Kremliaus chuliganai – Lietuvos areštinėse

LŽ duomenimis, Lietuvoje sučiupti ne vienas, o du proputiniško judėjimo „Naši” aktyvistai, neteisėtai patekę į šalį. Abu jie suimti, pasieniečių atliekamu tyrimu itin domisi Valstybės saugumo departamentas.

Apie Kremliui ištikimo judėjimo „Naši” aktyvisto Konstantino Goloskokovo (gim. 1986 m.) sulaikymą ir suėmimą Lietuvoje vakar pranešė ir Rusijos, ir mūsų šalies naujienų agentūros. Informacija apie šį įvykį labai ribojama. Tačiau apie tai, kad su K.Goloskokovu buvo sulaikytas dar vienas „komisaras” (taip save tituluoja „Naši” aktyvistai) Antonas Duginas (gim. 1985 m.), vakar buvo tylima.

Baltijos šalių priešai

Nuolat įvairias protesto akcijas ir išpuolius prie Estijos ambasados Maskvoje rengiantys valdžios globojami „Naši” nariai aktyviai dalyvavo ir pernai Taline išprovokuotose rusų riaušėse. Būtent „našistai” buvusioje perkelto paminklo vietoje sumanė statyti kažką panašaus į garbės sargybą: vietoj paminklo mėgindavo stovėti kas nors iš judėjimo aktyvistų, apsivilkę sovietų kareivio uniformą. Policija juos greitai sulaikydavo ir deportuodavo. Estija neramumus provokuojantiems „komisarams” atsisakė išduoti vizas. K.Goloskokovas kelis mėnesius beviltiškai mėginęs gauti Estijos vizą viešai pareiškė vis tiek pateksiąs į Taliną.

Skirtingose areštinėse

Atvykę į Baltarusiją jie ketino nelegaliai patekti į Lietuvą, o paskui ir į Estiją. Galbūt rusai tikėjosi, kad Naujųjų metų išvakarėse mūsų pasieniečiai bus labiau atsipalaidavę – į žygį pėsčiomis per sieną jie išsiruošė gruodžio 31-osios vakare. Valstybės sieną jie kirto Varėnos rajone, pasieniečių Varėnos rinktinės A.Barausko užkardos teritorijoje.

Apie 18 valandą pasieniečių patruliai pastebėjo iš Baltarusijos atėjusių dviejų žmonių pėdsakus, vedančius į Lietuvos gilumą, Kalvių kaimo link. Sekdami pėdsakais pareigūnai maždaug už 1 kilometro nuo valstybės sienos pasivijo ir sulaikė pažeidėjus.

Iš pradžių jie buvo sulaikyti 2 paroms, paskui Varėnos teismas leido juos suimti 2 mėnesiams. LŽ duomenimis, K.Goloskokovas atvežtas į sostinę ir uždarytas Vilniaus areštinėje. A.Duginas laikomas kitoje areštinėje. Už neteisėtą valstybės sienos perėjimą jiems gresia bauda, areštas arba įkalinimas iki 2 metų.

Beje, K.Goloskokovas prisistatinėja esąs žurnalistas. LŽ duomenimis, internete jis turi savo dienoraštį, kurį vadina „Konstantino Goloskokovo žurnalu”. Ten retkarčiais išspausdinamas koks nors „našisto” straipsnelis.

Pasak sostinės policijos pareigūnų, K.Goloskokovas areštinėje elgiasi ramiai, kameroje jis – vienas (pagal taisykles, užsieniečiai laikomi atskirai). Pasiteiravus, ar jis nereiškia kokių nors pretenzijų, ar patenkintas maistu, vienas iš pareigūnų atsakė: „Ten juk cepelinai! Net Uspaskichas valgė!”

Ėjo „aklai”?

LŽ žiniomis, šiuo įvykiu labai domisi ir Valstybės saugumo departamentas (VSD). Tačiau lakoniškasis VSD atstovas Vytautas Makauskas šįkart buvo itin nekalbus: „Departamentas nekomentuoja”.

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus pareigūno Roko Pukinsko, nuo 2007-ųjų gruodžio 20-osios, kai Lietuva prisijungė prie Šengeno sutarties, iki vakar dienos išorinę ES sieną saugantys Lietuvos pasieniečiai iš viso sulaikė jau 8 pažeidėjus.

Pasieniečių manymu, „našistai” per sieną ėjo „aklai” – nežinodami kaip ir kokiomis priemonėmis saugomas konkretus pasienio ruožas. Vis dėlto jie pasirinko Varėnos rajoną, kur siena pažeidinėjama rečiau, nei, pavyzdžiui, Šalčininkų rajone.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Kremliaus chuliganai – Lietuvos areštinėse"

  1. Įdomu

    reiktų Gabalienės paklausti, po kiek už tokius galima būtų gauti iš arabų šeicho? Gal pasienis galėtų užsidirbti iš tokių?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.