Renta atgims tarpuvaldžiu

Rentos buvusiems Seimo nariams klausimas gali būti išspręstas tuoj po ateinantį rudenį vyksiančių eilinių parlamento rinkimų.

Surinko baltų centų maišelį

Nors artėjant rinkimams Seimo nariai kol kas vengia grįžti prie nepopuliaraus rentos buvusiems parlamentarams klausimo, jis nėra visiškai užmirštas.

Šių metų gegužę gimė pasiūlymas visiems buvusiems Seimo nariams iki gyvos galvos mokėti rentą, siekiančią iki 75 proc. buvusio parlamentaro atlyginimo. Netrukus buvo parengtas atitinkamas įstatymo projektas ir iškart pateiktas Seimui svarstyti.

Šiuo klausimu Seimo nariai gana vieningi ir dauguma jų pasisako už privilegiją mokėti pinigus iš valstybės biudžeto politikams, neišrinktiems į parlamentą. Tačiau visuomenėje šis pasiūlymas buvo priimtas labai neigiamai. Svarstant rentos įstatymą Seimo plenariniame posėdyje prie parlamento rūmų buvo surengtas nemenkas piketas.

Pastarąjį kartą rentos įstatymo projektas svarstytas Seimo posėdyje praėjusią liepą. Tada 46 Seimo nariams balsavus už, 24 prieš ir 6 susilaikius projektui po svarstymo buvo pritarta. Tačiau nenustatyta data, kada įstatymas galėtų būti priimtas.

„Nėra pakankamo sutarimo”

Už rentos įstatymo projektą atsakingas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Jo pirmininkas Jonas Lionginas dienraščiui sakė, kad projektas „nėra pamirštas, tačiau dėl politinių motyvų jis neteikiamas”.

J.Lionginas pripažino, kad artėjant Seimo rinkimams būtų „neprotinga ir netikslinga” priiminėti tokį nepopuliarų projektą. „Nenumatoma jo įtraukti į priimamų įstatymų sąrašą iki pat rudenį vyksiančių rinkimų”, – pastebėjo komiteto vadovas.

Politikas taip pat tvirtino, kad rentos buvusiems parlamentarams projektą numatoma tobulinti, „nes jis negali būti priimtas toks, koks yra dabar”.

Priims dar dabartinis Seimas

Kai kurie parlamentarai neoficialiai užsimena, kad rentos įstatymo projektas gali būti priimtas dar dabartinio Seimo, tačiau jau po naujojo parlamento rinkimų. Taip esą politikai išvengtų rinkėjų priekaištų per patį balsavimą už naująjį Seimą.

Po to, kai naujas parlamentas išrenkamas, jis ne iškart susirenka į posėdžius. Dar maždaug savaitę dvi posėdžiauja senasis Seimas. Šis tarpuvaldžio laikotarpis ir gali būti panaudotas prieštaringai vertinamiems projektams priimti, nesibaiminant rinkėjų protesto pasireiškimo per rinkimus.

J.Lionginas iš esmės neatmetė galimybės, kad rentos įstatymo projektas gali būti priimtas dar dabartinio Seimo, bet jau po naujojo parlamento rinkimų. Tačiau jis tvirtino manąs, kad šiuo projektu „greičiausiai užsiims jau naujasis Seimas”.

Veto gali patirti fiasko

Prezidentas Valdas Adamkus yra užsiminęs, kad gali vetuoti Seimo priimtą įstatymą dėl rentos buvusiems parlamentarams. Tačiau veto gali patirti fiasko, jeigu parlamentarai labai vieningai balsuotų už šį įstatymą.

Pagal dabar galiojančius įstatymus į Seimą neišrinktiems politikams išmokamos išeitinės kompensacijos. Prognozuojama, kad į naująjį Seimą nepateks iki 100 dabartinių parlamentarų. 2008 m. biudžete kompensacijoms jiems numatyta beveik 2 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Renta atgims tarpuvaldžiu"

  1. Tik po ATŠAUKIMO įstatymo

    kol rinkėjai neturi galimybės atšaukti juos nuvylusį, jiems kenkusį „deputatą“, kol yra galimybių patekti į seimą iš vis niekieno nerinktiems (sąrašiniams), tol negalima kalbėti apie jokią rentą, nes tokiu atveju ją galės gauti ir bet kuris susikompromitavęs ir prasikaltęs „politikas“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.