Diplomatams – pagyros, politikams – kritika

Prezidentas Valdas Adamkus praėjusius užsienio politikos metus laiko labai sėkmingais, nors pernai Lietuva taip ir nepasirašė elektros tilto ir naujos atominės elektrinės sutarčių su Lenkija.

Vakar kalbėdamas Užsienio reikalų ministerijos (URM) išplėstiniame kolegijos posėdyje V.Adamkus džiaugėsi diplomatijos indėliu į Lisabonos sutarties atsiradimą, „solidžiu” vadino Vilniuje vykusį regioninį ekonomikos forumą.

Kita vertus, valstybės vadovas pabrėžė, kad narystė Europos Sąjungoje ir NATO užmigdė dalį šalies politikų, o kylantis populizmas esą nustūmė į pakraštį diplomatų patarimus ir įspėjimus. V.Adamkus prisiminė nesėkmingas Lietuvos pastangas prisidėti prie eurozonos ir paragino ministerijas glaudžiau bendradarbiauti su URM specialistais. Priešingai nei vėliau kalbėjęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, prezidentas priminė reikalavimus pripažinti sovietinę okupaciją ir atlyginti jos padarytą žalą. „Tačiau su Rusija turime ieškoti dialogo. Jis bus nuoširdus tik tada, kai bus grindžiamas bendrais principais ir vertybėmis”, – pabrėžė V.Adamkus.

Prezidentas pažymėjo, kad diplomatijos indėlis labai reikalingas energetikos srityje: užsitikrinti energetinės nepriklausomybės pagrindus, baigti nacionalinio investuotojo kūrimą ir „vėliausiai kitais metais pradėti naujos atominės elektrinės statybą”.

Užsienio reikalų ministras P.Vaitiekūnas teigė, kad jo vadovaujamos institucijos veikla ateityje turėtų būti grindžiama dviem pagrindiniais principais: Lietuvos piliečio interesai turėtų atsidurti užsienio politikos centre, o tam reikia užsitikrinti visuomenės paramą.

„Ministerijos darbas bus organizuojamas pagal padalinių atliekamas funkcijas”, – aiškino ministras. Jis atkreipė dėmesį į migracijos politiką. P.Vaitiekūnas pripažino, kad konsulinės įstaigos iki šiol buvo tarsi pašto dėžutės. Gausėjančios lietuvių bendruomenės svečiose šalyse verčia keisti šių įstaigų darbą. P.Vaitiekūnas teigė, kad šalies atstovybės turi atlikti ne tik URM, bet ir kitų ministerijų užduotis. „Būtina atsisakyti žinybiškumo, bent jau iš esmės jį sumažinti”, – sakė Lietuvos diplomatijos šefas. Jis žadėjo kovoti su diplomatų biurokratizmu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.