Du Rusijos nacionalistų aktyvistus už neteisėtą Lietuvos sienos perėjimą siūloma nubausti ar

Varėnos rajono apylinkės teismas ketvirtadienį išnagrinėjo neteisėtu sienos perėjimu įtariamų dviejų proputiniško judėjimo „Naši” aktyvistų Konstantino Goloskokovo ir Antono Dugino baudžiamąją bylą ir kitą savaitę skelbs jiems nuosprendį.
Byloje valstybinį kaltinimą palaikęs Varėnos rajono apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Audrius Matulionis abu kaltinamuosius siūlė nubausti areštu – kiekvienam kaltinamųjų skiriant po 60 parų. Kaltintojas taip pat prašo konfiskuoti pas įtariamuosius asmens kratos metu rastus daiktus – mobiliojo ryšio telefonus, navigacinę įrangą, kompasą ir naktinio matymo prietaisus.

Koks bus teismo nuosprendis, paaiškės pirmadienį po pietų.

Pasak prokuroro, posėdyje ketvirtadienį Varėnos rajono apylinkės teisme abu kaltinamieji davė išsamius parodymus ir prisipažino kaltais. Juos gynė du advokatai.

„Naši” aktyvistai pareigūnus tikino, kad jie dirba neetatiniais korespondentais ir norėjo parengti reportažą apie tai, kaip saugoma Lietuvos valstybės siena.

Pagal įstatymą valstybę Lietuvos sieną sienos apsaugos teritorijoje, pasienio ruožuose filmuoti ir fotografuoti yra draudžiama. Šiose vietose bet kokia veikla be Lietuvos pasieniečių leidimo yra draudžiama.

Kontrolės punktuose fotografuoti ir filmuoti be pasieniečio leidimo taip pat draudžiama.

Į pasieniečius dėl filmavimo ir kito informacijos rinkimo besikreipiantis užsienio šalies žurnalistas turi turėtų Lietuvos užsienio reikalų ministerijos akreditaciją.

„Paaiškėjo, kad siena su Rusija saugoma gerai – abu jie buvo sulaikyti”, – BNS sakė prokuroras A.Matulionis. Neteisėtai Lietuvos sieną Varėnos rajone kirtusius Rusijos piliečius sulaikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai (VSAT). Teisme jie buvo apklausti liudytojais.

Anksčiau buvo skelbta K.Goloskokovas ir jo bendražygis vyko į Taliną dalyvauti „bronziniu kariu” vadinamos statulos budynėse, tačiau Varėnos prokuratūra tokių duomenų neturi.

Paminklas Estiją per Antrąjį pasaulinį karą okupavusiems sovietų kariams pernai pavasarį buvo iškeltas iš Talino centro į karių kapines. Tai išprovokavo rusakalbių Estijos gyventojų riaušes, kurioms paramą demonstravo Rusijos valdžia ir tos šalies žiniasklaida. „Naši” buvo vienas aršiausių dėl to prasidėjusios antiestiškos kampanijos veikėjų.

Estija neramumus provokuojantiems „komisarams” yra atsisakiusi išduoti vizas.

Pagal Lietuvos įstatymus, už neteisėtą valstybės sienos perėjimą asmuo gali būti baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

Prokuroro A.Matulionio manymu, areštas abiem kaltinamiesiems būtų tinkama bausmė.

„Čia ne šiaip paprastas valstybės sienos perėjimas, kai močiutė eina ne per pasienio punktą į kitą valstybę nusipirkti produktų. Čia – ciniškas poelgis”, – BNS sakė Varėnos apylinkės prokuratūros vadovas.

Neteisėtai sieną perėjusiems asmenis įstatymas numato arešto bausmę nuo 15-90 parų. Prokuratūra prašo skirti bausmę šiek tiek aukštesnę už sankcijos vidurkį. Griežtesnės bausmės prokuratūra neprašo atsižvelgusi į jauną kaltinamųjų amžių – jiems yra 21-eri ir 22 metai – abu anksčiau nebuvo teisti.

Baudžiamoji byla dėl neteisėto sienos perėjimo ištirta pagreitinto proceso tvarka, nes įvykio aplinkybės yra aiškios, nusikaltimas nėra sunkus. Pagal Lietuvos įstatymus, tokias apylinkės teismui teismingas bylas pareigūnai gali perduoti pagreitinto proceso tvarka.

Rusijos nacionalistų judėjimo „Naši” aktyvistą K.Goloskokovą ir kartu sieną neteisėtai kirtusį dar vieną „komisarą”, kaip save tituluoja „Naši” aktyvistai, A.Duginą pareigūnai sulaikė paskutinę praėjusių metų dieną.

Atvykę į Baltarusiją, jie ketino nelegaliai patekti į Lietuvą.

Į žygį pėsčiomis per sieną jie išsiruošė gruodžio 31-osios vakare. Valstybės sieną jie kirto Varėnos rajone, pasieniečių Varėnos rinktinės A.Barausko užkardos teritorijoje.

Apie 18 valandą pasieniečių patruliai pastebėjo iš Baltarusijos atėjusių dviejų žmonių pėdsakus, vedančius į Lietuvos gilumą, Kalvių kaimo link. Sekdami pėdsakais pareigūnai maždaug už 1 kilometro nuo valstybės sienos pasivijo ir sulaikė pažeidėjus.

Iš pradžių jie buvo sulaikyti 2 paroms, paskui Varėnos teismas leido juos suimti 2 mėnesiams. Įtariamieji laikomi suimti iki šiol, suimti sulauks ir nuosprendžio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.