Technologijų ir dizaino sintezė

„High-tech” tipo šviestuvai pakeitė požiūrį į tradicines apšvietimo sistemas ir šiandien yra neatskiriami daugelio modernių interjerų elementai.

Prieš penkerius ar dešimt metų šviestuvas atlikdavo tik pagrindinę funkcija – tamsiu paros metu apšviesdavo patalpas. Tačiau laikai keičiasi, ir dabar šviestuvas jau atlieka gerokai daugiau funkcijų. Interjero dizaino naujovės privertė kitaip pažvelgti į susiformavusį šviestuvo stereotipą.

„Šiandien šviestuvas – ne tik pagrindinis apšvietimo įrankis. Naujos technologijos šviestuvams suteikė daugiau funkcijų, pavertė juos neatskiriamais stilingo interjero elementais”, – įsitikinusi vieno šviestuvų salono konsultantė dizainerė Audronė Vaitkienė. Ji sakė, kad klasikinio bei modernaus stiliaus šviestuvai, nors ir populiarūs, tačiau ne tokie madingi kaip anksčiau.

Naujų technologijų galia

Pastaruoju metu madą ėmė diktuoti prieš keletą metų Lietuvoje pasirodę technostiliaus šviestuvai. Jie įdomūs ne tik dėl savo dizaino, bet ir dėl praktinių bei funkcinių savybių. Juos galima sukioti į visas puses, padidinti arba sumažinti skleidžiamos šviesos ryškumą, per keletą minučių perkelti iš vienos vietos į kitą. Apšvietimo specialistai technostiliaus šviestuvus priskiria „High-tech” (naujausių technologijų) gaminių grupei.

„High-tech” – naujausių technologijų ir konstruktyvumo mišinys. Šiai krypčiai būdingos aštrios ir griežtos formos, dažniausiai išreikštos pasitelkiant metalą. Tiesa, „High-tech” gaminiai neturi itin griežto apibrėžtumo. Anot Vaitkienės, šis stilius gali asocijuotis ir su žvilgsniu į ateitį arba kosmoso tema, ir su industriniais motyvais. Vis dėlto būdingiausia „High-tech” daiktų savybė – elegantiškas paprastumas ir originaliai išreikšta idėja.

Šviestuvuose – technikos naujovės

„High-tech” šviestuvų gamybai naudojami naujausi technikos išradimai – specialios šviesos paskirstymo plėvelės, šviesolaidžiai, šviesą atspindintys reflektoriai.

„High-tech” visuomet remiasi mokslo laimėjimais. Dažniausiai naujausios technologijos apšvietimo srityje pritaikomos vėliau. Pavyzdžiui, šviesolaidžiai pirmiausia buvo naudojami medicinos, telekomunikacijos ir karinės pramonės srityse, tik vėliau imta juos taikyti šviestuvų gamybai.

Dažniausiai technostiliaus šviestuvai gaminami iš nerūdijančio plieno arba aliuminio. A.Vaitkienė sakė, kad šių medžiagų estetinė išvaizda geriausiai išreiškia technostiliaus bruožus. Nors blizgantį ar matinį metalą interjero specialistai priskiria „šaltų” daiktų grupei, tačiau dizaineriai metaliniams šviestuvams suteikė paslaptingo jaukumo ir išskirtinių bruožų.

Tarp klasikos ir minimalizmo

Technostiliaus šviestuvus galima naudoti ne tik griežto minimalizmo, bet ir klasikiniuose interjeruose. Ir tai nebus akibrokštas. „Prieš keletą metų metalinius ar aliumininius šviestuvus buvo galima pamatyti tik diskotekose, parduotuvių vitrinose ir modernios architektūros komerciniuose pastatuose. Šiandien technostiliaus šviestuvai drąsiai montuojami gyvenamosiose patalpose”, – pasakojo A.Vaitkienė. Ji įsitikinusi, kad tokiai tendencijai atsirasti įtakos turėjo pasikeitęs žmonių požiūris į technostilių.

„High-tech” šviestuvai turi ir pranašumų, ir trūkumų. Pranašumas, kad šios rūšies šviestuvai itin funkcionalūs. Apšviesti visą patalpą arba paryškinti konkrečius daiktus galima vieninteliu šviestuvėliu. Pagrindinis „High-tech” šviestuvų trūkumas – didelė kaina. Mat didžiąją dalį kainos sudaro šviestuvų gamybai naudojamos naujausios technologijos.

Šviestuvui – speciali vieta

Žymių pasaulio gamintojų („Delta Light”, „F.A.Porsche”) technostiliaus šviestuvai paprastai kainuoja 3-4 kartus brangiau, negu mažiau žinomų firmų gaminiai.

Interjero specialistai įsitikinę, kad net ir pats brangiausias „High-tech” šviestuvas nesuteiks patalpai grožio, jeigu bus sumontuotas netinkamoje vietoje. „Kaip ir kiekviena interjero detalė, taip ir šviestuvas, kambaryje turi turėti savo vietą. Jeigu šviestuvas bus priderintas prie bendro patalpų interjero, rezultatas bus puikus. Tačiau jei šviestuvas kabės netinkamoje vietoje, gražaus vaizdo tikėtis neverta”, – aiškino dizainerė A.Vaitkienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.