Dauguma Lietuvos gyventojų remia tradicinę šeimą – apklausa

Daugiau nei du trečdaliai Lietuvos gyventojų remia tradicinę santuokinę šeimą bei keturi penktadaliai norėtų, jog jų vaikai ar vaikaičiai gimtų santuokoje.
Tokias tendencijas atskleidė Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos užsakymu atlikta viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Vilmorus” apklausa, kurioje savo nuomonę išreiškė 1003 pilnamečiai Lietuvos gyventojai.

Atliktas tyrimas, kuris pirmadienį buvo pristatytas valstiečių liaudininkų seimūnės Rimos Baškienės organizuotoje spaudos konferencijoje, atskleidė, jog 67 proc. apklaustųjų tikra šeima laiko santuokoje gyvenančius mamą ir tėtį su vaikais, 0,8 proc. šeimos vardu vadintų ir sugyventinius su vaikais arba vienišas motinas ir 32,2 proc. šeima laiko tiek sutuoktinius, tiek sugyventinius ar vienišus tėvus.

Respondentai taip pat išreiškė norą, jog jų vaikai ar vaikaičiai gimtų santuokoje. Santuokos svarbą pabrėžė 79,9 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų, o likusieji nesureikšmino tėvų tarpusavio ryšio pobūdžio nutarus auginti mažylį.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad moteriai saugiausia aplinka yra santuoka su vyru – tokią nuomonę išreiškė 87,8 proc. apklaustųjų. Be kita ko, vaikui vystytis, pasak respondentų, irgi geriausiai tinka santuoka, kai vaikas yra gerai prižiūrimas – tam pritarė 96,8 proc. žmonių.

Pasak tyrimą pristačiusios sociologijos mokslų daktarės docentės Irenos Eglės Laumenskaitės, apklaustieji pabrėžė, jog valstybė šiuo metu visgi labiau remia vienišas motinas su vaikais (74,8 proc.) ir beveik nėra jokios paramos šeimai, nors ji būtina – tokia nuomonę išsakė 79,1 proc. respondentų.

Gyventojai mano, jog geriausias būdas stiprinti šeimą būtų vaiko auginimo prilyginimas darbui, įvairios mokestinės bei darbo sąlygų lenvatos – ankstenis atostogų grafikas ar trumpesnė darbo diena.

„Šitas tyrimas parodė vienareikšmiškai, jog visuomenės daugumai vyro ir moters santuoka išlieka labai svarbiu gyvenimo dalyku ir šeimos pagrindu”, – konstatavo I.E.Laumenskaitė.

Reprezentatyvi apklausa buvo atlikta praėjusių metų lapkričio 8-16 dienomis 19-oje miestų ir 62-juose kaimuose, naudojant daugiapakopę tikimybinę atranką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dauguma Lietuvos gyventojų remia tradicinę šeimą – apklausa"

  1. a

    tai seimas turetu priimti dar viena kvaila istatyma kuris verstu visas moteris sulaukus tam tikro amziaus isteketi, o nesantuokiniu vaiku tevus susituokti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.