Asmeninis gyvenimas Rusijoje ir Kinijoje „neapsaugotas”, teigia „Privacy International”

Rusija, Kinija ir Malaizija užima tris paskutiniąsias pozicijas kasmetiniame britų organizacijos „Privacy International”, stebinčios, kaip įvairiose pasaulio šalyse garantuojama teisė į asmeninio gyvenimo neliečiamybę, reitinge.
Kaip rašo britų visuomeninis transliuotojas BBC savo naujienų svetainėje, prasti rodikliai ir JAV bei Didžiojoje Britanijoje: JAV atsidūrė septintoje vietoje nuo galo tarp šalių, nepriklausančių Europos Sąjungai, o Didžioji Britanija užima paskutinę vietą Europos Sąjungos reitinge.

„Privacy International” visas šias penkias šalis priskyrė prasčiausiai teisę į privataus gyvenimo neliečiamybę užtikrinančių valstybių kategorijai.

Geriausiai, pagal „Privacy International” versiją, asmeninis gyvenimas saugomas Graikijoje, Rumunijoje ir Kanadoje.

„Bendra tendencija tokia: šalys – viena po kitos – vis labiau varžo teisę į privataus gyvenimo neliečiamybę”, – mano „Privacy International” vadovas Simonas Daviesas (Saimonas Deivisas).

Pasak jo, padėtis blogėja net tokiose šalyse kaip Kanada ir Vokietija. Pagrindinės priežastys, specialistų nuomone, yra kova su terorizmu, taip pat noras kontroliuoti migraciją. Todėl vis labiau plinta praktika kaupti pirštų atspaudus ir kitus asmeninius duomenis.

Šį reitingą „Privacy International” sudarinėja nuo 1997 metų. 2007-aisiais šiame darbe dalyvavo daugiau kaip 200 ekspertų iš įvairių pasaulio šalių. Iš viso į sąrašą įtrauktos 47 šalys.

Dokumente pažymima, kad teisė į asmeninio gyvenimo neliečiamybę užfiksuota trijuose Rusijos konstitucijos straipsniuose, o bausmė už jos pažeidimą numatyta Baudžiamajame kodekse.

Maskva taip pat ratifikavo Europos Tarybos konvenciją dėl fizinių asmenų apsaugos automatizuotai apdorojant asmeninius duomenis, tačiau, kaip pažymi „Privacy International”, Rusijoje iki šiol nėra institucijos, kuri kontroliuotų, kaip ji vykdoma.

Organizacijos ekspertai priduria, kad nelegaliai rinkti duomenis apie piliečius Rusijoje – įprastas reiškinys.

Pranešime taip pat sakoma, kad Rusija turi didelių techninių ir administracinių galimybių prisijungti prie ryšių sistemų.

Atskirai konstatuojama, kad pirkdami lėktuvo ar traukinio bilietus, taip pat daugeliu kitų atvejų, vyresni kaip 14-os piliečiai privalo pateikti pasą, o dažnai ir pažymą apie registraciją.

„Privacy International” kritikavo JAV už telefoninių pokalbių klausymąsi ir šalies piliečių elektroninių laiškų tikrinimą neturint teismo orderio kovos su terorizmu dingstimi.

Britanija buvo sukritikuota už didžiausią pasaulyje vaizdo kamerų tinklą. Be to, S.Davieso nuomone, neseniai Jungtinėje Karalystėje dingus diskeliui su 25 mln. žmonių asmens duomenimis tapo aišku, kaip pavojinga kaupti asmeninę informaciją centralizuotose duomenų bazėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.