybiška paslauga. Įvedus mokamus vizitus į namus ji nebus saugesnė: nepasitenkinimo, jei kas nors ne taip, nebus išvengta, o gydytojo atsakomybė, atsižvelgiant į Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymą, liks tokia pati. Be to, pensininkai negalės susimokėti už iškvietimą, o turtingi žmonės kvietinės, kada papuola, tad sistema išsikreips. O simbolinis kelių litų mokestis, įkandamas visiems, pacientų nesudrausmins”, – teigė I.Čebotariova.

Galės ir už pinigus

Tuo metu privačios gydymo įstaigos svarsto mokesčio už iškvietimą į namus nesant būtinų indikacijų įvedimo galimybę. Pagal sutartį su Ligonių kasa dirbančio Pašilaičių šeimos medicinos centro direktorė E.Galgauskienė LŽ sakė, kad preliminariai jau aptartas mokesčio, kai gydytojas kviečiamas pacientui primygtinai reikalaujant, dydis. Iki dabar šioje įstaigoje galiojo 80 litų mokestis, taikomas tada, kai gydytoją į namus kviesdavo privatūs, šiame centre neužsiregistravę pacientai. Planuojama, kad panašią sumą teks mokėti ir primygtinai gydytojo vizito į namus reikalaujantiems pacientams. E.Galgauskienė vis dėlto pabrėžė, kad atvykti į gydymo įstaigą pacientui saugiau: iš karto atlikus reikiamus tyrimus bus išvengta galimų komplikacijų.

Dar daugiau už gydytojo vizitą į namus tenka mokėti prestižinių privačių klinikų pacientams. Pavyzdžiui, Medicinos diagnostikos centre už gydytojo iškvietimą į namus neprisiregistravusiems pacientams tenka pakloti 200 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.