Nenoras į Panevėžio centrą įsileisti ligoninės per mėnesį atsieis šimtus tūkstančių

Panevėžiečių nenoras į miesto centrą įsileisti tuberkuliozės ligoninės mokesčių mokėtojams per mėnesį kainuoja kone šimtą tūkstančių litų.
Panevėžio centre esanti Infekcinė ligoninė šiomis dienomis galėjo švęsti pulmonologijos skyriaus įkūrimo metines. Deja, naujasis korpusas, kuriame turėjo būti įkurtas šis skyrius, stovi tuščias. Kad nesubyrėtų statinio sienos, būtinas jo šildymas, per mėnesį kainuojantis šešis tūkstančius litų, rašo „Lietuvos žinios”.

Senųjų tuberkuliozės ligoninės pastatų, kurie taip pat turėjo būti atlaisvinti prieš metus, išlaikymas kainuoja nuo aštuoniasdešimties iki devyniasdešimties tūkstančių litų per mėnesį. Tai, kad šimtai tūkstančių litų leidžiami vėjais, lėmė panevėžiečių bei jiems pataikaujančių politikų užgaidos.

Šiuo metu džiova sergantys Panevėžio apskrities žmonės gydomi bankrutavusios „Ekrano” gamyklos profilaktoriume. Profilaktoriumo pastatas su kitados buvusiais didžiuliais holais, pirtimi, baseinu, pokylių sale, kaip teigia specialistai, ne tik kad nepritaikytas ligoninei, bet ir labai neekonomiškas.

Kad būtų sutaupyta mokesčių mokėtojų pinigų, o ligoniai ir medicinos personalas turėtų šių dienų reikalavimus atitinkančias darbo bei gydymosi sąlygas, buvo nutarta tuberkuliozės ligoninę, kuri jau anksčiau buvo tapusi Infekcinės ligoninės padaliniu, perkelti į šios ligoninės priestatą.

Į priestato statybą investuota 1,8 milijono litų. Kad statybos būtų baigtos, reikia dar 1,4 milijono litų, pinigai skirti, bet ligoninės vis dar nepasiekia.

Maždaug prieš pusantrų metų, sužinoję, kad jų pašonėje dygsta tuberkuliozės ligoninė, į kovą kilo gretimai esančio lopšelio-darželio bei vidurinės mokyklos bendruomenės. Pedagogai, mokinių tėvai piestu stojo prieš, jų žodžiais, švietimo įstaigų pašonėje besispjaudysiančius ir džiovos užkratą platinsiančius ligonius. Kovotojai draugėn pasitelkė Panevėžyje išrinktą Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininką ginekologą Antaną Matulą, kuris šiuos gyrė už rodomą pilietiškumą. Prie A.Matulo prisidėjo ir vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Nors spręsti problemos į Panevėžį nuolat vykę gausūs sveikatos apsaugos valdininkai, higienos specialistai, netgi žymiausi plaučių ligų profesoriai ir tikino miesto centre esančią tuberkuliozės ligoninę netapsiant šios ligos platinimo židiniu, jos įkurtuvės buvo nukeltos.

Panevėžio infekcinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Preidis, kurio pečius užgriuvo ir profilaktoriume įsikūrusios tuberkuliozės ligoninės išlaikymas ir Infekcinės ligoninės neveikiančio priestato šildymas, viliasi, jog panevėžiečiai anksčiau ar vėliau supras, kad gydomi tuberkuliozės ligoniai tikrai nebeplatina šios ligos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.