Kada į užatlantę – be vizų?

Latvijos ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose pareiškimas, esą šalis kaimynė 2009 metais gali sulaukti vizų režimo panaikinimo, nenustebino Lietuvos pareigūnų. Jų nuomone, Lietuva padarė tokią pažangą įvairiose bendradarbiavimo programose, kad gali tikėtis to paties.

Dažniausiai vizą atsisakoma išduoti žmonėms, nesugebantiems įrodyti, kad neketina emigruoti į JAV ar kuriuo nors kitu būdu neteisėtai ja pasinaudoti. Jungtinių Valstijų ambasada Lietuvoje kol kas dar neteikia informacijos, kiek Lietuvos piliečių pernai kreipėsi dėl vizos ir kiek procentų jų vizos negavo. „Galutinių duomenų neturime, tačiau galime teigti, kad praėjusiais metais vizų išduota daugiau”, – LŽ sakė konsulas Jamesas Fellowsas.

Jau greitai

Pasak pareigūno, geriausias būdas išvengti neigiamo atsakymo yra pateikti tikslią ir visapusišką informaciją vizos paraiškoje. „Tokia įstatymo nustatyta tvarka galioja visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje”, – teigė J.Fellowsas. Ankstesni JAV nuostatai reikalavo, kad prašymų vizai gauti atmetimo skaičius neviršytų 3 procentų. Šiuo metu apribojimų kartelė nuleista iki 10 procentų. Jungtinės Valstijos siekia, kad Lietuva, kaip politinė partnerė, kuo greičiau taptų bevizio režimo šalimi. Tai priklauso ir nuo to, kaip Lietuvai seksis teikti nuolatinę informaciją JAV institucijoms apie nusikalstamą veiką bei pavogtus arba dingusius pasus. Antrasis kriterijus – prašymų vizoms gauti atmetimas. Šis rodiklis sumažėjo po to, kai Lietuva tapo ES nare. „Vizų panaikinimas – labai ilgas procesas, todėl sunku prognozuoti, kada tiksliai tai įvyks. Galbūt realiausia bevizio režimo tikėtis po metų arba dvejų”, – diplomatiškai aiškino ambasados atstovas.

Vienodos galimybės

Vienodas sąlygas ir galimybes pasirašyti bevizio režimo sutartį su JAV turi tiek latviai, tiek ir lietuviai. Bent taip mano Vidaus reikalų ministerijos (VRM) sekretorius Anatolijus Rimkevičius. „Mūsų galimybės nei geresnės, nei blogesnės. Kaip ir kitų dvylikos šalių, siekiančių bevizio režimo”, – tvirtino VRM sekretorius. Pasak A.Rimkevičiaus, amerikiečiai turėtų susikurti savą autorizavimo sistemą. Taigi užduočių ir rūpesčių, siekiant bendro tikslo, turi abi šalys. A.Rimkevičius teigė, kad supratimo memorandumo projektas šiuo metu svarstomas JAV valdžios institucijose ir nė viena bevizio režimo siekianti šalis dar nėra jo gavusi. VRM sekretoriaus žiniomis, jis turėtų būti pateiktas kovą. Vasaros pradžioje į Lietuvą atvyks ekspertų grupė, kuri vertins mūsų šalies sienų, oro uostų apsaugą, pasų išdavimo sistemą. JAV fiskalinių metų pabaigoje ekspertai patikslins atsisakymo išduoti vizas procento kriterijų. „Koks bus Lietuvos procentas, kol kas niekas negali atsakyti”, – teigė A.Rimkevičius. Pastaruoju metu šiek tiek viršijama 12 procentų. Išduoti vizas Vilniuje esančioje JAV ambasadoje atsisakoma kas dešimtam mūsų šalies piliečiui. Tokia statistika leistų Lietuvai reikalauti vizų režimo panaikinimo. Tačiau padėtį pablogina kitose šalyse dėl JAV vizos besikreipiantys mūsų tėvynainiai.

Lemtingi procentai

Prieš keletą savaičių JAV viešėjo URM ir VRM atstovų delegacija, kuri susitiko su aukštais Amerikos pareigūnais, kuruojančiais vizos atsisakymo programą. Bendrauta su Kongreso nariais, Valstybės departamento ir Krašto saugumo departamento atstovais. LŽ kalbinti Lietuvos ambasados Vašingtone atstovai patikino, kad Latvijos ambasadoriaus žodžius galima pritaikyti ir Lietuvai.

Kol Lietuva ir JAV užsiėmusios vizų režimo atsisakymo reikalais, latviai ir estai džiaugiasi galėdami be jokių suvaržymų vykti į Kanadą. Estija pirmoji įvykdė bevizio režimo reikalavimus: jos piliečiai į šią užatlantės šalį laisvai keliauja nuo 2006 metų rugsėjo. Latviams toks palengvinimas imtas taikyti nuo 2007-ųjų lapkričio. O Lietuvos piliečiai iki šiol yra priversti naudotis Kanados konsulato paslaugomis. Mat vis dar viršijame Kanados nustatytą prašymų vizai gauti atmetimo nuošimtį – 4 procentus. URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento patarėja Daiva Rimašauskaitė teigė, kad mūsų piliečiai, kuriems atsisakyta išduoti Kanados vizas, šiuo metu sudaro 5,1 procento. „Ši tendencija linkusi mažėti. Viskas priklauso nuo mūsų piliečių”, – sakė ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.