V.Adamkus nerado laiko ministrui

Išklausyti atsistatydinusį aplinkos ministrą žadėjęs prezidentas Valdas Adamkus savo žodžius primiršo. Vietoj susitikimo jis dar savaitės pradžioje pasirašė dekretą dėl Arūno Kundroto atleidimo pavesdamas jam laikinai eiti pareigas.

Aplinkos ministras A.Kundrotas atsistatydinimo pareiškimą premjerui Gediminui Kirkilui įteikė prieš savaitę. Apie ministro pasitraukimą išgirdęs prezidentas V.Adamkus tada pareiškė norintis iš paties A.Kundroto išgirsti jo atsistatydinimo motyvus. „Planuoju susitikti su ministru ir iš jo paties išgirsti, kokios tikrosios jo pasitraukimo priežastys”, – kalbėjo šalies vadovas. Tačiau paskutines dienas Aplinkos ministerijoje skaičiuojančiam A.Kundrotui laiko V.Adamkaus darbotvarkėje iki šiol neatsirado.

Kalbėjo aptakiai

Priminsime, kad A.Kundrotas palyginti šykščiai viešai komentavo jį trauktis paskatinusias priežastis. Tačiau, pasak jo, labiausiai prie to prisidėjo nuolatinis įvairių interesų grupių spaudimas. A.Kundroto teigimu, tam tikrų veikėjų dėmesio centre atsidūrė valstybinių miškų privatizavimas, miestuose esančių miško plotų likimas ir statybos. Tačiau konkrečių interesų grupių socialdemokratas neįvardijo, tik pasiūlė pasižiūrėti, kaip toliau vystysis Palangos statybų reikalai.

Vis dar tikisi

Gerokai daugiau A.Kundrotas galėtų papasakoti prezidentui V.Adamkui. Tačiau aplinkosaugininko išsilavinimą turintis šalies vadovas apie A.Kundroto patirtą spaudimą kol kas nenori girdėti. Pasitraukiantis aplinkos ministras LŽ teigė nesulaukęs V.Adamkaus dėmesio.

– Kai įteikėte atsistatydinimo pareiškimą, prezidentas V.Adamkus tikino, kad su jumis pasikalbės asmeniškai. Ar sulaukėte kvietimo apsilankyti prezidentūroje?

– Kol kas tokio kvietimo dar nebuvo. Tačiau vyliuosi, kad tokia proga dar pasitaikys, kai bus teikiama naujojo aplinkos ministro kandidatūra.

– Ar rengiatės šalies vadovui paaiškinti savo atsistatydinimo priežastis?

– Iš esmės viską jau esu pasakęs. Tačiau, jei susitikimas su prezidentu įvyks ir per jį bus iškeltas šitas klausimas, tikrai apie tai pasikalbėsime.

– Žiniasklaidai nenoriai pasakojote apie pasitraukti privertusias interesų grupes. Ar apie jas ryžtumėtės prabilti V.Adamkui?

– Jeigu tokie klausimai man bus užduoti, be abejo, savo nuomonę išsakysiu. Manau, kad mano pastabos ir ilgametė patirtis šioje sistemoje galėtų būti naudingi.

Be griežto vertinimo

Prezidentūros atstovai LŽ negalėjo paaiškinti, kodėl prezidentas iki šiol nesusitiko su A.Kundrotu. „Gali būti daugybė to priežasčių. Pagaliau A.Kundrotas kol kas eina ministro pareigas”, – LŽ aiškino prezidento atstovas Seime ir Vyriausybėje Vytautas Umbrasas. Nors jis tikino, kad V.Adamkus savo ketinimų nepamiršo, nebuvo visiškai įsitikinęs, kad toks susitikimas tikrai įvyks.

Pasak V.Umbraso, V.Adamkus su atsistatydinusiu aplinkos ministru norėtų aptarti gamtosaugos situaciją šalyje, saugomų teritorijų apsaugos klausimus. „Kalbėtis galima apie daug ką. Tačiau tikrai nežinau, nei kada prezidentas žada susitikti su A.Kundrotu, nei šimtu procentų patvirtinti, kad jie susitiks”, – sakė jis.

V.Umbrasas negalėjo pasakyti, kaip V.Adamkus vertina pasitraukiančio ministro pareiškimus apie interesų grupių spaudimą vykdant tam tikrus projektus. „Negalėčiau komentuoti prezidento, nes griežto vertinimo man girdėti neteko”, – tvirtino patarėjas.

Iškart po A.Kundroto atsistatydinimo V.Adamkus pareiškė ministro veiklos nenorįs vertinti vienu žodžiu. „Pažįstu jį turbūt daugiau negu dešimtmetį. Tad vienu pasakymu gerai ar blogai tikrai nenorėčiau visko apibrėžti ir apibendrinti. Buvo momentų, kada jis įveikė tikrai sunkiai išsprendžiamas aplinkos apsaugos problemas, yra momentų, kai buvo galima parodyti ir daugiau iniciatyvos”, – tąkart kalbėjo šalies vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.