ES išmokos sukiršino runkelių augintojus

Runkelių augintojai susipyko nepasidalydami būsimų Europos Sąjungos išmokų už praėjusiais metais sumažėjusias cukrinių runkelių auginimo kvotas.

Pasikeitė vadovai.
Per žemės ūkio kooperatyvo „Suvalkijos cukriniai runkeliai” susirinkimą buvo išrinkta nauja valdyba. Senoji atsistatydino, kai tarp jos narių kilo nesutarimų aiškinantis, kaip pasielgti su „dykai” gaunamais ES pinigais.

339 cukrinių runkelių augintojus vienijančiam kooperatyvui teko šaukti pakartotinį savo narių susirinkimą, kai paaiškėjo, jog prieš mėnesį įvykęs buvo šaukiamas pažeidžiant kooperatyvo įstatus.

Šią savaitę susirinkę kooperatyvo nariai dar kartą patvirtino savo nuomonę, kad ne vienus metus kooperatyvui vadovavęs ūkininkas Mangirdas Krunkaitis nėra tinkamas asmuo vadovauti kooperatyvui. Pats M.Krunkaitis kaltinimus diktatorišku valdymo būdu atmetė, ir teigė, kad tikroji nesusikalbėjimo su kai kuriais valdybos nariais priežastis – kai kurių stambių augintojų, sumaniusių pasitraukti iš šios veiklos, siekis pasiglemžti kiek galima daugiau ES pinigų. Nepaisant tokių aiškinimų, naująja pirmininke buvo išrinkta Vilkaviškio rajono ūkininkė Vida Svotienė.

Nepasidalija išmokų

Tačiau net ir pasikeitus kooperatyvo vadovams, nesutarimai dėl būsimos ES išmokos nesiliovė. Kaip teigė V.Svotienė, tiek ją, tiek ir kitus kooperatyvo valdybos narius nustebino tai, kad be jų žinios kai kurie ūkininkai ir bendrovių vadovai pradėjo derybas su UAB „Arvi cukrus” ir net pasirašė įvairius dokumentus dėl išmokų už sumažėjusias runkelių auginimo kvotas.

Ūkininkas bei Sasnavos žemės ūkio bendrovės pirmininkas Jonas Kurtinaitis aiškino, kad jie iniciatyvos derėtis su UAB „Arvi cukrus” ėmėsi nesulaukdami, kol tai pradės daryti kooperatyvo valdyba bei kilus įtarimams, jog kai kurie valdybos nariai žada atsisakyti cukrinių runkelių auginimo ir nori pasinaudoti ES suteikta galimybe už tai gauti nemenkas išmokas. „Mes pradėjom abejoti, ar išmokos už sumažėjusias runkelių auginimo kvotas iš tikrųjų bus paskirstytos taip, kaip buvo nutarta, – visiems augintojams, o ne tik tiems, kurie nori pasitraukti iš šios veiklos, – J.Kurtinaičiui antrino ir Smilgių žemės ūkio bendrovės vadovas Romas Vilionis.

„Pati kooperatyvo valdyba derasi su cukraus fabriko vadovais ir tik ji turi teisę kooperatyvo vardu pasirašinėti dokumentus Nacionalinei mokėjimų agentūrai dėl išmokų”, – teigė V.Svotienė, tokius kai kurių cukrinių runkelių augintojų nuogąstavimus vadindama visiškai nepagrįstais, nes derybos dėl išmokų už praėjusiais metais sumažėjusią kvotą su UAB „Arvi cukrus” vyksta ir jas užbaigti numatyta laiku.

Pasak V.Svotienės, išmoką už sumažėjusią cukrinių runkelių auginimo kvotą gaus visi praėjusiais metais šią kultūrą auginę ūkininkai bei žemės ūkio bendrovės, nepaisant to, ar jie ateityje žada auginti, ar ne. Be to, kooperatyvo narių sprendimu, šią išmoką jie pageidauja tiesiogiai gauti iš Nacionalinės mokėjimo agentūros aplenkdami UAB „Arvi cukrus”, nes šiuo atveju tikimasi, kad pinigai ūkininkus pasieks bent dviem mėnesiais anksčiau.

Laukia didesnių kainų

Žemės ūkio mokslininkai apskaičiavo, kad vidutiniškai 1 tonos cukrinių runkelių išauginimo savikaina šiais metais sieks 110 litų.

UAB „Arvi cukrus” direktoriaus Gintaras Vaitkūnas sakė, kad kol kas tikslių supirkimo kainų jie pasakyti negali ne vien dėl to, kad nebaigtos derybos su kooperatyvu, bet kol kas dar analizuojamos ir Europoje bei pasaulyje cukraus sektoriuje besiklostančios aplinkybės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.