Mirusio naujagimio tėvas nebenori gyventi Lietuvoje

Klaipėdos apygardos teismo sprendimas išteisinti vieną iš medikių, dėl kurių kaltės gargždiškė Diana Rumšienė prarado naujagimį, Antaną Rumšą privertė kalbėti apie Lietuvos pilietybės atsisakymą.

Prieš trejus metus dėl Kretingos rajono ligoninės medikių kaltės naujagimį praradusi D.Rumšienė iki šiol per teismo posėdžius nesulaiko ašarų. Jos vyras A.Rumša tikina, kad 2005 metų sausio tragediją jie išgyvena iki šiol.

Klaipėdos apygardos teismas išteisino Kretingos rajono ligoninės vyresniąją akušerę Nijolę Satkauskienę ir sumažino reikalaujamos sumos neturtinei žalai atlyginti dydį. „Manau, tai buvo ne teisinis, o politinis sprendimas. Jei teismas – valstybės institucija – būtų patenkinęs mūsų prašymą iš ligoninės priteisti 10 mln. litų, būtų sukurtas precedentas. O tai mūsų valstybei nenaudinga. Teismo sprendimas mane nustebino tuo, kad, jo manymu, vaiko netektis nesukelia jokio skausmo”, – sakė A.Rumša.

Vyras po teismo posėdžio sakė teisybės sieksiąs toliau, o jei jos nepavyktų įrodyti, tai atsisakys Lietuvos pilietybės ir emigruos į Švediją.

Kretingos apylinkės teismas praėjusių metų sausį pripažino, kad būdamos valstybės tarnautojos, Stasė Madzajienė ir N.Satkauskienė dėl neatsargumo netinkamai atliko savo pareigas ir taip padarė didelės žalos fiziniam asmeniui. Buvusiai Kretingos ligoninės akušerei-ginekologei S.Madzajienei teisė dirbti šį darbą atimta dvejiem metams, o vyresnioji akušerė N.Satkauskienė tokio darbo negalės dirbti pusantrų metų.

Teismas Rumšoms iš Kretingos ligoninės priteisė 120 tūkst. litų neturtinei ir 2 tūkst. litų turtinei žalai atlyginti. Sutuoktiniai iš gydymo įstaigos reikalavo priteisti 10 mln. litų.

Vakar Klaipėdos apygardos teismas turtinės žalos dydį paliko nepakeistą, o neturtinei žalai atlyginti priteisė dar mažiau – 30 tūkst. litų. S.Madzajienei nuosprendį paliko nepakitusį, o N.Satkauskienę išteisino. Pastaroji po tokio teismo sprendimo neslėpė džiaugsmo ir tvirtino tikėjusi savo teisumu.

Medicinos ekspertai nustatė, kad 2005 metų sausio 26-ąją Kretingos ligoninėje komos būklės gimęs gargždiškių D. ir A.Rumšų sūnus buvo uždusintas per gimdymą – dėl to ištiko smegenų mirtis. Naujagimis buvo skubiai išvežtas į Kauno universitetines klinikas, kur jo gyvybę tris savaites palaikė speciali aparatūra. Tačiau vasario 10 dieną jis mirė. Ekspertai nustatė, kad dėl hipoksijos, deguonies trūkumo, patirto dar motinos gimdoje.

Per tyrimą paaiškėjo, jog akušerės-ginekologės licenciją turinti S.Madzajienė nemokėjo savarankiškai atlikti Cezario pjūvio operacijos, nors pagal savo pareigas tokias operacijas ji privalo mokėti atlikti.

Dėl S.Madzajienės kaltės daugiau nei prieš dvejus metus jau buvo miręs naujagimis. Tai konstatavo tas pats Kretingos rajono apylinkės teismas. Ligoninė nukentėjusiajai išmokėjo 20 tūkst. litų, o gydytoja liko dirbti toliau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Mirusio naujagimio tėvas nebenori gyventi Lietuvoje"

  1. OIOIO

    TAI KO DAR NORI?REIKEJO LABIAU RŪPINTIS KAI BUVO NĖŠČIA,O NE TADA,KAI NEBEPAGIMDĖ.jEI LIETUVOJE IR TOLIAU VISIEMS APSILEIDĖLIAMS TEISMAI PRITEIS IVAIRIAUSIAS SUMAS,KURIOS NĖRA GYDYTOJU KALTĖS ,TAI NEBUS IŠ KO MOKĖTI IR ATLYGINIMUS DARBUOTOJAMS.AR NE PERDAUG KREIPIAMAS DĖMESYS Į KIEKVIENO NEVALOS PAREIŠKIMĄ.uKMERGIŠKIAMS TAI BUVO AKIVAIZDU IR NEGAILA,KAD PRITEISĖ ŽALĄ,O ČIA,TAI TIKRAI NETEISINGA.PIRMA REIKĖJO GERAI IŠSIAIŠKINTI,O TIK TADA PRITEISTI.TEGUL VAŽIUOJA Į UŽSIENĮ,NES TOKIŲ NEVALŲ NEGAILA.

  2. rima

    tai tamsta gal medikas esi kad taip putojies cia.tokius sundaktarius ismest is darbo reikia.jei nesugeba atlikti savo darbo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.