Prezidentas vetavo europinės „sekimo direktyvos” įsigaliojimą

Prezidentas Valdas Adamkus vetavo eurointegracines Elektroninių ryšių įstatymo pataisas, kurios įpareigoja stacionaraus ir mobiliojo ryšio bendroves fiksuoti telefoninius gyventojų pokalbius, SMS žinutes ir elektroninius laiškus.
Minėtas įstatymas buvo keičiamas siekiant į Lietuvos teisyną inkorporuoti Europos Parlamento (EP) ir Europos Tarybos (ET) Duomenų saugojimo, kitaip dar vadinamą „sekimo direktyvą”.

Pagal šalies vadovo vetuotas įstatymo pataisas, kurias Seimas priėmė gruodžio 18 dieną, ryšio paslaugas teikiančios bendrovės būtų turėjusios 6 mėnesius saugoti skambintojų ir skambučio ar SMS žinutės sulaukusiųjų telefonų numerius, ryšio naudotojų vardus, pavardes, pavadinimus (jei tai juridinis asmuo), adresus, taip pat interneto naudotojų atpažinimo kodus, IP adresus ir kitą panašaus pobūdžio informaciją.

Bendrovės taip pat būtų privalėjusios kaupti informaciją apie abonento buvimo vietą ryšio metu ir net fiksuoti duomenis apie neatsakytus skambučius. Vetuotos pataisos, be kita ko, įpareigojo saugoti informaciją ir apie skambučio ar internetinio kontakto trukmę bei laiką.

Jeigu ši informacija reikalinga aiškinantis sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, duomenys, anot pataisų, turėjo būti saugomi metus.

Kaupti duomenis bendrovės būtų turėjusios savo sąskaita. Tuo metu šalies vadovas siūlo nustatyti, kad išlaidos už įrangą, reikalingą kaupti bei saugoti duomenis, būtų komensuojamos iš valstybės lėšų.

Kai kurie parlamentarai ne kartą yra išreiškę abejones, jog motyvuojant terorizmo grėsme europinės direktyvos nuostatos, kurios turėjo būti „įtalpintos” lietuviškajame įstatyme, legalizuotų visų piliečių sekimą.

Valstybės vadovo veto Elektroninių ryšių įstatymo pataisoms reiškia, kad įstatymas grąžinamas svarstyti Seimui.

Parlamentarai gali nepritarti prezidento sprendimui, tačiau šalies vadovo veto įveikiamas, jei tam pritaria ne mažiau nei 71 Seimo narys. Iš viso Lietuvos parlamente yra 141 seimūnas.

Jeigu veto įveikti nepasiseka, tuomet Seimo nariai renkasi, ar svarstys įstatymą iš naujo, ar pritars prezidento pasiūlymams bei pataisoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Prezidentas vetavo europinės „sekimo direktyvos” įsigaliojimą"

  1. nacionalistas

    Siaip tai visuotinio sekimo ystatymas yra didelis stabdys valstybes VERSLUI,todel tai nera geras ystatymas,be to tai jau seniai daroma tik siuo atveju sukuriama BAIMES valstybe ir pristarauja amerkietiskai DEMOKRATY ir prancuziskai LIBERTY..manau ,verslininkai turetu labiausiai ,tam priesintis…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.