Partijos lyderiai rengiasi mūšiui

Kitą savaitgalį numatytas Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) suvažiavimas gali tapti lemtingu vienam iš partijos lyderių. Santykius dėl įtakos aiškinsis VLS pirmininkė Kazimiera Prunskienė ir jos pavaduotojas Ramūnas Karbauskis.

Iš derybų grupės, kūrusios galimą VLS ir Seimo pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujamos Pilietinės demokratijos partijos (PDP) politinių jungtuvių scenarijų, pašalintas R.Karbauskis per suvažiavimą žada mesti iššūkį partijos vadovei. „Per partijos tarybos posėdžius ne kartą buvo pareikšta, kad manimi nepasitikima. Kai kurių VLS vadovų nelaimė, – jie negali manęs pašalinti iš partijos kaip socialdemokratai pasielgė su Algirdu Paleckiu, todėl pasiklausiu žmonių, ar jie manimi pasitiki”, – LŽ sakė jis.

R.Karbauskis prisipažino netikintis, kad partijos kolegos atsuks jam nugarą. VLS pirmininkės pavaduotojas tikino, kad daugumą žmonių į partiją atvedė būtent jis.

Jei kolegos išreikš paramą R.Karbauskiui, nemalonumai gali grėsti K.Prunskienei, esą būtų keliamas pasitikėjimo ja klausimas. „Partijai vadovaujantis asmuo turi atidėti ambicijas į šalį ir pripažinti kolegų teisę į kitokią nuomonę, o ne paisyti vien savo interesų”, – įsitikinęs R.Karbauskis. Pastarosiomis dienomis jis ėmėsi reformų partijos viduje – pasiūlė keisti VLS įstatus, įtvirtinant galimybę partijoje kurti frakcijas. Teikti tokį siūlymą jį paskatino kitų šalies politinių jėgų pavyzdys.

Pasak valstiečio liaudininko, frakcijos leistų lanksčiau diskutuoti su partijos vadovybe. Esą dabar eilinių VLS narių idėjos sunkiai skinasi kelią iki partijos tarybos. „Tokios frakcijos būtų lyg konsultantas ar patarėjas partijos pirmininkei, atstovaujančiai mums Vyriausybėje”, – aiškino jis.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais K.Prunskienę itin kritikuojantis R.Karbauskis neigė, kad kelti šią iniciatyvą jį skatina galimas „pilietininkų” susijungimas su VLS. Politinių jungtuvių idėją aktyviai palaiko K.Prunskienė, R.Karbauskis tam priešinasi.

Pasak jo, nuo Seimo valstiečių liaudininkų atsiskyrę „pilietininkai” parodė, kokie neprognozuojami yra, tad dauguma VLS narių esą nenorės su jais prasidėti. „Klausimas dėl „pilietininkų” įsiliejimo – jau istorija”, – įsitikinęs R.Karbauskis. Jis neigė, kad frakcijų kūrimas nesusijęs su noru mažinti K.Prunskienės įtaką partijoje.

VLS pirmininkė LŽ sakė nebijanti, kad R.Karbauskis per partijos suvažiavimą gali pareikšti nepasitikėjimą ja. K.Prunskienės teigimu, tokiais pareiškimai jos pavaduotojas siekia pelnyti politinių dividendų. „Kai kasdienio darbo partijoje nedirbi, tenka ieškoti kitų būdų, kaip apie save pranešti”, – apie R.Karbauskį šnekėjo ji.

K.Prunskienė atmetė kaltinimus, esą ji labiau paiso ne kolegų nuomonės, o savo ambicijų. „Jei R.Karbauskis apie tai turi kitokią nuomonę, jo valia. Nejaugi dabar turėčiau su juo dėl visko kautis?” – svarstė ministrė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.