Panevėžio cukraus fabriką žadama griauti

Didesnių ir skaudesnių Panevėžio cukraus fabriko likvidavimo pasekmių, skirtingai nuo „Ekrano” gamyklos bankroto, nepajus ne tik miestas, bet ir patys darbuotojai. Pagal AB „Danisco Sugar Kėdainiai” parengtą restruktūrizavimo planą, uždarius Panevėžio cukraus fabriką, visiems darbuotojams bus išmokėtos trijų mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio kompensacijos bei suteikiama parama jiems įsidarbinant, rašo „Panevėžio balsas”.

Nors uždaromame fabrike kol kas numatoma fasuoti ir laikyti cukrų, tačiau neslepiama, kad, jei neprieštaraus kultūros paveldo specialistai, 42 hektarų teritorijoje esantys pastatai bus sulyginti su žeme.

Pasak AB „Danisco Sugar Kėdainiai” Panevėžio fabriko direktoriaus Gedimino Vaitkevičiaus, prieš kelerius metus Europoje gerokai pasikeitė cukraus gamybos politika, bus atsisakyta muitų iš trečiųjų šalių įvežamam cukrui, todėl Europos Sąjungoje pagaminamas cukrus kitur negalės būti išvežamas.

Esant tokiai situacijai, ES, o tuo pačiu ir Lietuvos cukraus gamyba turi būti reformuojama. ES cukraus gamybos kvotą nuspręsta sumažinti nuo 20 iki 12,5 mln. tonų, todėl jo gamybą pirmiausia nutarta nutraukti bloko pakraščiuose.

G. Vaitkevičiaus teigimu, „Danisco Sugar” bendrovė, įvertinusi Lietuvos galimybes, nusprendė šalyje tęsti cukraus gamybą, tačiau atsisakiusi dalies kvotos nusprendė nutraukti jo gamybą Panevėžyje. Kol kas čia cukrų numatoma tik fasuoti ir laikyti.

Jis neslėpė, kad 168 nuolatiniai fabriko darbuotojai bus atleisti, tačiau jiems bus išmokėtos trijų mėnesių atlyginimo dydžio kompensacijos ir suteikiama parama ieškant darbo. Atleidžiamiems darbuotojams numatoma išmokėti apie 4 milijonus litų.

Pasak G. Vaitkevičiaus, žemdirbiams, nors užauginamų runkelių kvota mažinama 13,5 proc., niekas nedraudžia jų auginti.

Tačiau žinant, kad runkelių auginimo atsisakiusiems ūkininkams ir žemės ūkio įmonėms žadamos šimtatūkstantinės ar net milijoninės sumos, aišku, kad jie tuo ir pasinaudos. „Panevėžio balso” žiniomis, vienai iš Panevėžio rajono žemės ūkio bendrovių, kad ši nebeaugintų cukrinių runkelių, siūloma 800 tūkstančių litų kasmetinė subsidija.

G. Vaitkevičius neslėpė, kad uždarius Panevėžio cukraus fabriką, numatoma griauti daugiau kaip 40 ha teritorijoje esančius pastatus. Tiesa, baiminamasi, kad kai kurie pastatai gali būti įtraukti į kultūros paveldo sąrašus, todėl juos teks palikti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.