Pašte aiškinsis nuostolių priežastis

Šiandien Seimo Audito komitetas bendrovėje Lietuvos paštas aiškinsis kilusias abejones dėl pašto veiklos racionalumo ir įmonės valdomo turto efektyvumo. Tikimasi gauti išsamius atsakymus, kurie padėtų įvertinti, kaip yra užtikrinami valstybės interesai pašto veikloje.

Siekdamas išsiaiškinti priežastis, trukdančias dirbti pelningai, o turtą valdyti efektyviai ir racionaliai, Audito komitetas prašė informacijos iš Susisiekimo ministerijos, Lietuvos pašto ir Ryšių reguliavimo tarnybos. Gauti atsakymai Audito komiteto abejonių neišsklaidė, todėl buvo nuspręsta nuvykti tiesiai į vietą, kurioje, kaip manoma, yra naudojamasi įstatymo spragomis.

Išaiškintos spragos.
Vizito į paštą išvakarėse Audito komiteto pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius LŽ sakė, jog daugiausia neaiškumų kelia universaliųjų pašto paslaugų specifiniai tarifai, kurie yra taikomi tarpininkams su beveik 45 proc. nuolaida. „Mes norime įsitikinti, kodėl pats paštas negali teikti šių paslaugų ir tos pelningos dalies pasiimti sau? Taip pat bus aiškinamasi dėl teisinio reglamentavimo. Pagal įstatymo numatytą galimybę pašto paslaugas konkurentai gali teikti tik du su puse karto didesniu tarifu, nors dabar šias paslaugas teikia vadinamieji tarpininkai. Ryšių reguliavimo tarnyba, prižiūrinti pašto veiklą, pritaria, kad reikalingos šio įstatymo pataisos. Įstatyme nėra numatyta, kad specifiniai tarifai turi būti derinami su prižiūrinčia institucija. Rinkoje yra piktnaudžiaujama teikiant tokią pačią paslaugą mažesniais tarifais”, – pabrėžė parlamentaras A.Skardžius. Audito komiteto narių įsitikinimu, buvo norėta, kad šios įstatymo spragos būtų nepastebėtos ir pašto paslaugas teikiantis privatus sektorius toliau klestėtų susižerdamas pinigus.

Milijonai išplaukia

Ryšių reguliavimo tarnyba Audito komitetui pateikė specifinių tarifų taikymo duomenis, kurie rodo, kad net 61 proc. paslaugų yra teikiamos taikant šiuos tarifus su nuolaida. A.Skardžius LŽ pateikė akivaizdų pavyzdį, kaip yra sudaromos sąlygos viešuosius konkursus laimėti ne valstybės valdomam Lietuvos paštui, o pašto paslaugų tarpininkams. Anot jo, bet kuri ryšio paslaugas teikianti bendrovė, kuriai reikia, kad mėnesio pabaigoje sąskaitos pasiektų klientus, skelbia konkursus, kuriuos lengvai laimi pašto paslaugas teikiantys tarpininkai. „Laimi tarpininkas, o naudojasi Lietuvos pašto paslaugomis. Atrodo keista ir nesuprantama, kai reikėjo patirtus pašto nuostolius dengti iš biudžeto ir išpardavinėti turtą, o daugiau nei pusė paslaugų teikiama sumažintu tarifu. Didžiausia bėda, kad milijonai plaukia į privačias rankas. Paštas per šį laiką prarado visą pasiuntinių sektorių. Klausimas – ar tai daroma tendencingai, ar nesugebama užtikrinti pašto interesų, ar tiesiog bandoma tenkinti privataus intereso norus ir poreikius”, – retoriškai teigė A.Skardžius.

Paštas tyli

Lietuvos pašto atstovai vakar atsisakė LŽ plačiau komentuoti situaciją prieš Audito komiteto vizitą į paštą, tik dar kartą priminė, kad specifiniai tarifai nustatomi tada, kai siuntėjas pašto korespondencijos siuntas pateikia į pašto vežiojimo centrą Vilniuje, apskričių centrinius paštus arba jeigu siuntėjas pašto korespondencijos siuntas suskirsto pagal pateiktą savivaldybių sąrašą. Todėl Lietuvos paštas įvertina nepatirtas sąnaudas ir ta dalimi nustato jiems žemesnius nei įprastai teikiamų pašto paslaugų tarifus. Į klausimą, ar negalėtų pats paštas teikti šias paslaugas, vakar LŽ atsakyta nebuvo.

Inicijuos įstatymo pataisas

Komiteto narių įsitikinimu, įstatyme tyčia buvo paliktos spragos ir veikiausiai tendencingai siekiama verslo naudos, kai iš pašto buvo „pagrobtas” pasiuntinių sektorius ir suteikiami specifiniai tarifai.

„Mes norime atitaisyti šias įstatymo spragas, kurias Audito komitetas savo tyrimo metu išaiškino, ir norime pažiūrėti, kokia žala buvo padaryta, koks pelnas negautas. Spragų atitaisymas bus siūlomos kaip įstatymo pataisos, kurias tikrai reikės teikti. Turi būti tikslinama, kad nereikėtų dengti nuostolių pardavinėjant turtą ir toliau branginant paslaugas. Yra toks įtarimas, kad nereikėjo kelti tarifo, o susitvarkyti viduje. Norime šį klausimą baigti nagrinėti ir tą padėtį kiek įmanoma sutvarkyti, kad spragos būtų ištaisytos ir privataus verslo atstovų pelnas nedidėtų žmonių, kurie naudojasi valstybės valdomo pašto paslaugomis, sąskaita”, – sakė A.Skardžius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.