„Liūto” šuolis kol kas pristabdytas

Seimas vakar neįveikė pirmojo Atominės elektrinės įstatymo pataisų svarstymo laiptelio – iki kito plenarinio posėdžio, planuojamo ateinantį antradienį, padaryta pateikimo pertrauka.

Jos prireikė keturioms opozicinėms frakcijoms pasiūlius priimti protokolinį nutarimą, kuriame išdėstytas įstatymo pataisų priėmimo grafikas. Kadangi vakarykštė Seimo darbotvarkė buvo perkrauta, atominės elektrinės reikalų nuspręsta neforsuoti.

Salė šurmuliavo.
Pristatyti prieštaringai vertinamas įstatymo pataisas buvo patikėta ūkio ministrui Vytui Navickui. Tai jis atliko sąžiningai, beveik valandą atsakinėdamas į dvidešimties Seimo narių klausimus. Vis dėlto atrodė, kad tai, ką aiškina ministras, svarbu tik jam pačiam ir iš dalies klausiančiajam. Suprantama, kad visi klausiantieji buvo opozicijos atstovai, iš valdančiųjų neaiškumų kilo vieninteliam socialdemokratui Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovui Juliui Sabatauskui.

Į pataisų pateikimo pradžią neskubėjo ir premjeras Gediminas Kirkilas. Gal dėl to, kad viena koja šlubavo? Atėjęs į posėdžių salę jis ilgokai kalbėjosi su žemės ūkio ministre Kazimiera Prunskiene, vėliau rado ką aptarti su konservatorių lyderiu Andriumi Kubiliumi.

Pateikė grafiką

Vyriausybės teikiamų Atominės elektrinės įstatymo kelių straipsnių pataisų esmė – sudaryti teisines sąlygas įstatymo numatytai patronuojančiai bendrovei sukurti, tačiau ne „Lietuvos energijos” pagrindu. Pataisos atvertų kelią steigti naują bendrovę „Leo LT”, kuri valdytų elektros energijos perdavimo ir skirstomuosius tinklus bei kartu su užsienio partneriais statytų atominę elektrinę bei jungtis su Lenkija ir Švedija. Seimas taip pat turėtų pritarti Vyriausybės ir VP dešimtuko valdomos bendrovės „NDX energija” sutarčių projektams.

Konservatoriai, liberaldemokratai, „darbiečiai” ir Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai vakar per posėdį agitavo neskubėti priimti labai svarbių pataisų ir pateikė jų svarstymo bei priėmimo grafiką.

„Girdėjau, kad bus bandoma laužti Seimui rankas, forsuoti įstatymų priėmimą. Mūsų tai netenkina. Manome, kad yra dalykų, kuriuos reikia taisyti įstatyme ir sutartyse, tam reikės laiko. Mūsų pozicija, balsuojant dėl Atominės elektrinės įstatymo pataisų pateikimo, priklausys nuo to, kaip vyks tolesnis procesas. Jei būtų priimtas mūsų keturių frakcijų protokolinio nutarimo projektas, tai leistų patogiau jaustis apsisprendžiant dėl pateikimo”, – opozicinių frakcijų siūlymus pristatė A.Kubilius.

Pagal projektą, vasario 11-23 dienomis siūloma sušaukti neeilinę Seimo sesiją ir visiškai apsispręsti dėl Atominės elektrinės įstatymo pataisų. Iki sausio 18-osios siūloma priimti specialų nutarimą dėl rekomendacijų Vyriausybei, kokias sutarčių ar kitų teisės aktų nuostatas reikia tobulinti.

Minėtų keturių frakcijų nariai vakar siūlė padaryti įstatymo pataisų pateikimo pertrauką. Seimas tam pritarė be balsavimo.

Prezidentas ragina skubėti

Tačiau Seimas vakar po pateikimo nepritarė A.Kubiliaus parengtam nutarimo projektui, pagal kurį Vyriausybė būtų įpareigota atnaujinti derybas su bendrove „NDX energija” ir pasiekti, kad formuojant nacionalinį investuotoją privati bendrovė prisiimtų didesnius įsipareigojimus. „Mes pasitraukiame iš žaidimo, darykite kaip norite – priimkite pataisas nors ir skubos tvarka”, – paskelbus balsavimo rezultatus pareiškė A.Kubilius. Tačiau balsuodami dar kartą parlamentarai vis dėlto nutarė, kad konservatorių lyderis savo projektą turi patobulinti.

Kuo greičiau apsispręsti dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo ir pradėti derybas su partneriais – latviais, estais ir lenkais – dėl naujos atominės elektrinės statybos bei jungčių su Lenkija ir Švedija Seimą ir Vyriausybę paragino prezidentas Valdas Adamkus.

Tai jis akcentavo vakar per susitikimą su premjeru. G.Kirkilas sakė, kad kitą antradienį per Socialdemokratų partijos tarybos posėdį, per kurį bus pristatytas nacionalinio investuotojo kūrimo projektas, frakcijai turėtų būti suteiktas arba nesuteiktas mandatas balsuoti dėl Atominės elektrinės įstatymo pataisų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.