Socialliberalai – pakeliui į valdžią

Naujosios sąjungos paramą valdantiesiems gali užtikrinti ne tik premjero Gedimino Kirkilo siūlomi postai, bet ir pažadas priglausti kai kuriuos šios partijos narius rinkimų sąraše

Pusantrų metų pabuvusi opozicijoje Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) rengiasi grįžti pas valdančiuosius. Tokia pozicija išsirutuliojo po vakar įvykusio Seimo NS frakcijos susitikimo su premjeru socialdemokratų lyderiu Gediminu Kirkilu ir per vėliau vykusį socialliberalų pasitarimą.

Šiuo metu viešai diskutuojama, kad socialdemokratai, kviesdami socialliberalus prisidėti prie mažumos koalicijos, siekia užsitikrinti pakankamą skaičių balsų, reikalingų Seime pradėtoms svarstyti Atominės elektrinės įstatymo pataisoms priimti.

Tačiau, kaip LŽ sakė keli įtakingi socialdemokratai, NS kelia ir savo sąlygas. Esą vienas pagrindinių klausimų, galinčių nulemti valdančiųjų būrio praplėtimą, galimybė įtraukti kai kuriuos socialliberalus į socialdemokratų formuojamą Seimo rinkimų sąrašą. Kaip žinoma, per 2004 metų Seimo rinkimus socialliberalai buvo sudarę priešrinkiminę koaliciją su socialdemokratais. Šįkart tokia galimybė atmetama – tam priešinasi dauguma socialdemokratų.

Pasak LŽ pašnekovų, derantis su socialliberalais galėtų būti svarstoma galimybė, kad kairiųjų sąrašo pirmajame dešimtuke galėtų atsidurti NS lyderis Artūras Paulauskas, keliems kitiems jo bendražygiams atitektų pozicijos kituose dešimtukuose. Svarstoma ir galimybė, kad socialliberalams parėmus G.Kirkilo Vyriausybę, tam tikrų vilčių būtų suteikta buvusiam užsienio reikalų ministrui socialliberalui Antanui Valioniui. Prieš kurį laiką socialdemokratų dominuojamas Seimo Užsienio reikalų komitetas pristabdė jo pastangas siekti ambasadoriaus posto. Esą už socialliberalų paramą valdantiesiems A.Valioniui būtų atvertas kelias į diplomatinę atstovybę užsienyje.

Viešai teigiama, kad socialliberalai derasi dėl valstybinių problemų: – jie reikalauja į Vyriausybės darbų programą įtraukti klausimus dėl mokytojų padėties, infliacijos pažabojimo ir dėmesio šeimos politikai. Tai esą lems A.Paulausko šalininkų apsisprendimą.

Vakar NS lyderis A.Paulauskas patikino, kad valdančiosios koalicijos ir socialliberalų atstovai sudarys konsultacines grupes ir „jau labai greitai”, per ateinančias savaites, suformuluos savo pozicijas. Kaip teigiama, su NS atstovais derėtis turėtų socialdemokratė Irena Šiaulienė ir valstiečių liaudininkų atstovė Aldona Staponkienė.

Šiuo metu G.Kirkilas socialliberalams siūlo tris galimo bendradarbiavimo formas – prisijungti prie dabartinės socialdemokratų, valstiečių liaudininkų, liberalcentristų ir „pilietininkų” koalicijos, gaunant postus Vyriausybėje ir Seime; paramą Vyriausybei, dalyvaujant jos sudėtyje, tačiau be rašytinių įsipareigojimų; paramą mažumos Vyriausybei buvusio bendradarbiavimo su konservatoriais pavyzdžiu, t. y. be postų Vyriausybėje, su rašytiniu susitarimu ir postais Seime. Už paramą socialliberalams žadamas atsilaisvinęs aplinkos ministro postas, kartu užsimenama apie kai kurių parlamentinių komitetų ir komisijų, šiuo metu valdomų paramą mažumos Vyriausybei nutraukusių konservatorių, vadovų postus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.