Atšauktas Dakaro ralis atskleidė įstatymų nebuvimą Sacharoje

Likus 11-ai valandų iki starto atšauktas šiemetinis Dakaro ralis dramatiškai atskleidė Sacharos dykumoje išaugusį įstatymų nebuvimą.
Dykumoje klesti tiek ginkluotos grupuotės nuo „al-Qaeda” iki tuaregų sukilėlių, tiek kokainą į Europą gabenantys prekeiviai.

30 metų 6 tūkst. kilometrų lenktynių maršrutas vingiuodavo per Vakarų Afriką į Senegalo sostinę, dažnai aplenkdamos pavojingus taškus, kadangi tai viena, tai kita kelyje esanti šalis tapdavo nesaugi dėl smurto ar turistų grobimo.

Lenktynės tapo sportinės rizikos sinonimu, nes dešimtys varžybų dalyvių žuvo vienoje iš sunkiausių trasų pasaulyje. Tačiau pirmą kartą istorijoje, likus dienai iki šeštadienį suplanuoto starto, organizatoriai iš viso atšaukė šių metų lenktynes dėl grėsmės saugumui.

Prancūzų žvalgybos tarnyboms artimas šaltinis teigė, jog „al-Qaeda” pagrasino konkrečiai raliui, į kurį kasmet suvažiuoja apie 500 lenktynininkų ir tūkstančiai entuziastų iš viso pasaulio.

Šiaurės Vakarų Afrikoje (Magribo regione) veikiantis „al-Qaeda” padalinys gruodžio 29 dieną keliuose islamistų interneto portaluose išplatino pranešimą, kuriame lenktynes vadino „neokolonialistinėmis” ir kaltino Mauritaniją bendradarbiaujant su „kryžiuočiais, atskalūnais ir bedieviais”, pakartodama raginimą griebtis ginklų.

Kaip įtariama, „Al-Qaeda” kovotojams nušovus keturis prancūzų turistus, pietų Mauritanijos pakelėje surengusius Kūčių iškylą, o dar po kelių dienų kiek toliau į šiaurę nukovus tris armijos karius, lenktynių organizatoriai nutarė rimtai reaguoti į grasinimus.

„Magribo „Al-Qaeda” gavo nurodymus iš Osamos bin Ladeno ir jo pavaduotojo Aymano al-Zawahri (Aimano Zavahrio) rengti daugiau išpuolių regione”, – sakė Magribe veikiančių radikalių islamistų grupuočių ekspertas Mohamedas Darifas.

Antrasis pagal rangą „Al-Qaeda” teroristų tinklo vadovas rugsėjį paragino musulmonus „išvalyti” Magribą „nuo Prancūzijos ir Ispanijos vaikų”. Išpuoliai Mauritanijoje sukėlė baimę, jog grupuotė gali pradėti operacijas rengti ir piečiau esančiose šalyse.

„Mes esame silpna grandis, palyginti su kitomis Magribo šalimis, kurios naudoja daug išteklių kovai su „al-Qaeda”, – sakė Mauritanijos sociologas, kuris atsisakė būti įvardytas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.