Kenijos televizija praneša, kad per rinkimų protestus žuvo 124 žmonės

Visoje Kenijoje per riaušes ir protestus, kurie kilo dėl ginčijamo prezidento Mwai Kibaki (Mvajaus Kibakio) perrinkimo, žuvo mažiausiai 124 žmonės, pirmadienį pranešė televizija KTN.

Sekmadienį paskelbus M.Kibaki pergalę, smurto banga nusirito per visą šalį nuo opozicijos tvirtovės šalies vakaruose iki Nairobio centriniame regione ir Indijos vandenyno pakrantės.

„Reuters”, remdamasis liudininkais ir pranešimais, apskaičiavo, kad žuvo mažiausiai 70 žmonių, bet KTN pavakare pranešė, kad žuvusiųjų skaičius padidėjo iki mažiausiai 124.

Ši smurto banga gali atgrasyti investuotojus ir pakenkti šios didžiausios Rytų Afrikos ekonomikos, kaip santykinio stabilumo oazės šiame neramiame regione, reputacijai.

Didelės riaušės vyko Luose, kuriame remiamas pralaimėjęs opozicijos lyderis Raila Odinga.

R.Odinga paragino ketvirtadienį Nairobio pagrindiniame Uhuraus parke surengti masinį mitingą. Suahelių kalba to parko pavadinimas reiškia laisvę.

„Tikimės, kad dalyvaus milijonas Kenijos piliečių”, – sakė R.Odinga.

Nepaisydamas „senosios mokyklos” džentelmeno reputacijos, 76 metų M.Kibaki pademonstravo plieninį ryžtą ir prisiekė per valandą po to, kai buvo paskelbtas nugalėtoju rinkimuose, kuriuos atmetė R.Odinga ir dėl kurių abejoja tarptautiniai stebėtojai.

M.Kibaki, kuris nuo 2002 metų pasiekė 5 proc. ekonomikos augimą, laukia užduotis suvienyti šalį, kur įtampa tarp etninių grupių periodiškai išprovokuoja kraujo praliejimą.

Tiesioginių transliacijų draudimą aktyvistai vadino išpuoliu prieš spaudos laisvę, nors paprastai ši šalis vadinama viena demokratiškiausių Afrikoje. Vyriausybė nurodė, kad niekaip neriboja transliacijų turinio, tik nurodo rodyti jas su tam tikru vėlavimu.

Opozicinis Oranžinis demokratinis judėjimas, kuris nuo rugsėjo per apklausas pirmavo ir smarkiai lenkė varžovus pagal pradinius rinkimų rezultatus, neslėpė nusivylimo M.Kibaki išsiveržimu į priekį.

M.Kibaki gavo 4,58 mln., o R.Odinga – 4,35 mln. balsų, tačiau šiuos rezultatus temdė kaltinimai dėl ne po vieną kartą balsavusių rinkėjų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.