Rinkimai Gruzijoje buvo demokratiniai, konstatuoja Lietuvos nepriklausomi stebėtojai

Prezidento rinkimai Gruzijoje atitiko demokratines procedūras ir standartus, rimtų pažeidimų neužfiksuota.
Tai paskelbė Lietuvos atstovai, stebėję šeštadienį vykusius rinkimus.

„Tai, ką mes matėmė, leidžia mums konstatuoti, kad rinkimai buvo gerai organizuoti, vyko pagal demokratines procedūras ir įstatymus, balsavimas vyko ramioje aplinkoje. Nežiūrint kai kurių nuogąstavimų ir pažeidimų, rinkimus galima vadinti demokratiniais ir teisingais”, – Tbilisyje spaudos konferencijoje sakė žurnalistas Audrius Siaurusevičius.

Jis pridūrė, kad Lietuvos stebėtojai fiksavo ir įvairių pažeidimų rinkimų metu, tačiau jie negali turėti lemiamos įtakos rinkimų rezultatams. Tarp tokių pažeidimų galima paminėti tai, kad kai kur rinkimų apylinkės atsidarė vėliau, į balsavimo kabinas žmonės užeidavo po du.

„Tačiau tokie pažeidimai pasitaiko visur, ir Lietuvoje. Kartu galiu pabrėžti, kad matėme pastangas šias problemas spręsti”, – sakė A.Siaurusevičius.

93-jų nepriklausomų stebėtojų grupę sudarė Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentai, jaunieji konservatoriai, liberalai, socialdemokratai, LATA (Atlanto sutarties Lietuvos bendrija) ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos atstovai.

Jie rinkimus stebėjo 9 Gruzijos miestuose, 50-yje rinkimų apylinkių.

Stebėtojus į šią Pietų Kaukazo šalį išsiuntė nevyriausybinė Lietuvos organizacija Rytų Europos studijų centras (RESC).

Vilniaus universiteto ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijos įsteigtas Europos integracijos studijų centras šį pavasarį Tbilisyje planuoja atidaryti savo filialą.

Demokratijos stiprinimas Rytų Europoje bei Pietų Kaukaze yra vienas iš Lietuvos užsienio politikos prioritetų.

Iš viso stebėti Gruzijos valstybės vadovo rinkimų iš Lietuvos išvyko atvyko apie 130-ties žmonių būrys: 5 parlamentarai, 29 Lietuvos diplomatai, Seimo kanceliarijos ir Prezidentūros darbuotojai bei 93 jaunimo organizacijų atstovai.

Opozicija tvirtina, esą balsavimas buvo suklastotas ir paragino sekmadienį surengti masinius protestus. Tarptautiniai stebėtojai iš įvairių Vakarų valstybių klastojimo faktų neužfiksavo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.