Serbija žada nepripažinti nepriklausomo Kosovo

Serbija niekada nepripažins nepriklausomo Kosovo, bet nenaudos smurto siekdama sutrukdyti šios teritorijos albanams paskelbti savo valstybę, trečiadienį sakė Serbijos prezidentas.

„Serbija niekada nepripažins Kosovo nepriklausomybės ir saugos savo teritorinį vientisumą ir suverenumą visomis demokratinėmis priemonėmis, teisiniais argumentais ir diplomatija”, – Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai sakė prezidentas Borisas Tadičius.

„Serbija nesiims smurto ir karo”, – pridūrė jis.

Neseniai išrinktas Kosovo premjeras, buvęs albanų partizanas Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) per sesiją už uždarų durų taip pat turi kreiptis į 15 narių Saugumo Tarybą.

Beveik 2 mln. Kosovo albanų, kaip tikimasi, kažkuriuo metu po šį mėnesį įvyksiančių Serbijos prezidento rinkimų paskelbs nepriklausomybę. Tačiau Belgradas Kosove gyvenantiems serbams sako ignoruoti tokį žingsnį, ir tai reiškia šios provincijos padalijimo etniniu principu galimybę.

Vakarų diplomatai sakė, kad trečiadienio debatai nepaveiks Kosovo būsimo statuso ir kad šiuo klausimu Taryba atsidūrė beviltiškoje aklavietėje, nes Rusija kategoriškai nepritaria Kosovo nepriklausomybei.

„Saugumo Taryba blokuota, – žurnalistams sakė JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas). – Nėra nieko, kas rodytų, kad yra koks nors vaidmuo Saugumo Tarybai”.

Rusija, kuri kaip ir Kinija, JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra nuolatinė, veto teisę turinti Saugumo Tarybos narė, sutrukdė Tarybai priimti rezoliuciją, kuri sudarytų sąlygas Kosovo nepriklausomybei.

B.Tadičius prašė Tarybos neatsisakyti šio klausimo ir toliau stengtis užkirsti kelią „vienašališkam veiksmui dėl Kosovo nepriklausomybės”. Jis taip pat paragino atnaujinti derybas su Priština ir pabandyti susitarti dėl abiem šalims priimtino susitarimo.

Tačiau Vakarų diplomatai šią idėją atmeta ir sako, jog, atsižvelgiant į tai, kad per praėjusias Belgrado ir Prištinos derybas susitarimas nebuvo pasiektas, tolesnės derybos būtų laiko švaistymas.

Z.Khalilzadas sveikino B.Tadičiaus garantijas, kad Serbija nesiims smurto Kosovui išlaikyti, ir paragino Belgradą nenaudoti ir ekonominių ginklų, tokių kaip regiono galimybių gauti vandens ar elektros apribojimas.

Jungtinių Tautų vaidmeniui Kosove mažėjant, Europos Sąjunga planuoja perimti JT teisėtvarkos palaikymo ir teisingumo funkcijas. Kosovui paskelbus nepriklausomybę, tvarką jame ir toliau palaikys NATO kariai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.