Nuo antradienio „Sodra” pradeda mokėti padidėjusias pensijas

Šiemet sausį padidėjusias pensijas gaus apie 870 tūkstančių „Sodros” pensijų gavėjų. Pirmosios pensijos juos pasieks jau šį antradienį.

Nuo šių metų sausio 1 dienos valstybinė socialinio draudimo bazinė pensija padidinta nuo 266 iki 316 litų ir einamųjų metų draudžiamosios pajamos – nuo 1356 iki 1414 litų. Taip pat padidinta senatvės bei kai kurių kitų „Sodros” pensijų pagrindinė dalis (nuo 100 procentų bazinės pensijos iki 110 procentų bazinės pensijos).

Pasak „Sodros” direktoriaus Mindaugo Mikailos, dėl šių pasikeitimų padidės visos „Sodros” pensijos, išskyrus našlių.

Dėl bazinės pensijos ir pagrindinės pensijos dalies padidinimo turintiems būtinąjį stažą senatvės pensininkams ir netekto darbingumo pensijų gavėjams, netekusiems nuo 60 iki 70 procentų darbingumo, pensijos padidės 81,60 lito, netekusiems nuo 45 iki 55 procentų darbingumo – 40,80 lito. Netekto darbingumo pensija asmenims, netekusiems nuo 75 iki 100 procentų darbingumo, dėl bazinės pensijos padidinimo didės 75 litais.

Minėtų pensijų gavėjams, neturintiems būtinojo stažo, pensijos taip pat didės, tačiau mažiau – proporcingai nuo turimo stažo.

Be to, dėl bazinės pensijos padidinimo atitinkamai didės ir priedas už stažą, kadangi už kiekvienus pilnus stažo metus, viršijančius 30 metų stažą, yra papildomai mokama po 3 procentus bazinės pensijos. Todėl bazinei pensijai padidėjus iki 316 litų, priedo dydis augs nuo 7,98 iki 9,48 lito už vienerius stažo metus.

„Noriu pabrėžti, kad „Sodros” pensijų papildomos pensijos dalies padidėjimas dėl einamųjų metų draudžiamųjų pajamų augimo kiekvienam pensijos gavėjui bus individualus – pensijos prieaugis priklausys nuo turimo stažo ir turėto uždarbio, nuo kurio buvo mokėtos „Sodros” įmokos”, – sakė M. Mikaila.

Taip pat nuo 2008 m. sausio 1 d. 28 litais padidinta ir valstybinių pensijų bazė (nuo 172 iki 200 litų). Dėl padidintos valstybinių pensijų bazės atitinkamai didės ir „Sodros” mokamos nukentėjusiųjų asmenų ir mokslininkų valstybinės pensijos. Kadangi šios pensijos (skirtingai nei „Sodros” pensijos) yra mokamos už praėjusį mėnesį, padidėjusios valstybinės pensijos bus išmokėtos vasario mėnesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.